Ευρωκαταδίκη της κυβέρνησης για τη Λίστα Πέτσα

Με μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση η πλατφόρμα για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων  επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για τη λίστα Πέτσα και τον αποκλεισμό Μέσων επειδή ασκούν κριτική.

Η απόφαση του Συμβουλίου αναφέρεται στα ελληνικά Μέσα τα οποία άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση και αντιμετωπίστηκαν… διαφορετικά από την κυβέρνηση, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Documento ως κύριο και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποκλεισμού από την διάθεση των κονδυλίων.

Τι αναφέρει η απόφαση

Στην εισαγωγή, τονίζεται μεταξύ άλλων πως:

«Ελληνικά ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση τέθηκαν εκτός ή περιορίστηκαν από την καμπάνια οικονομικής υποστήριξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Μία ανάλυση έδειξε ότι αρκετά Μέσα που χαρακτηρίζονται ως “αντιπολιτευόμενα” έλαβαν δυσανάλογα μικρό κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, σε σύγκριση με Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως (τα πρώτα) είχαν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο παράδειγμα του Documento. Στο κείμενο γίνεται σαφές, ότι η εφημερίδα αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα αποκλεισμού από την κυβέρνηση.

«Η περίπτωση του Documento αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα. Η εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα τέθηκε ολοκληρωτικά εκτός…», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά και στον τρόπο με τον οποίον κλήθηκε να απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τον αποκλεισμό της εφημερίδας: «Όταν ρωτήθηκε για τον αποκλεισμό του Documento, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για ΜΜΕ που δεν πληρούσαν ορισμένα κριτήρια, όπως αυτό της μη διασποράς ψευδών ειδήσεων, γεγονός που αρνείται κατηγορηματικά το Documento. Η εβδομαδιαία εφημερίδα, που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία ήταν ένα Μέσο μεγάλης κυκλοφορίας που εξαιρέθηκε από την καμπάνια…», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Όταν ανακοινώθηκε η καμπάνια, το Documento είχε αποκλειστεί εντελώς. Εν τω μεταξύ στην 18σέλιδη λίστα που περιελάμβανε τα 1,232 ΜΜΕ που έλαβαν οικονομική βοήθεια, υπήρξαν ιστοσελίδες οι οποίες δεν λειτουργούσαν, ή και blogs με μηδενικούς αναγνώστες.

Η πλήρης λίστα δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση έπειτα από συντονισμένες πιέσεις των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας. Έδειξε ότι αρκετά Μέσα φίλα προκείμενα στην κυβέρνηση έλαβαν δυσανάλογα ποσά, κάτι που οδήγησε σε κατηγορίες σχετικά με τον έλεγχο της κυβέρνησης στο πεδίο των ΜΜΕ και για προσπάθειες καταπίεσης της ελευθερίας του Τύπου», καταλήγει το κείμενο.

Κ. Αρβανίτης: Ο καθεστωτικός μητσοτακισμός εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα

Σχολιάζοντας την απόφαση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, σημειώνει τα εξής: «Μπορεί να φταίει η ζέστη, αλλά η Κυβέρνηση μπερδεύτηκε. Πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά από σοβαρές κατηγορίες για τη διαχείριση των χρημάτων με το οποία στήριξε επιχειρήσεις ΜΜΕ τις πολύ δύσκολες μέρες του lockdown. Κλήθηκε με άλλα λόγια να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο ευνοιοκρατίας και αυθαιρεσίας που στη χώρα μας είναι σε όλους γνωστό ως «Λίστα Πέτσα».

»Η κυβέρνηση όμως την πάτησε: Νόμισε πως απαντά στην αντιπολίτευση της χώρας, πως όποια ανοησία και αν επικαλεστεί ως δικαιολογία αυτή θα γίνει από τον καλοπληρωμένο στρατό των ΜΜΕ δεκτή ως η απόλυτη πραγματική αλήθεια και θα πλαισιωθεί από τα αντίστοιχα σχόλια, σκεπάζοντας την τεκμηριωμένη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τον θόρυβο και την οσμή του πραγματικού σκανδάλου, την οργή των επαγγελματιών του χώρου της Ενημέρωσης.

»Ε, λοιπόν κάνουν λάθος. Αυτήν τη φορά απέναντί τους έχουν τον κορυφαίο Διακρατικό Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη, έναν οργανισμό του οποίου μάλιστα τυχαίνει αυτό το εξάμηνο η χώρα μας να ασκεί την προεδρία!

»Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται ένα ισχυρό χαστούκι από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο προεδρεύει και καλείται να δώσει εξηγήσεις γιατί συμπεριφέρεται στα ΜΜΕ ως καθεστώς και όχι ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μιας ευνομούμενης χώρας.

»Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά διασύρει διεθνώς την Ελλάδα μετατρέποντάς την σε μια χώρα που όλο και πιο συχνά μοιάζει περισσότερο με Βαλκανική απόληξη της Ορμπανικής Ακροδεξιάς. Ο κατήφορος συνεχίζεται, αλλά άρχισαν να τους παίρνουν χαμπάρι.».

Αναλυτικά η απόφαση εδώ.

ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/news/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.