Ημερίδα του ΜέΡΑ25 για τα κόκκινα δάνεια

Ημερίδα με θέμα «Κόκκινα Δάνεια: Η σημερινή πραγματικότητα – προτάσεις για λύση», διοργάνωσε το ΜέΡΑ 25 της Τεχνόπολη. Στόχος του κόμματος είναι να ανοίξει εθνικό δημόσιο διάλογο για το θέμα των «κόκκινων δανείων».

«Το ΜέΡΑ25 παρουσίασε με την ημερίδα του στον Ελληνικό Λαό το Εθνικό Σχέδιο για την οριστική λύση σε μια ανοιχτή πληγή που μπορεί και πρέπει να κλείσει – αυτή των κόκκινων δανείων χωρίς πλειστηριασμούς και χωρίς εξώσεις, με προστασία των δανειοληπτών και εξυγίανση των τραπεζών» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του «κλείνοντας» τις εργασίες της ημερίδας και υπογράμμισε ότι το ΜέΡΑ25 θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στη βουλή, προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Χριστίνα Ανδρέου, μέλος της Γραμματείας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα που χαιρέτισε τις εργασίες της ημερίδας συντάχθηκε με την άμεση αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος με ενιαία «κοινωνική αντιπολίτευση» για να αναχαιτιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ ειδικά όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη για τα κόκκινα δάνεια

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως σε μερικές εβδομάδες θα υπάρξει ένας νέος καταιγισμός έναντι της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με τον τερματισμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε πως αν αποτύχει ο Ηρακλής, είτε πετύχει θα έχουμε την ενίσχυση της κοινωνικής σκοτοδίνης. Για αυτό το ΜέΡΑ25 ανοίγει τον διάλογο για αυτό το θέμα διότι είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε δεν υπάρχει το δόγμα της TINA (There is no Alternative) ότι υπάρχει εναλλακτική σε αυτό που είναι εξασφαλισμένο ότι θα αποτύχει, τον Ηρακλή.

Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι υπάρχει εναλλακτική ακόμα και τους νεοδημοκράτες να κάνουμε να την ακούσουν που οι επιχειρήσεις τους και τα σπίτια τους κινδυνεύουν από τα σχέδια της ίδιας της Κυβέρνησης τους, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια έκανε μια αναφορά στο Ιδιωτικό Χρέος και στην ιστορική εξέλιξη του: “τι το γεννά; ο εξαναγκασμός της εργατικής τάξης να δανείζονται” δήλωσε σχετικά και έκανε λόγο για τρεις λόγους που οδήγησαν στο πρόβλημα της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, την χρηματιστηκοποίηση της εργατικής τάξης, το εμπορικό έλλειμμα και την ίδια την κρίση.

Έκανε λόγο για απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας που μας βρίσκει όλους σύμφωνους (με φορείς, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ακόμα και τους ψηφοφόρους της ΝΔ), πρέπει όμως παράλληλα να σταματήσουν οι πωλήσεις στα αρπαχτικά ταμεία αλλιώς προστασία δεν μπορεί να υπάρξει. Ακόμα δεν είναι δυνατόν να κρίνουν οι ίδιες οι τράπεζες και τα αρπαχτικά ταμεία το ποιοι είναι στρατηγικοί ή όχι κακοπληρωτές. Ενώ για το ΜέΡΑ25 έχει μεγάλη σημασία να παραμείνει η υπεραξία στην χώρα μας.

Για αυτούς τους λόγους ως ΜέΡΑ25 έναντι του Ηρακλή προτείνουμε τον Οδυσσέα, με τον πολυμήχανο, μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης που δεν θα αντιμετωπίσει τους δανειολήπτες ως τον “κόπρο” που πρέπει να καθαρίσουν.

