Επεισόδια έξω από το Δημαρχείο Βόλου, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με Σκουρλέτη παρουσία Χρυσοβελώνη

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών κατά της καύσης σκουπιδιών, σημειώθηκαν την Παρασκευή έξω από το Δημαρχείο Βόλου  όπου πραγματοποιήθηκε  πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Γρ. του κόμματος  Π. Σκουρλέτη, παρουσία και της Υφ. Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Σύμφωνα με ρεπορταζ της ιστοσελίδας myvolos.net  αστυνομικές δυνάμεις και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρατάχθηκαν μπροστά από την είσοδο του Δημαρχείου Βόλου, μη επιτρέποντας την είσοδο  πολιτών που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο από την ΑΓΕΤ και κατά της δημιουργίας εργοστασίου για την παραγωγή σκουπιδοκαυσίμων.

Τα επεισόδια, τα σπρωξίματα, τα χτυπήματα έγιναν κάποιες στιγμές εντονότερα με τις αστυνομικές δυνάμεις να χτυπούν με γκλομπς και ασπίδες τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο Δημαρχείο του Βόλου, ένα δημόσιο κτίριο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε πολιτική εκδήλωση για τις δημοκρατικές ρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση.

Τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, μέλη της ΝΕ κ.α. στην πλειονότητα τα ίδια που ήταν και στην εκδήλωση του Μεταξουργείου και προσπάθησαν να εκδιώξουν από την εκδήλωσή τους μέλη της Επιτροπής Αγώνα που είχαν αναπτύξει πανό και φώναζαν συνθήματα, προσπάθησαν σήμερα, ένα βήμα πίσω από τα ΜΑΤ, να κάνουν face control σε όσους διαπερνούσαν τη γραμμή των αστυνομικών και ήθελαν να εισέλθουν στο Δημοτικό Μέγαρο, το σπίτι του λαού, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν όσοι «έτρωγαν πόρτα» ζητώντας εξηγήσεις για τον αποκλεισμό τους από πολίτες σε έναν δημόσιο χώρο.

Τα γιουχαίσματα κατά την άφιξη του κ. Π. Σκουρλέτη ήταν αναμενόμενα μαζί με συνθήματα κατά Μπέου, Φάμελου, ΣΥΡΙΖΑ και αστυνομίας, κατά της καύσης σκουπιδιών κ.λπ.

Τελικά οι αστυνομικές δυνάμεις κράτησαν έξω από το Δημαρχείο τους διαδηλωτές και στη διάρκεια επεισοδίων τραυματίστηκαν από χτυπήματα με γκλομπ δύο άτομα, ένας εκ των οποίων ο Στ. Λημνιός ο οποίος κατέληξε στο Νοσοκομείο με σπασμένο χέρι.

Κι ενώ από την αίθουσα της εκδήλωσης απομακρυνόταν διαδηλωτής που είχε περάσει από τα διάφορα «φίλτρα» και φώναζε στον Σκουρλέτη «προδώσατε τη Μακεδονία», το …ισοζύγιο παρουσιών επανέφερε η Υφυπουργός Εσωτερικών κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία εμφανίστηκε στην κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ως ισότιμο μέλος, δύο ημέρες μετά τη διαγραφή της από τους ΑΝΕΛ ή την παραίτησή της όπως υποστηρίζει η ίδια.

Η εμφάνιση της κ. Χρυσοβελώνη προκάλεσε αμηχανία αρχικά και σχολιασμούς από Συριζαίους, οι οποίοι υποστήριζαν πως πρόκειται για εκδήλωση που αφορά κομματικά στελέχη εκτός κι αν η παρουσία της Υφυπουργού, σηματοδοτεί και την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της στήριξής της στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών στη Βουλή.

Ανακοίνωση για τα επεισόδια  της Επιτροπής πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ θέλησε το απόγευμα της Παρασκευής 17-1-2019 να εκφράσει τη διαμαρτυρία της σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση με προσκεκλημένο τον εκπρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης κ. Πάνο Σκουρλέτη. Να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη δημοκρατίας στον Βόλο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Βολιωτών δεν θέλει την καύση σκουπιδιών, αλλά η ΑΓΕΤ συνεχίζει να καίει σκουπίδια από την Ιταλία γεμίζοντας τις αυλές μας με διοξίνες. Επιπλέον, οι Βολιώτες δεν θέλουν να γίνει η μονάδα SRF στον ΧΥΤΑ, αλλά παρόλ’ αυτά η Κυβέρνηση (Αποκεντρωμένη Διοίκηση), έδωσε την άδεια στη Δημοτική Αρχή Μπέου να προχωρήσει προς τέρψιν των εργολάβων. Πού είναι άραγε η Δημοκρατία;

