Εξηγήσεις ζητάει το ΥΠΕΞ για το θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία

Την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κων. Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας, αναμένει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

Το ΥΠΕΞ εκφράζοντας τη βαθειά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτηρίζει εξάλλου «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο  Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Το χρονικό του αιματηρού περιστατικού 

Όλα συνέβησαν στο χωριό Βουλιαράτες, κοντά στο Αργυρόκαστρο, όπου σήμερα ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιήθηκε κανονικά εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» περίπου 300 άτομα, ανάμεσά τους και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην εκδήλωση, όπως αναφέρει ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος που ήταν παρών, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, σχολεία και απλοί πολίτες. Το στρατιωτικό κοιμητήριο ήταν σημαιοστολισμένο με ελληνικές και αλβανικές σημαίες, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο, τραγουδήθηκε ο ελληνικός εθνικός ύμνος, ενώ παιδιά από τα σχολεία απήγγειλαν ποιήματα.

Το πρωί, όμως, προτού ξεκινήσουν οι επετειακές εκδηλώσεις, σημειώθηκε το επεισόδιο με τον ομογενή, ο οποίος είχε καταλάβει το πολιτιστικό κέντρο του χωριού και πυροβολούσε στον αέρα με ένα καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει o Αντώνης Λιάκος, δεν υπήρξε κανένα περιστατικό με ανύψωση της ελληνικής σημαίας ή κατέβασμά της.

Η αστυνομία έδιωξε τον νεαρό από το χωριό κι εκείνος κατευθύνθηκε προς τα βουνά. Ελικόπτερα της αστυνομίας τον κυνήγησαν και τον κάλεσαν να παραδώσει το όπλο του. Εκείνος φέρεται να αρνήθηκε και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Όπως αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας ο 35χρονος Κωσταντίνος Κατσιφάς με καταγωγή από τα Ιωάννινα,(Kostandinos Kaçifa) σχετιζόταν με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με το syri.net ο ομογενής «εξτρεμιστής» όπως τον χαρακτηρίζει, είναι νεκρός.

Μάλιστα τα τοπικά μέσα δημοσιεύουν αναρτήσεις από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όπου σε πρόσφατη ανάρτησή του έγραφε. «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη….. Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ».

ΝΔ: Να κάνει η κυβέρνηση έντονο διάβημα προς τα Τίρανα 

Θέση για τον θάνατο του Έλληνα στην Αλβανία πήρε η Νέα Δημοκρατία μέσω του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση.

Η δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας
Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας.

Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας.

Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ, www.efsyn.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.