Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Παροχές με προεκλογικό άρωμα και πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης

Έντονο προεκλογικό άρωμα αναδεικνύουν οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει στο εικονικό κυβερνητικό αφήγημα περί επιτυχημένης πορείας σε οικονομία και πανδημία, αλλά να επιχειρεί να προσεγγίσει και τις νεότερες ηλικίες με συγκεκριμένες παροχές.

Την ομιλία Μητσοτάκη ακολούθησε ομοβροντία πυρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία καταλογίζουν στον πρωθυπουργό επικοινωνιακού τύπου παροχές με στόχο να διορθώσει την εικόνα του, οι οποίες ωστόσο απευθύνονται σε λίγους και ισχυρούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%. Ανέφερε επίσης ότι εισηγείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία  κάνοντας λόγο, υποσχόμενος, επίσης, ανάπτυξη για όλους με στόχο «πλουσιότερους Έλληνες», ενώ είδε ήδη «νοικοκυριά ανακουφισμένα» και μία χώρα «γεωπολιτικά αναβαθμισμένη όσο ποτέ».

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοίραζε υποσχέσεις και περιέγραφε μια… μαγική εικόνα για την κοινωνία και την οικονομία, πολίτες, σωματεία, εργαζόμενοι και φορείς διαδήλωναν στην Θεσσαλονίκη, κλιμακώνοντας τις διαμαρτυρίες προς την κυβερνητική πολιτική.

Σήμερα στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις χθεσινές ανακοινώσεις.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

  • «πρώτο ένσημο» / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη)
  • Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας)
  • Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ
  • Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.
  • 50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.
  • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους
  • Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά

——————————————————————–

  • μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους
  • Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώρας
  • Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες
  • Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
  • Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
  • 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ)
  • Προς τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες, η Πολιτεία αποφάσισε να παρέχει και μία πρόσθετη οικονομική στήριξη. Γι’ αυτό και τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν από τις γιορτές σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

——————————————————————–

  • Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές
  • Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές
  • Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου
  • Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία
  • Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες
  • Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
  • Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%
  • Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2022
  • Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έως το τέλος του 2022
  • Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό.

    ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως ο πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε «ούτε μισό λάθος» και –μπροστά στον πανικό του από τη ραγδαία κυβερνητική φθορά και την οργή της κοινωνίας– ανέβηκε στη ΔΕΘ για να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. «Πρώτα από όλα στους νέους, τους οποίους αφού στοχοποίησε για την αποτυχία του στην πανδημία και το μόνο που τους επεφύλασσε δύο χρόνια ήταν ξύλο στις πλατείες, ανεργία, μισθούς αναξιοπρέπειας και έξωσή τους από τα δημόσια πανεπιστήμια, τώρα κατάλαβε την κατάρρευσή του και επιχειρεί χυδαία εξαγορά με gigabytes και χαρτζιλίκι  προσθέτοντας πως «με data και ρεπό αντί για μισθούς, δεν βγαίνει ούτε ο μήνας ούτε οι λογαριασμοί».Σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων, που αναμένεται να χτυπήσει καίρια τους πολίτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε μισό ουσιαστικό μέτρο, υπογραμμίζοντας με νόημα «Μάλλον περνά τους πολίτες για ανόητους, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει το ακραίο κύμα ανατιμήσεων με 150 εκ ευρώ, αντί για άμεσες παρεμβάσεις για να σπάσουν τα καρτέλ που οργιάζουν και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να ακολουθήσουν αναγκαστικά και οι άλλοι πάροχοι. Οι «προειδοποιήσεις» δεν μειώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος ούτε τις τιμές στα σούπερ μάρκετ.

    Η συντριπτική πλειοψηφία όσων εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκη δεν ελαφρύνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μόνοι που βγαίνουν ουσιαστικά κερδισμένοι είναι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που είναι οι μόνες που έχουν κέρδη, για τις οποίες υποσχέθηκε περαιτέρω μείωση φορολογίας και φορολογική ελάφρυνση για συγκέντρωση κεφαλαίου».

    Ο πρωθυπουργός εμφανώς θορυβημένος από τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων επιχείρησε να μειώσει το χάσμα με τις νεότερες ηλικίες με παρεμβάσεις-ασπιρίνες. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τον εκτροχιασμό της πανδημίας, επανέφερε την κυνική θεωρία ότι «είχαμε σημαντικές απώλειες αλλά λιγότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη». Την ίδια στιγμή δεν προχώρησε σε καμία δέσμευση για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ επανέλαβε την κούφια συγνώμη για την πύρινη καταστροφή. Τέλος, αποθέωσε την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση χωρίς να αναφερθεί στο κόστος μετάβασης.

