Επαίνους για τις απολύσεις στο Δημόσιο δίνει η τρόικα – Ζητά άμεσα πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Επαίνους για τις επικείμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πήρε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με την τρόικα. Παρ’ όλα αυτά πολυεπίπεδες παραμένουν οι απαιτήσεις τους από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ζητούν άμεσα την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ εκφράζουν ενστάσεις όχι μόνον για το δημοσιονομικό κενό, αλλά και το χρηματοδοτικό, μαζί με το ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στην συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι κκ Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς φέρεται να αναγνώρισαν ως συμμόρφωση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου. Όπως ενημέρωσε πηγή του υπουργείου «δεν υπήρξε πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις» εκ των οποίων οι 2.000 προήλθαν από τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 επίορκων. Ο υπουργός εκτίμησε, μάλιστα, ότι το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2014.

Πάντως, η εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε νέο κύμα διαθεσιμότητας δημόσιων υπαλλήλων έχει δημιουργήσει αναταραχή και στον τομέα της δημόσιας υγείας με απολύσεις 1200 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει πως ναι μεν θα απολυθούν, αλλά θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για πρόσληψή τους στο ΕΣΥ, που κι εκεί καταργούνται οι οργανικές θέσεις ή στον νέο ΕΟΠΥΥ ως συμβεβλημένοι ιατροί. Αντίστοιχα, το υπουργείο Εσωτερικών βλέπει ως μεγάλη δεξαμενή για διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενόσω εκκρεμεί η αξιολόγηση των δομών με σκοπό την κατάργησή τους.

Όμως, η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, να προσφύγει στην δικαιοσύνη ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ έχει ρίξει λάδι στην φωτιά και ακόμη περισσότεροι σύλλογοι μπαίνουν σε απεργιακό κλίμα μέχρι την Παρασκευή.

Στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Κι από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι εκπρόσωποι των δανειστών μεταφέρθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ζητούν άμεση άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Στην συνάντηση μετείχαν μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, καθώς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης.

Με τις μέχρι στιγμής δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται διατεθειμένο να φέρει μια μεταβατική διάταξη για την μερική άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κατεβάζοντας και το όριο προστασίας με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Ωστόσο, τρόικα και οικονομικό επιτελείο ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 6.30 μμ καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρνουν στο τραπέζι το χρηματοδοτικό κενό, που για την διετία 2014-2015 πλησιάζει τα 11 δισ. ευρώ. Πάντως για το δημοσιονομικό κενό δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές να ζητούν μέτρα 2,5 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο να θέλει να το περιορίσει στο 1,3 δισ. ευρώ με τον φόβο ότι η λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, θα την φέρει μπροστά σε κυβερνητική κρίση.

Ακόμη κι αν ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί αύριο, Πέμπτη, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε χθες πως «αν και σεντ-σεντ μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου», προεξοφλώντας την λήψη νέων μέτρων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει τάχιστα

Όσο πιο γρήγορα ανατραπεί η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και το λαό μας τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι ο πολιτικός χρόνος της τελειώνει τάχιστα.

«Οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι υπερήφανες κραυγές πως δεν θα υπάρξουν νέα μετρά καταλήγουν σε ένα νέο ξαφνικό θάνατο δημόσιου φορέα για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για νέες απολύσεις. Την ίδια στιγμή, δρομολογείται η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ενώ η νέα φορολογία για τα ακίνητα αποτελεί την μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία, καθώς οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας για ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας», υπογραμμίζει στον σχολιασμό του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει, μάλιστα, ότι «το αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών, η διάλυση της οικονομίας και η κοινωνική ισοπέδωση έχουν αναδειχτεί σε όλες τους τις διαστάσεις και καμιά πλέον επικοινωνιακή προσπάθεια εκ μέρους της αδύναμης και πολιτικά απονομιμοποιημένης κυβέρνησης δεν μπορεί να σκεπάσει την τραγική πραγματικότητα».

Η.Β.

http://www.avgi.gr/article/1335654/epainous-gia-tis-apoluseis-sto-dimosio-dinei-i-troika-%E2%80%93-zita-amesa-pleistiriasmous-protis-katoikias

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.