Ο Ηρακλής όμως σε τελευταία ανάλυση όχι μόνο τους δανειολήπτες δεν θα βοηθήσει, αλλά ούτε καν και τις ίδιες τις τράπεζες. Είναι όμως πολλά τα λεφτά, γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν για αυτό μας έφεραν ένα σχέδιο που στην Ιταλία ήδη απέτυχε. Ένα σχέδιο όπου το ελληνικό δημόσιο θα βάλει πλάτες στα αρπαχτικά ταμεία για να βγάλουν την υπεραξία στο εξωτερικό.

Παράλληλα νομοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας οπότε το αρπαχτικό ταμείο που ήδη έχει αγοράσει τα δάνεια αυτά θα “αναγκαστεί” να δώσει πίσω αυτά τα δάνεια, με απολύτως θεμιτό και εντός του πλαισίου της ΕΕ τρόπο.

Εμείς θέλουμε συναίνεση με την αντιπολίτευση να προσχωρήσουμε στο ζήτημα μαζί, έχουμε αποδείξει ότι ενδιαφερόμαστε για διάλογο. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε σε αυτό το πλαίσιο με προστασία της πρώτης κατοικίας και πάγωμα των πωλήσεων με μεταφορά σε δημόσια εταιρεία, για τις λεπτομέρειες μπορούμε να συζητήσουμε φυσικά.

Ως ΜέΡΑ25 θα καταθέσουμε πρόταση νόμου και ακόμα και να μην ψηφιστεί θα γίνει γνωστό στον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική. Πρέπει και μπορούμε να πάρουμε τα “εργαλεία” τους και να τα κάνουμε να δουλέψουν για εμάς, για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Γιατί κάθε γενιά είναι καταδικασμένη να δίνει τον ίδιο αγώνα ξανά και ξανά και ξανά! Όπως έλεγα άλλωστε και ο Μπρεχτ τι χειρότερο κάνεις ένας ληστής τραπεζών μπροστά στον ιδρυτή της;

Η πρόταση του ΜέΡΑ 25 για τα κόκκινα δάνεια

Η πώληση των «κόκκινων» δανείων καταστρέφει οικογένειες και επιχειρήσεις αλλά και μειώνει τα κεφάλαια των τραπεζών. Μόνο τα ξένα αρπακτικά ταμεία που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια ωφελούνται.

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι η μοναδική ορθολογική και δίκαιη λύση:

  1. Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΔΙΧ) στην οποία μεταφέρονται από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες εκδίδουν υποσχετικές (IOU) ίσης ονομαστικής αξίας τις οποίες εγγυάται το κράτος, και τις οποίες οι τράπεζες κρατούν στα βιβλία τους ως περιουσιακό στοιχείο.
  1. Καταργούνται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και καταστημάτων/εμπορικών χώρων
  1. Οι δανειζόμενοι των οποίων τα δάνεια πουλήθηκαν ήδη σε ταμεία θα μπορούν να τα αγοράζουν πίσω στην ίδια τιμή που τα αγόρασαν οι ταμεία
  1. Οι δανειζόμενοι καταβάλουν ενοίκιο στην ΔΕΑΔΙΧ το ύψος του οποίου προσδιορίζεται από την τοπική κοινωνία (π.χ. Δήμο) με γνώμονα τα εισοδήματά τους και τις τοπικές συνθήκες
  1. Όταν, εν καιρώ, ξεπεραστεί η  κρίση της αγοράς ακινήτων, οι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν το παλαιό τους δάνειο από την ΔΕΑΔΙΧ είτε με δόσεις είτε με εφάπαξ πληρωμή.

Έτσι, προστατεύονται οικογένειες και μικρομεσαίοι από τα αρπακτικά ταμεία και την απόγνωση, σταματά η ύφεση στην αγορά ακινήτων, αποτρέπεται η ανάγκη για νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Απέναντι στα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στους δανειστές των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το ΜέΡΑ25 καταθέτει ρεαλιστικές, κοινωνικά δίκαιες και ορθολογικές προτάσεις, οικονομοτεχνικά άρτιες, που μπορούν να εφαρμοστούν την επομένη των εκλογών.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.