  • Το Κίνημα Αλλαγής,  κάνει λόγο για  παροχές με ημερομηνία λήξης και καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός δεν αλλάζει τη βαθιά συντηρητική πολιτική του που αφορά μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς.
  • Το ίδιο και για την νέα γενιά που του έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα με τις αυξήσεις κοροϊδία στον κατώτερο μισθό, τον αποκλεισμό τους από την ανώτατη παιδεία, το γαλάζιο κράτος του ρουσφετιού, την καταστολή κάθε διαμαρτυρίας τους.Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ οι δήθεν παροχές προς τον λαό δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος.
  • «Όλα για τους λίγους»! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που αποδεικνύει ότι ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει «ανάπτυξη για όλους», με όφελος και για το κεφάλαιο και για το λαό.Από την άλλη μεριά οι δήθεν παροχές προς το λαό -που κάποιες εξαγγέλθηκαν, ενώ ισχύουν ήδη, π.χ. μειωμένος ΦΠΑ σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα- δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημίας, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων. Δίπλα σε όλα αυτά θα προστεθούν και τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που προβλέπει το νέο ευρωενωσιακό μνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να αντληθούν τα πακέτα χρηματοδότησης για τις «πράσινες» μπίζνες.Ειδικά σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα και την ενέργεια συνολικά, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως «φάρμακο» την αιτία του προβλήματος, αφού η απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, είναι αυτά που οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό κι ενεργειακή φτώχεια.Όσο για τους νέους, που ο πρωθυπουργούς τους βλέπει ως ντεκόρ στις ομιλίες του, βλέπουν πολύ καλά τις δήθεν νέες «ευκαιρίες» στις απλήρωτες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη, στο νέο πιο σκληρό ταξικό σχολείο, ακόμη και στην επέκταση των προγραμμάτων ανήλικης εργασίας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Και σήμερα μάθαμε ότι, εκτός από ρεπό, θα «απολαμβάνουν» και Gigabytes!
  • Το ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ως «ψίχουλα, ακροδεξιά ρητορική, προσπάθεια εξαγοράς της νεολαίας και αοριστολογίες», τονίζοντας πως η ρήξη αποτελεί τη «μόνη απάντηση στην κρίση».

    Ψίχουλα, ακροδεξιά ρητορική, προσπάθεια εξαγοράς της νεολαίας και αοριστολογίες, οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

    Η Ελλάδα αλλάζει προσπάθησε να μας πείσει σήμερα ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά φύκια για μεταξωτές κορδέλες ως δήθεν οικονομικά μέτρα στήριξης, όπως άλλωστε κάνουν διαχρονικά όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις.

    Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα φρόντισε να ντύσει τις εξαγγελίες αυτές με μπόλικη ακροδεξιά ρητορική, με εθνική περηφάνια για ντροπιαστικούς φράχτες, με νέα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα και βέβαια με αρκετά ψέματα, αόριστες υποσχέσεις και με μια υποτιθέμενη προσπάθεια του να χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την νεολαία.

    Ο Πρωθυπουργός ακόμα δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για το τι θα κάνει η Κυβέρνηση του για την ακρίβεια. Ενώ και οι όποιες αναφορές του στην Κλιματική Κρίση, ήταν υποκριτικές, παραπλανητικές και με μία σαφή στόχευση, την ενίσχυση του καπιταλισμού της καταστροφής, από τον οποίο κερδίζει μόνο η ολιγαρχία δίχως σύνορα.

    Η πραγματικότητα είναι, πως η σχέση εμπιστοσύνης της κοινωνίας ευρύτερα με την Μητσοτάκης Α.Ε. έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα ήδη προ πολλού. Κανένας δεν σας πιστεύει πια κ. Μητσοτάκη, όσα καλοπληρωμένα μέσα κι αν επιστρατεύετε και όσα ΜΑΤ κι αν βάλετε να περιφρουρούν την «επαφή» σας με τον κοινωνία.

    Τέλος για τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την Θεσσαλονίκη -την οποία όπως κάθε Πρωθυπουργός θυμήθηκε ξαφνικά στην ΔΕΘ-, δεν θα παραγράψουν τα εγκλήματα της Κυβέρνησης του, όπως και όλων διαχρονικά των μνημονιακών Κυβερνήσεων και διοικήσεων στην πόλη. Από τα αρχαία της Βενιζέλου μέχρι το ξεπούλημα του ΤΑΙΠΕΔ στην Αρετσού και στη ΔΕΘ.

    Η κοινωνία ήδη κ. Μητσοτάκη σας απάντησε ηχηρά και μαζικά έξω από το Βελλίδειο, μακριά από τους κλακαδόρους του «άριστου» επιτελικού σας κράτους. Την ίδια απάντηση σας έδωσε και το ΜέΡΑ25 με το δυναμικό παρόν του στις κινητοποιήσεις και σύνθημα: «Ρήξη, η μόνη απάντηση στην κρίση».

    ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-ΑΠΕ, www.efsyn.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.