Λησμονήσαμε όμως ότι κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε για την Οικολογία, τα Κινήματα και την Πρόοδο, στην πορεία φαίνεται πως υπέστη μετάλλαξη. Και απέδειξε πως ουδεμία τελικώς σχέση έχει με την οικολογία, καθώς τάχθηκε ακόμα και εναντίων των κινημάτων με τα οποία πριν λίγο συμπορευόταν. Και τα αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ. Από τη Λευκίμμη στην Κέρκυρα μέχρι τον Βόλο. Και ειδικά στον Βόλο η καύση σκουπιδιών θα πρέπει πλέον να ονομαστεί «Καύση του ΣΥΡΙΖΑ», αφού την προωθεί με ζήλο, πείσμα, βία και διφορούμενες ανακοινώσεις. Ακολουθεί μεθόδους που θα ζήλευε οποιοδήποτε κόμμα μη αριστερής τοποθέτησης.

Για αυτό το λόγο οι συμπολίτες μας δέχθηκαν τη βία των ΜΑΤ, όταν προσπάθησαν να καταθέσουν τη διαμαρτυρία τους σε έναν πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος έχει μερίδιο της ευθύνης για όσα γίνονται στον Βόλο. Στο νοσοκομείο με σπασμένα χέρια, με ανοιγμένα κεφάλια και μώλωπες στο σώμα, δεν γίνεται διάλογος. Δεν είναι αυτή δημοκρατία. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι στις αλυσίδες των ΜΑΤ συμμετείχαν και μέλη του κόμματος, που δεν ξέρουμε αν πέρα της ιδιότητάς τους ως μέλη ωφελούνται και με άλλον τρόπο από την επιλογή τους αυτή. Έτσι, για να μην ξεφύγουν από την κεντρική κομματική γραμμή και χάσουν την ηδονή της εξουσίας, ξεπουλάνε τον αέρα που αναπνέουν. Για τους λιγοστούς αξιοπρεπείς που απέμειναν στις τάξεις του, θυμίζουμε ότι υπάρχει και η παραίτηση, αλλά βεβαίως είναι ένα αποκλειστικά δικό τους θέμα. Αλλά η εξουσία είναι γλυκιά, η καρέκλα αρκετά αναπαυτική και τα αντισταθμιστικά οφέλη για κάποιους άλλους μάλλον αρκετά σημαντικά. Μάλλον όμως δεν έχουν μυριστεί ότι αυτό σήμανε την καύση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία…

 

Το κείμενο προς Σκουρλέτη

Η Επιτροπή Πολιτών δημοσιεύει το κείμενο που θέλήσαμε να παραδώσουμε στον κ. Σκουρλέτη πριν μας επιφυλάξει την «όμορφη έκπληξη» με τα ΜΑΤ:

Αν πιστεύετε στη δημοκρατία, ακούστε το λαό του Βόλου!
Ανάκληση ΤΩΡΑ της άδειας καύσης σκουπιδιών της ΑΓΕΤ-Lafarge!

