Επιστολή της ΑΓΣΕΕ στον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης!

Εν όψει των κυβερνητικών εξαγγελιών στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και του δύσκολου χειμώνα, ειδικά για τους συνταξιούχους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα , θέλουμε να λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

  1. Οι συνταξιούχοι «απολαμβάνουν» μόνο περικοπές εδώ και 13 χρόνια. Αρχικά ονομαστικές, σε σημείο που οι αποδοχές μας μειώθηκαν έως και 45% και, ακολούθως, εδώ και 13 μήνες, επί του πραγματικού εισοδήματος, λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού (ενεργειακή κρίση κ.λπ.)

  2. Καταργήθηκε (2016-18) το ΕΚΑΣ και δεν υφίσταται πλέον κανένας μηχανισμός στήριξης του εισοδήματός μας. Παράλληλα, δεν προβλέπεται ο θεσμός της κατώτερης σύνταξης που θα αποτελούσε ένα ελάχιστο «δίχτυ προστασίας».

  3. Ο τρόπος επανακαθορισμού (ν.4387/16) των συντάξεών μας είναι λαθεμένος, καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπλέον του 20% καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, οι επιβαρύνσεις στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), τα Δώρα, οι πρόσθετες αμοιβές κ.λπ. Ως εκ τούτου το εφεύρημα της λεγόμενης «θετικής προσωπικής διαφοράς» είναι έωλο και απαράδεκτο.

Καλό θα ήταν τα ανωτέρω να τα συζητούσαμε από κοντά, πριν ανεβείτε στη Θεσσαλονίκη!

Έτσι σας ζητάμε δημόσια, εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα για μας και τις οικογένειές μας:

  • Οι αναπροσαρμογές, οι οποίες θα έρθουν με καθυστέρηση 16 μηνών (από τις αρχές του 2023, ενώ ο πληθωρισμός κατατρώει το εισόδημά μας από τον Σεπτέμβριο του 2021), να ανέλθουν τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού. Και αυτό καθώς προβλέπεται μόνο η απόδοση του 50% αυτού (ενώ θα δοθεί και η μισή αναπροσαρμογή του ΑΕΠ, η οποία, δυστυχώς, υπολείπεται σημαντικά του τιμαρίθμου).

  • Οι εν λόγω αυξήσεις να δοθούν στο σύνολο των 2,5 εκ. συνταξιούχων και να μην εξαιρεθούν οι «παλιότεροι» με το πρόσχημα της «θετικής προσωπικής διαφοράς».

  • Να καταβληθούν τα αναδρομικά (Δώρα της περιόδου 2015-16, διαφορές επί των επικουρικών συντάξεων κ.α.) σε όλους τους δικαιούχους, όπως είχαν δεσμευτεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Και όχι μόνο σε 350.000 από εμάς οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Και αυτοί υπό την αίρεση ότι θα δικαιωθούν, έχοντας υποστεί προηγουμένως και σημαντική οικονομική επιβάρυνση (δικαστικά έξοδα).

  • Την κατάργηση της τριπλής-απαράδεκτης περικοπής των καταβαλλομένων αποδοχών από: α) την φορολογία, β) την Εισφορά Αλληλεγγύης, ένα τέλος που

επιβάλλεται επί του… φόρου που εξακολουθούμε να πληρώνουμε μόνο εμείς και οι απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα και γ) την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), η οποία παραμένει σαν προσωπικό «χαράτσι» από την περίοδο των μνημονίων. Ζητάμε δηλαδή να φορολογούμαστε όπως οι υπόλοιποι πολίτες: Άπαξ με βάση την υφιστάμενη φορολογική κλίμακα!

Κύριε Πρόεδρε!

Κάνουμε έκκληση για την επίδειξη της πρέπουσας ευαισθησίας εκ μέρους της κυβέρνησής σας απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των 2,5 εκ. συνταξιούχων και των οικογενειών μας.

Παρακαλούμε όπως διορθώσετε τις παραπάνω αδικίες ώστε να ισχύσει η κυβερνητική ρήση ότι «όλοι μαζί θα περάσουμε το δύσκολο χειμώνα».

Διαφορετικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κοινωνικές εντάσεις θα μεγεθυνθούν αναλόγως της αδικίας που βιώνουμε.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο!

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.