Εξεταστική στη Βουλή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Άνοιξε στη Βουλή ο «φάκελος» της δανειοδότησης των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων από τις τράπεζες με πρώτο μάρτυρα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕτΕ) Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης, από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως έκανε γνωστό ο Λ. Φραγκιαδάκης, το σύνολο του δανεισμού των επιχειρήσεων ΜΜΕ από την Εθνική Τράπεζα είναι στα 400 εκατ. ευρώ και πως από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει νέες δανειοδοτήσεις.

Σε ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτη Φάμελου σχετικά με τη χορήγηση τραπεζικής ενημερότητας ενόψει των αδειοδοτήσεων των καναλιών, ο Λ. Φραγκιαδάκης απάντησε ότι οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι: «αν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις θα δοθεί τραπεζική ενημερότητα, αν όχι δεν θα δοθούν. Το θέμα είναι νομικό ως επί το πλείστον. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θίξει τα συμφέροντα της τράπεζας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«215 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια»

Ο Σωκ. Φάμελος, σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, είπε πως «από τα 430 εκατ. ευρώ των δανείων, το 50% είναι μη εξυπηρετούμενα και αναρωτήθηκε «τι έκαναν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του; Τι θα κάνετε τώρα εσείς σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη και για όλα όσα παραβιάστηκαν;».

Ο μάρτυρας απάντησε: «Η τράπεζα έχει μια πιστωτική πολιτική την οποία τηρεί. Έχει κανόνες που τηρεί. Δεν θεωρώ ότι η τράπεζα έχει παραβεί τον τρόπο λειτουργίας της στις περιπτώσεις των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης».

Σε άλλη ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Εθνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν είναι εξυπηρετούμενα, ο Λ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τα δύο κόμματα προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αποπληρωμής τους.

Έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι ισχυρισμοί των βουλευτών της ΝΔ Νότη Μηταράκη και Κώστα Τζαβάρα, ότι στο μετοχολόγιο της εφημερίδας «Αυγή» υπάρχει off shore εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία κατέχει το 2,93% των μετοχών και ζήτησαν να μάθουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, τονίζοντας ότι «το 2014 η Αυγή προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή».

http://www.efsyn.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.