Κύριε Σκουρλέτη,
οι πολίτες και οι φορείς του Βόλου βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις σχετικά με την αέρια ρύπανση που προκαλεί, εκτός των άλλων, η καύση σκουπιδιών στους κλιβάνους της ΑΓΕΤ. Επί δύο χρόνια η βολιώτικη κοινωνία αναζητά λύση σε μια βιομηχανική ρύπανση που υποβαθμίζει το περιβάλλον και θέτει σε ομηρία την υγεία των παιδιών μας, καθώς τα φουγάρα της εταιρείας βρίσκονται σκανδαλωδώς και κατ’ εξαίρεση μέσα στον αστικό ιστό.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου μετά από την πίεση των πολιτών, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ο Εμπορικός Σύλλογος μαζί με δεκάδες άλλους φορείς και ενεργούς πολίτες ζητούν να σταματήσει άμεσα η καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία. Το ίδιο είπαν 10000 συμπολίτες μας στις 5 Μαΐου 2018 στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε από την Επιτροπή με κύριο αίτημα να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να μην γίνει το εργοστάσιο SRF στον Χ.Υ.Τ.Α. του Βόλου. Πόσο δημοκρατικό είναι όταν από τη μία η συντριπτική πλειοψηφία των Βολιωτών θέλει να σταματήσει η καύση και από την άλλη η κυβέρνηση κωφεύει και τοπικοί βουλευτές ένοχα σιωπούν;
Οι υποσχέσεις που αρχικά δόθηκαν (επιτροπή κοινωνικού ελέγχου, έλευση στο Βόλο του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και δημόσια συζήτηση, υποσχέσεις Υπουργού Υγείας κ.ά) έχουν ήδη ξεχαστεί. Η παρούσα κυβέρνηση σε κοινό σχεδιασμό με το Δήμο Βόλου με απόφασή της χρηματοδοτεί τη δημιουργία εργοστασίου στο Βόλο που θα παράγει «καύσιμα» από τα σκουπίδια μιας περιοχής με ακτίνα μέχρι 200 km γύρω από την ΑΓΕΤ. Η ένοχη σιωπή των κυβερνητικών βουλευτών και η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας ότι αποδέχονται την πολιτική του κ. Φάμελλου (δηλώσεις γραμματέα τοπικού ΣΥΡΙΖΑ 30/11) αποδεικνύουν ότι η μνημονιακή πολιτική της παρούσας κυβέρνησης διευκόλυνε τα σχέδια των τσιμεντοβιομηχάνων με τον καλύτερο τρόπο. Ειδικότερα από το ΦΕΚ 1298 σε συζήτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2015 προκύπτουν:
1) Η ΑΓΕΤ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν καίει επικίνδυνα απόβλητα (π. 145) κάτι που μας εκτοξεύει την ανησυχία.
2) Η παραδοχή ότι εισπράττουν επιδότηση από τους Ιταλούς για την παραλαβή σκουπιδιών (π. 71, 83) προκαλεί την καχυποψία των πολιτών για εισαγωγή επικίνδυνων υλικών προς καύση που θα εκλύουν τοξικά αέρια στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή.
3) Στα σχέδιά τους μέχρι τώρα έβρισκαν αντιστάσεις στις τοπικές κοινωνίες (π. 132, 160), που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία οχληρή περιβαλλοντικά δραστηριότητα, που δεν γίνεται αποδεκτή από τους κατοίκους των περιοχών.
4) Οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ παραλαμβάνουν και καίνε τοξικά απόβλητα (π. 80).
Για τους παραπάνω λόγους και με βάση τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύεται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία ΟΛΗ η πόλη του Βόλου βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς συναγερμού. Απαιτούμε άμεσα να βρεθεί λύση με πολιτική παρέμβαση, απαιτούμε από την κυβέρνηση να άρει την αδειοδότηση που έχει δώσει.
Σας θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι πολίτες του Βόλου αντισταθήκαμε στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών. Δε θα σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στα σχέδια για μετατροπή της πόλης μας σε αποτεφρωτήρα της Ευρώπης, είτε από την ΑΓΕΤ, είτε από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ώσπου να δικαιωθούμε. Είμαστε σίγουροι ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει στο τέλος. Γιατί η ΥΓΕΙΑ είναι πάνω από όλα τα συμφέροντα!

Σκληρή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ κατά Επιτροπής Πολιτών, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ..α

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Χτες το βράδυ, στη διάρκεια της εκδήλωσης μας για τις πολιτικές εξελίξεις και την δημοκρατική τομή στην Αυτοδιοίκηση, με ομιλητή το γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, γίναμε μάρτυρες ενός κρεσέντου αντιδημοκρατικών ενεργειών στο οποίο πήραν μέρος λίγες δεκάδες ατόμων της Επιτροπής Αγώνα κατά της καύσης RDF μαζί με μέλη της ΛΑΕ, του ΕΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.(το σύνολο των συγκεντρωμένων δεν ξεπερνούσε τα 50 άτομα)

Η διοργάνωση αντισυγκεντρώσεων εναντίον εκδηλώσεων δημοκρατικών κομμάτων αποτελεί μια ακραία αντιδημοκρατική ενέργεια. Αυτή τη φορά όμως δεν περιορίστηκαν στην αντισυγκέντρωση. Επιχείρησαν το αδιανόητο και προσπάθησαν να εισβάλουν στο χώρο της εκδήλωσης, με προφανή στόχο, όχι την έκφραση κάποιας διαμαρτυρίας αλλά την ματαίωση της συγκέντρωσης μας. Εξάλλου, η πρόσφατη πρακτική τους στην εκδήλωση με ομιλητές τους υφυπουργούς Κατερίνα Παπανάτσιου και Τάσο Πετρόπουλο δεν άφηνε καμιά αμφιβολία για το στόχο τους. Θυμίζουμε ότι σε εκείνη την εκδήλωση τους δόθηκε ο λόγος, αρνήθηκαν να τον πάρουν και με φωνές και συνθήματα εμπόδιζαν για ώρα την πραγματοποίηση της εκδήλωσης Χτες αρνήθηκαν την πρόταση μας να δοθεί η δυνατότητα σύντομης τοποθέτησης στην εκδήλωση μας σε τριμελή αντιπροσωπεία τους.

