Ελληνοτουρκικά: Στην Αθήνα ο Μάικ Πομπέο την ερχόμενη εβδομάδα

Στην Ελλάδα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το «γεράκι» των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Στο επίκεντρο της επίσκεψής του αμερικανού ΥΠΕΞ θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την έναρξη ενός διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας.

Ενός «διαλόγου» που θα φέρει στο «τραπέζι» το ζήτημα της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης περιοχών σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων και προς όφελος μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων. 

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπού θα τεθεί και το θέμα της Τουρκίας διεξάγεται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. 

Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει οριστικοποιηθεί ή ανακοινωθεί επισήμως κάτι, ο Μάικ Πομπέο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επισκεφτεί την Αθήνα από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλγό του υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφτεί την Κρήτη και συγκεκριμένα τη βάση της Σούδας, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναβαθμίσει προκειμένου να συνεχίσει να παίζει το βασικό πυλώνα στα  γεωπολιτικά τους σχέδια  για την περιοχή. 

Ο Μάικ Πομπέο την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή και στη Λευκωσία, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου πάντα υπό τη σκέπη της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ.

Προ ολίγων ημερών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καλούσε Τουρκία και Ελλάδα να αποκλιμακώσουν την στρατιωτική ένταση και να εστιάσουν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης. «Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτή την περιοχή», δήλωνε ο Πομπέο μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.