Ηχηρό «ΟΧΙ στο φασισμό» με μαζικές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Mαζικές αντιφασιστικές πορείες οργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την επέτειο ενός χρόνου από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Πλήθος κόσμου στην Αθήνα συγκεντρώθηκε στο Εφετείο, όπου πέρυσι πάρθηκε η απόφαση για την καταδίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Οι διοργανωτές, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά και η Καμπάνια «Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή!, τονίζουν μεταξύ άλλων πως «μετά τα γεγονότα της Σταυρούπολης, με τις δολοφονικές επιθέσεις κουκουλοφόρων φασιστών με μολότοφ, μαχαίρια και πέτρες με ορμητήριο το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ σε βάρος φοιτητών, καθηγητών και γονέων που διαδήλωναν κατά του φασισμού, δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο εφησυχασμού!»

Στην κεφαλή της πορείας η Μάγδα Φύσσα, η οποία προέβη και στις εξής δηλώσεις:Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 349619g-5393608.jpg

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI)

«Είναι μια ιστορική μέρα σήμερα. Όλοι θυμόμαστε την περσινή μέρα. Το μεγαλείο εκείνης της ημέρας, που θα μείνει στη μνήμη όλων μας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τελειώσαμε. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Ο αγώνας συνεχίζεται. Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα εφετείο και από το βλέπουμε ξαναβγήκαν πάλι στους δρόμους και έχουμε ξανά πάλι περίπου τα ίδια πράγματα. Ελπίζω ότι οι αρμόδιοι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Ένα χρόνο μετά το μήνυμα είναι ίδιο όπως και τότε. Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν σταμάτησε τίποτα και δεν τελείωσε τίποτα».

Για την πορεία που ξεκίνησε από το Εφετείο μέχρι την πλατεία Μεταξουργείου απηύθυναν κάλεσμα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σχεδόν όλες οι οργανώσεις-συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Και τώρα, και πάντα, και όπως το 40, τη φτώχεια και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα».

Πορεία και μεγάλη αντιφασιστική συναυλία- τιμή στον Παύλο Φύσσα στο Σύνταγμα

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι syntagma-62.jpg

Κάλεσμα στην Ομόνοια απηύθυναν σωματεία και φορείς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια με συνθήματα «Μπλόκο στους φασιστες σε κάθε γειτονιά στα σχολεία και τις σχολές» και «Στους εφοπλιστές κάνουν τις πλάτες, τα φασιστόμουτρα, οι μαχαιροβγάλτες».

Υπό τους ήχους του «Σιγά μην κλάψω», με καπνογόνα και έντονη συγκινησιακή φόρτιση, ακολούθησε μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα απέτισε φόρο τιμής στον αντιφασίστα μουσικό που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι της δολοφονικής Χρυσής Αυγής.

«Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ» έγραφε και το πανό που σηκώθηκε επί σκηνής, στέλνοντας το μήνυμα ότι η πάλη ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά συνεχίζεται.

Πορεία και αντιφασιστική συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στη σκιά μάλιστα των πρόσφατων επεισοδίων σε Σταυρούπολη και Εύοσμο με νεοναζί θύλακες στα σχολεία. 

Στη συναυλία που έγινε στην πλατεία Αγίας Σοφίας ακούστηκαν αντιφασιστικά, αντιναζιστικά τραγούδια και συνθήματα, ενώ τονίστηκε από ομιλητές η ανάγκη «απομόνωσης των φασιστών και των ναζιστών από τα σχολεία και τις γειτονιές» και «καταδίκης φαινομένων ρατσισμού, νεοναζισμού και φασισμού», καθώς και «εξάλειψης των αιτιών που τα γεννούν».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις, αντιρατσιστικές κινήσεις, ενώ στη συναυλία συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες.

Προηγήθηκε πορεία, η οποία ξεκίνησε στις έξι και μισή το απόγευμα, από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.