Αυτό που έγινε δεν ήταν μια γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία για το θέμα της καύσης. Ήταν μια αισχρή και βίαιη παράσταση λίγων ατόμων που ανήκουν σε περιθωριακά πολιτικά σχήματα με σκοπό την αξιοποίηση της στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να εμποδίσουν τους εισβολείς δέχτηκαν γροθιές και κλωτσιές, αντικείμενα πετάχτηκαν εναντίον τους, ενώ συνεχείς ήταν οι ύβρεις και προσβολές σε βάρος τους που συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής των αντιδημοκρατικών στοιχείων στο χώρο έξω από το Δημαρχείο.

Είναι ολοφάνερο πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια αποτυχημένη απόπειρα αναβίωσης των παρακρατικών ομάδων της Δεξιάς που διέλυαν συγκεντρώσεις της ΕΔΑ στις δεκαετίες μετά τον εμφύλιο. Είναι αυτονόητη αρχή της Δημοκρατίας πως τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συγκεντρώσεις και οι όποιοι αντιφρονούντες έχουν δικαίωμα να κάνουν δικές τους συγκεντρώσεις και όχι να επιχειρούν να διαλύσουν αυτές των κομμάτων με τη χρήση ωμής βίας.

Είναι ολοφάνερο πως η κυρίαρχη ομάδα στην Επιτροπή Αγώνα εργαλειοποιεί το σημαντικό θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, επιδιδόμενη σε αντιδημοκρατικές ενέργειες με σκοπό λίγα λεπτά δημοσιότητας για να προωθήσει τους πολιτικούς της στόχους που δεν έχουν καμιά σχέση με το θέμα που εκμεταλλεύεται. Ταυτόχρονα, λειτουργεί σαν οργανωτική ομπρέλα μέσα από την οποία δρουν ασήμαντα γκρουπούσκουλα που γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγουν για λίγα λεπτά από την αφάνεια. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι στην όξυνση της έντασης των επεισοδίων πρωταγωνίστησαν τα λιγοστά μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενός γκρουπούσκουλου γνωστού για την βαθιά αντιδημοκρατική του νοοτροπία και την απόλυτη ροπή του σε τραμπουκισμούς.

Οι αθλιότητες συνεχίστηκαν και μετά την εκδήλωση με την έκδοση ανακοινώσεων που διαστρέβλωναν την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας σαν θύματα τους εισβολείς.

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις άθλιες μεθοδεύσεις αυτών των εξαιρετικά ολιγομελών ομάδων που θυμίζουν τρόπους δράσης φασιστικών οργανώσεων.

Τέτοιες γελοίες αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνες πρακτικές των διάφορων νεροκουβαλητών του βασικού πολιτικού αντίπαλου της σημερινής κυβέρνησης, δεν πρόκειται να μας πτοήσουν ή να κάμψουν την θέληση μας να αγωνιζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του θεμιτού δημοκρατικού πολιτικού ανταγωνισμού, δηλαδή της Δημοκρατίας. Οι σημερινές δηλώσεις του σημερινού Δήμαρχου εναντίον του γραμματέα του κόμματος μας δείχνουν ποια πολιτική δύναμη αποτελεί πονοκέφαλο και απειλή για τους σχεδιασμούς κάθε αντιδραστικής δύναμης. Σχεδιασμοί που εξυπηρετούνται από τις πρακτικές που αντιμετωπίσαμε χτες έξω από το Δημαρχείο. Το πολιτικό μήνυμα και ο λόγος του κόμματος μας θα εξακολουθήσουν να καθορίζουν το τοπικό και κεντρικό πολιτικό σκηνικό, παρά τις προσπάθειες να εμποδιστεί η κοινοποίηση των θέσεων μας στους πολίτες με τον αποπροσανατολισμό θλιβερών επεισοδίων τέτοιου τύπου. Είναι καταδικασμένες να οδηγηθούν σε αποτυχία οι προσπάθειες αυτών που μας επιτίθενται με βίαιο και χυδαίο τρόπο και αντικειμενικά λειτουργούν παράλληλα με τις επιδιώξεις της σημερινής δημοτικής Αρχής

Καλούμε τα άλλα δημοκρατικά κόμματα και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης μας να υψώσουν τείχος απομόνωσης σε αυτές τις ακραία αντιδημοκρατικές πρακτικές.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.