Επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ με το ΔΝΤ να θέτει θέμα «κουρέματος» του χρέους

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ  με την κυβέρνηση να αξιώνει ανοιχτά χαρτιά και καθαρούς κανόνες από τους δανειστές – εταίρους της χώρας ως προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την επιτυχή έκβασή τους με μια λύση επωφελή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Ο σημαντικότερος όρος είναι η άρση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στη χώρα, ενάντια στις διαβεβαιώσεις που είχαν παρασχεθεί, αλλά και στην ουσία της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου του Eurogroup.

Τηλεφωνική συνομιλία με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους «συζήτησαν θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό, δίνοντας έτσι κάποιες παραπάνω ελπίδες στην ελληνική πλευρά για την πορεία της διαπραγμάτευσης. 

Στα πλαίσια αυτά οι Δραγασάκης – Τσακαλώτος  μεταβαίνουν στη Φραγκφούρτη σήμερα για τον Ντράγκι εν όψει των αυριανών αποφάσεων της ΕΚΤ ενώ ο Βαρουφάκης σε Παρίσι και Βρυξέλλες για συνάντηση με Σαπέν και Μοσκοβισί

FT: Ανακούφιση του ελληνικού χρέους ζήτησε ο Τόμσεν

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι ο Πολ Τόμσεν, κατά την πρόσφατη σύσκεψη στη Ρίγα, επανέφερε το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, «η Ελλάδα είναι προς το παρόν “εκτός πορείας” στο πρόγραμμα διάσωσης που κινδυνεύει να χάσει την ζωτικής σημασίας υποστήριξη του ΔΝΤ, εκτός κι εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές διαγράψουν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους».

Η προειδοποίηση, που μετέφερε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα, ο Πολ Τόμσεν, αυξάνει την προοπτική το Ταμείο να μην εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο  της υπόλοιπης δόσης των 7,2 δισ. που η Ελλάδα θέλει να διασφαλίσει. 

Σύμφωνα με δυο αξιωματούχους -γράφει ο Πήτερ Σπίγκελ στους FT- που ήταν παρόντες στις διαπραγματεύσεις στη Ρίγα τον περασμένο μήνα, ο Τόμσεν ανέφερε ότι τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Αθήνα δείχνουν ότι η Αθήνα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5% φέτος, αλλά σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος πρέπει να πετύχει πλεόνασμα αντίστοιχο με το 3% του ΑΕΠ το 2015. 

«Η διαφορά αυτή σημαίνει ότι τα επίπεδα του χρέους θα αυξηθούν πάλι και η Αθήνα θα αναγκαστεί είτε να λάβει δραστικά μέτρα λιτότητας ή οι Ευρωπαίοι δανειστές της να διαγράψουν χρέος ώστε να γίνει πάλι βιώσιμο» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Τόμσεν έκανε λόγο συγκεκριμένα για την ανάγκη να υπάρξει ανακούφιση του χρέους.  

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ της μιας και της άλλης πραγματικότητας είναι τώρα πολύ μεγάλο» είπε ο ένας από αυτούς στους FT, επισημαίνοντας ότι και η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα αντιταχθούν στο ΔΝΤ για το θέμα αυτό.

Πηγές

http://www.avgi.gr,

http://www.efsyn.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.