Εξηγήσεις ο Πανούσης, μήνυση ο Παρασκευόπουλος

Περισσότερο «φως» στις καταγγελίες Πανούση περί διασυνδέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κρατούμενων εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές οργανώσεις ευελπιστεί να ρίξει η Βουλή, καθώς τόσο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη όσο και ο επικεφαλής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Το σχετικό αίτημα διατύπωσαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γ. Τραγάκης και ο γραμματέας της Ευάγγ. Βενιζέλος, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις για τη βούληση τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ να συντηρήσουν υψηλούς τόνους γύρω από το, σε κάθε περίπτωση, σοβαρότατο προς διερεύνηση ζήτημα.

Ο χρόνος της κλήσης του πρώην υπουργού και του επικεφαλής της ΕΥΠ αναμένεται να προσδιοριστεί σήμερα, μετά τη σχετική διαβούλευση των μελών του προεδρείου της Επιτροπής που προγραμματίστηκε για το μεσημέρι.

Ο Παρασκευόπουλος μηνύει Πανούση

Την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη επισκέπτονται σήμερα, με δική τους πρωτοβουλία, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, από ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, προκειμένου να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του Γιάννη Πανούση για «υπεξαγωγή εγγράφων».

Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε σχέση με τα αναφερόμενα για την εργασιακή σχέση του κ. Π. Λάμπρου με το υπουργείο Δικαιοσύνης υπογραμμίζεται ότι η ιδιότητά του ως μετακλητού υπαλλήλου έχει λήξει από 28/8/2015. Μετέχει όμως αμισθί σε ομάδα εργασίας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη δομών υγείας στο σωφρονιστικό σύστημα και το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 31/12/2015. Με την ιδιότητα αυτή, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Κοσμάτου, εγκρίθηκε η μετάβαση του κ. Λάμπρου σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη (1/11/2015-3/11/2015) για δραστηριότητα που εμπίπτει στον παραπάνω σκοπό».

Η νομική διάσταση της υπόθεσης

Τα ερωτήματα γύρω από τις «καταγγελίες» του Γιάννη Πανούση πληθύνονται παρά μειώνονται, μια και οι επιλογές του πρώην αναπληρωτή υπουργού τις τελευταίες ημέρες εγείρουν νέα ζητήματα νομικής, πολιτικής και υπηρεσιακής φύσης.

Οσον αφορά τη νομική διάσταση της υπόθεσης, μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα έρχονται στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά τον ισχυρισμό του ιδίου ότι κατέθεσε τη Δευτέρα στους εισαγγελείς «αδιάσειστα στοιχεία» προερχόμενα από την ΕΥΠ.

Εγκριτοι νομικοί, με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.», είναι κάθετοι: «Δεν έχει δικαίωμα κανένας, πόσω μάλλον ένας ιδιώτης, να πάρει στο σπίτι του διαβαθμισμένο, απόρρητο έγγραφο. Και φυσικά απαγορεύεται η χορήγησή τους σε Μέσα Ενημέρωσης και η δημοσιοποίησή τους» απαντούν στα ερωτήματα που θέτουμε. Παραπέμπουν δε στις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα στις διατάξεις του άρθρου 370Α, που ορίζει το αξιόποινο επί της «Παραβίασης Απορρήτου».

Ούτως ή άλλως, αν όσο ο Γιάννης Πανούσης ήταν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέπεσαν στην αντίληψή του στοιχεία ή ενδείξεις για παράνομες πράξεις, θα έπρεπε να ενημερώσει αρμοδίως τις αρχές. 

Όλγα Γεροβασίλη: «Κάποιοι θέλουν να πλήξουν τη χώρα»

Νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε (ΕΡΤ) ότι δεν έφυγε ποτέ από την πολιτική ζωή της χώρας το σενάριο των δυο άκρων, τονίζοντας ότι τώρα που η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή κάποιοι θέλουν να την πλήξουν για να επιβληθούν στην πολιτική ζωή.

«Κάποια γεγονότα, ο τρόπος με τον οποίο κάποιος τα εκμεταλλεύεται, δείχνει και τον στόχο. Επομένως, εδώ είναι μία στιγμή ιδιαίτερη για τη χώρα και ιδιαίτερη για τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να πλήξουν και την προσπάθεια και τη χώρα στ’ αλήθεια προκειμένου οι ίδιοι να επιβληθούν ξανά στην εξουσία», υποστήριξε η Όλγα Γεροβασίλη.

Π. Λαφαζάνης: «Πρόωρη κυβερνητική κρίση»

Για «βαθιά παρακμή του συνόλου του μνημονιακού σκηνικού» και «βαθύτατη πρόωρη κυβερνητική κρίση κάνει λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας

Πιο αναλυτικά, σε σημερινή δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημειώνει: «Η υπόθεση Πανούση οι ρευστές και μεταχρονολογημένες κατηγορίες του, οι ενδεχόμενες μαγνητοφωνήσεις και παρακολουθήσεις πολιτικών και άλλων προσώπων από κέντρα και υπηρεσίες, οι ασυνάρτητες κυβερνητικές απαντήσεις και το λαθρεμπόριο της Δεξιάς με την τρομοκρατία, έρχονται να αναδείξουν τη βαθύτατη πρόωρη κρίση της κυβέρνησης, τις σκοτεινές μεθόδους των στεγανών που δρουν υπό τη σκέπη της και τη βαθιά παρακμή του συνόλου του μνημονιακού σκηνικού» σημειώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Και καταλήγει: «Και είμαστε μόλις στην αρχή. Η δημοκρατική ανατροπή στη χώρα είναι πάντα το μέγα ζητούμενο».

efsyn.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.