Εκτός παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ 40.000 παιδιά ενώ πολλοί γονείς έμειναν με τα voucher στο χέρι

Από 1η Σεπτέμβρη άνοιξαν οι παιδικοί σταθμού όμως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα  σε χιλιάδες οικογένειες  των οποίων τα παιδιά έμειναν εκτός επιδότησης. Παρά τις διαβεβαιώσεις  με τη φετινή διαδικασία  επιλογής για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς 40.000 παιδιά  «κόπηκαν και οι γονείς τους ζουν με την αγωνία «τι θα τα κάνουν»  για να πάνε για μεροκάματο.

Με το μήνυμα «Δεν δικαιούστε voucher λόγω υπέρβασης του ύψους των κονδυλίων» χιλιάδες γονείς που είχαν αιτηθεί την ένταξη τους στο πρόγραμμα ΕΕΤΑΑΑ μέσω ΕΣΠΑ,    δεν θα μπορέσουν να τα στείλουν με επιδότηση τα παιδιά τους φέτος.

Για ένταξη στο πρόγραμμα έγιναν αιτήσεις από γονείς για περίπου 131.000 παιδιά. Από αυτά περίπου οι 122.000 πληρούσαν τα κριτήρια ενώ τελικά το πολυπόθητο voucher της επιδότησης έλαβαν μόνο τα 84.000 παιδιά. Τα προβλήματα που θα υπάρξουν για χιλιάδες εργαζομένους γονείς θα είναι πολλά αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν την δυνατότητα να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποιον ενώ δεν μπορούν να δώσουν ένα ολόκληρο «ενοίκιο» που απαιτείται ώστε να πληρώσουν απο την τσέπη τους τα τροφεία και τις μεταφορές που ζητούν οι παιδικοί σταθμοί .

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γονείς έμειναν με το voucher χέρι ιδιαίτερα στην επαρχία όπου δεν υπάρχουν  επαρκείς δομές  ενώ άλλοι αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά σε μακρινούς παιδικούς σταθμούς γιατι  στη γειτονιά τους δεν βρίσκουν κενές  θέσεις.

Σύμφωνα με καταγγελίες, σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ωφελούμενες οικογένειες χωρίς να υπάρχει δομή που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις αλλού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες.

Παράλληλα  υπάρχουν καταγγελίες, για δομές που κάνουν «face control» σε γονείς και παιδιά, αφού φέτος έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα της επιλογής των παιδιών που θα δεχτούν βάζοντας σε μία απίστευτη ταλαιπωρία τους γονείς για την αναζήτηση των παιδικών σταθμών που θα δεχτεί το voucher.

Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους για  ανακατανομή των θέσεων καιθώε μέρος των ανενεργών voycher μοιραστούν σε επιλαχόντες, Η νέες θέσεις θα ανακοινωθούν  από 25-20 Σεπτεμβρίου.


Τι είναι το πρόγραμμα ΕΕΤΑΑΑ μέσω ΕΣΠΑ

Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»( που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ το διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Η ΕΕΤΑΑΑ  ιδρύθηκε το 1985 λειτουργεί με τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας, και διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2190/20 και του ιδρυτικού της νόμου. Ανήκει στον «κοινωνικό» τομέα της οικονομίας, και έχει μετόχους φορείς της Αυτοδιοίκησης, το Ελληνικό Δημόσιο και φορείς του Κοινωνικού τομέα.

Στόχος της να προωθήσει τα ΕΣΠΑ στις κοινωνικές δομές του κράτους και των δήμων- βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΚΔΑΠμεΑ  λόγω αδυναμίας του κρατικού προϋπολογισμού να στηρίξει τις δομές αυτές.

Το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ απαιτεί από τις δημοτικές αρχές την οριζόντια περικοπή του 30% των θέσεων της δυναμικότητας κάθε πιστοποιημένης δομής, χωρίς καμία ελαστικότητα (ρήτρα 70-30%, δηλαδή σε κάθε 100 παιδιά να μένουν εκτός 30). Ο αριθμός των θέσεων είναι πεπερασμένος και για εφέτος έχει πλαφόν τα 193 εκ. ευρώ. Αν καλυφθεί αυτό το ποσό ακόμη κι αν υπάρχουν οι εισοδηματικές και οικογενειακές προϋποθέσεις κάποια παιδιά που δεν έχουν αρκετά μόρια,  θα βρεθούν εκτός επιδότησης.

Επιπρόσθετα η καταβολή των χρημάτων του προγράμματος γίνεται αφού πρώτα έχει υλοποιηθεί το 30% κάθε δομής.  Οι δήμοι ή τα Νομικά τους Πρόσωπα δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό δομών ούτε τέτοια αποθεματικά κεφάλαια ώστε  να μπορούν να υποστηρίξουν μισθοδοσίες και λειτουργικές δαπάνες, καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις εφορίες μέχρι την καταβολή της α δόσης. Ενισχύονται αναπόφευκτα οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία για την υλοποίηση του προγράμματος.

 Αποδεικνύεται περίτρανα ότι χωρίς επαρκή  κρατική χρηματοδότηση δεν μπορούν να υπάρχουν δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες.

Όχι μόνο όσοι γονείς βρέθηκαν εκτός αλλά και πολλοί γονείς που εξασφάλισαν την επιδότηση με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι την τσέπη για κοινωνικές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται δωρεάν σε όλους  τους πολίτες .

Τα ΕΣΠΑ γίνονται με αυτό τον τρόπο τα βασικά εργαλεία για την βαθμιαία  ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών με συνακόλουθη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.