Επίσημα «τέλος» το AstraZeneca για τους κάτω των 60- Τι γίνεται με όσους έκαναν την πρώτη δόση

H επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Σήμερα χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και πάνωενώ ήδη υπάρχει σύσταση σε γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά το επόμενο διάστημα να προτιμήσουν ένα εμβόλιο τύπου mRNA.

Αυτό ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με τάση μείωσης, η εθνική επιτροπή εισηγείται πρώτη δόση AstraZeneca στους άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς.

Τι γίνεται για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση  με AstraZeneca

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια.

Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο εκτός αν έχουν προκύψει σοβαρές παρενέργειες. Όπως, είπε η καθηγήτρια ο κίνδυνος υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και  είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση  1,3 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο δόσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε νεαρά άτομα το συγκεκριμένο εμβόλιο και συνήθως το δίνουν σε πολίτες άνω των 50 ετών.

Η νέα αυτή απόφαση της Επιτροπής ενδέχεται να προκαλέσει αναστάτωση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με την α’ δόση ή έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό με AZ.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Το σκεπτικό της κάθε μεταβολής αναρτάται στην επίσημη σελίδα του εμβολίου. Πίνακες, αριθμοί για όσους ενδιαφέρονται θα είναι προσιτά».

Από την πλευρά του ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε σχετικά: «Η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca βασίζεται στο επιδημιολογικό φορτίο. Αν αυξηθούν τα κρούσματα, τα όρια που θέτουμε θα διακυμανθούν. Έχει γίνει και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού AstraZeneca, θα λάβουν ενημερωτικό SMS και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει AstraZeneca αυτό επιτρέπεται. Όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης, ισχύον όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου. Αν έχει προκύψει αναφυλακτική αντίδραση ή θρομβοπενία, θα μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει αίτηση για αλλαγή δεύτερης δόσης.

Όσοι έχουν νοσήσει η σύσταση είναι να εμβολιάζονται έξι μήνες μετά. Αν έχουν ραντεβού νωρίτερα, πρέπει να ακυρώσουν τον εμβολιασμό και να τον κανονίσουν μετά. Όσοι έχουν νοσήσει και κάνουν μια δόση εμβολίου, μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων, όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προσχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με τα νεότερα δεδομένα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.