Ενόργανη Γυμναστική: Αποκαλυπτική μαρτυρία πρωταθλήτριας – «Με έσερναν σε όλο το γήπεδο, μάτωναν τα αυτιά μου»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες στον χώρο του αθλητισμού. Μετά την ιστιοπλοΐα και την κολύμβηση, αθλητές από την ενόργανη γυμναστική με επιστολής τους αποκαλύπτουν περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, αλλά και υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, εν ώρα προπόνησης. 

Μετά την καταγγελία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με τις πληροφορίες αναφέρουν πως η υπόθεση έχει χρεωθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Απόστολο Ανδρέου, ο οποίος και καλείται να ερευνήσει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις οι οποίες σχετίζονται με την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αλλά και σωματικές βλάβες. 

«Πίσω από την τιμή του να φοράει ένας αθλητής τη φόρμα με το Εθνόσημο και να πανηγυρίζει ένα μετάλλιο, τις περισσότερες φορές κρύβεται ένα κακοποιημένο παιδί. Ενας κακοποιημένος άνθρωπος», ανέφεραν οι αθλητές και οι αθλήτριες στην επιστολή τους περιγράφοντας το νοσηρό σύστημα κακοποίησης. Μία από τις αθλήτριες που συνυπογράφει την επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, έχοντας βιώσει όλα όσα καταγγέλλονται, μίλησε στο MEGA και μοιράστηκε την κόλαση που βίωναν οι αθλητές.

Η Δήμητρα Καστρίτση, πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής, σημείωσε ότι το θέμα των κακοποιήσεων συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στους αθλητές, ωστόσο με το κίνημα του «MeToo» τώρα ήταν η στιγμή να μιλήσουν. «Βρήκαμε και εμείς το θάρρος να βγούμε και να πούμε το τι γινόταν στον χώρο της ενόργανης γυμναστικής». Όπως λέει η ίδια, τα περιστατικά που βίωσε ήταν αρκετά και η ίδια αλλά και ως μάρτυρας. «Υπήρχαν ξυλοδαρμοί, πολύ ασχημίας βρισίματα στους αθλητές και όλα αυτά σε ηλικία από 4 έως και 8 ετών μέχρι και 14, και αργότερα και σεξουαλική παρενόχληση».

Η πρωταθλήτρια της ενόργανης δεν δέχτηκε η ίδια σεξουαλική παρενόχληση, ήταν ωστόσο θύμα λεκτικής και σωματικής βίας από προπονητές της. Συγκεκριμένα, σε ηλικία 7 ετών βίωσε τον ξυλοδαρμό από προπονητή της, ενώ στην ηλικία των 10 «ξεκίνησε ο Γολγοθάς μου με μια συγκεκριμένη προπονήτρια». «Ήταν καθημερινός σχεδόν ο ξυλοδαρμός, τραβήγματα από τα μαλλιά, σύρσιμο σε όλο το γυμναστήριο από τα μαλλιά, τα αυτιά μου μάτωναν από τα τραβήγματα. Και πολλές άλλες τέτοιες κακοποιητικές σκηνές».

Η χειρότερη στιγμή για την ίδια, ήταν «όταν είχα έναν τραυματισμό αρκετά σοβαρό αλλά έπρεπε να κάθομαι στο γυμναστήριο και να βγάλω τα προγράμματά μου με το πόδι πρησμένο. Με εξανάγκασαν», λέει χαρακτηριστικά, ενώ μεγάλο θέμα υπήρχε και με το φαγητό. «Έχω πάρει διουρητικά για να είμαι μισό κιλό κάτω στη ζυγαριά», λέει, με την τιμωρία για 300 γραμμάρια «να τρέχεις έξω στο γήπεδο για 2 ώρες με μείον βαθμούς για να τα χάσεις».

Φυσικά οι κακοποιητικές συμπεριφορές ήταν εμφανείς και σε λοιπούς συναθλητές της. «Υπήρχε τρόμος στα γυμναστήρια, τα παιδιά δεν μπορούσαν να φάνε». «Τα έχω υποστεί, τα έχω δει σε καθημερινή βάση, τα έχω βιώσει, τα έχω ακούσει», σημειώνει για όλα όσα καταγγέλλονται. Οι συμπεριφορές αυτές είχαν φτάσει, όπως είναι φυσικό, στα αυτιά γονέων και κηδεμόνων αθλητών, οι οποίοι αντέδρασαν. Ωστόσο, «είχαν έναν μαγικό τρόπο αυτοί οι άνθρωποι ακόμα και τους γονείς και τα παιδιά να τα κάνουν υποχείριό τους. Κάποιες φορές λειτουργούσαν και εκβιαστικά, λέγοντας ότι αν δεν ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο θα εκδιωχθείς από τη γυμναστική».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.