Επίσκεψη Βενιζέλου στην Ουκρανία αλλά σιγή ιχθύος για τις απειλές ακροδεξιών κατά της ελληνικής μειονότητας

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως, ως Έλληνες πολίτες, η Ελλάδα σας έχει υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της» είπε ο κ. Βενιζέλος προς τους εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων κατά την επίσκεψή του στη Μαριούπολη της Ουκρανίας όπου βρίσκεται η ελληνική μειονότητα.   ΄Οπως ανέφερε « η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, εθνικές και ευρωπαϊκές, ώστε να έχουν αυτή την προστασία και φροντίδα που πρέπει να έχουν, τις δύσκολες στιγμές που ζουν» αλλά και «να μην ξαναγίνει η Ουκρανία ένα πεδίο πολέμου, να μην έχουμε εδώ ένα νέο ψυχρό πόλεμο που θα διχάσει ξανά την ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο αυτή» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «θέλει να συμβάλλει όσο μπορεί, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να υπάρξει τάξη, ασφάλεια, μια μεταβατική κυβέρνηση, δημοκρατική, συναινετική – στην οποία να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της Ουκρανίας, πολιτικές, κοινωνικές, περιφερειακές – που να οδηγήσει τη χώρα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, σε εκλογές προεδρικές, στη λειτουργία ενός ομαλού συστήματος».

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι οι επόμενες κινήσεις του είναι προς αυτή την κατεύθυνση τόσο στο Κίεβο, το οποίο θα επισκεφθεί σήμερα αμέσως μετά τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με τη νέα ηγεσία της χώρας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής, όσο και στις Βρυξέλλες, αύριο το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η νομιμοποίηση μιας τέτοιας κυβέρνησης από την ελληνική πλευρά ενέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογραμμίζει σε σχόλιο του το γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις δηλώσεις Βενιζέλου στην ομογένεια.

Ολόκληρο το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, κατά την επίσκεψή του στην Μαριούπολη, παρόλο που είχε ως στόχο να «καθησυχάσει» τους έλληνες της Διασποράς, δεν έκανε καμιά αναφορά στην λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Κίεβο, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα, και η οποία, με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που ψήφισε, κατάργησε όλα τα δικαιώματα των  τεσσάρων μειονοτήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ελλήνων. 

Η νομιμοποίηση μιας τέτοιας κυβέρνησης από την ελληνική πλευρά ενέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ταυτόχρονα, η άκρως επικίνδυνη γεωστρατηγική αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών με την Μόσχα φέρνει την Ευρώπη ένα βήμα πριν από έναν κλιμακούμενο νέο «ψυχρό πόλεμο», με ανυπολόγιστους κινδύνους για την ειρήνη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην ανάγκη να μην γίνει ουραγός η ελληνική κυβέρνηση σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Σε δήλωσή του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζει:

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ στην Ουκρανία, καμία συμμετοχή σ’ αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι ανταγωνισμών με τη Ρωσία. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο αντιδραστικός ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ουκρανίας, στηρίζοντας ακόμη και ναζιστικά κόμματα, προκειμένου να υπηρετηθούν οι γεωπολιτικοί τους σχεδιασμοί. Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι πάνε χέρι – χέρι και ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς».

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.