Εκλογές τον Οκτώβριο – Η κυβέρνηση δεν βγάζει Πρόεδρο Δημοκρατίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων βουλευτών για την επίτευξη του στόχου της συγκέντρωσης των 120 υπογραφών ώστε να τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Πίσω όμως από το «μέτωπο της ΔΕΗ» βρίσκεται η αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 180 βουλευτών που χρειάζεται για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πράγμα που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ που είχε την πρωτοβουλία της κίνησης για συλλογή υπογραφών, υπάρχει δικαιολογημένα αισιοδοξία καθώς σχηματίζεται ένα κοινοβουλευτικό μέτωπο που αγγίζουν τον αριθμό των 120 βουλευτών. Με δεδομένη τη στήριξη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και θεωρώντας ότι θα προσμετρηθούν οι υπογραφές των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, τα βλέμματα στρέφονται προς την κατεύθυνση των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ήδη υπάρχει σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών (12) που συντάσσονται με την πρόταση. Αυτοί είναι: ο Πάρις Μουτσινάς, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Νίκος Σταυρογιάννης, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Ν.Νικολόπουλος, Γ.Νταβρής, Γ.Γιοβανόπουλος και Β.Καπερνάρος.

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Ανδρουλάκης σύμφωνα με πληροφορίες από τον ηλεκτρονικό Τύπο φαίνεται πως έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο υπογραφής, ενώ επίσης δεν έχουν διευκρινίσει τη στάση τους η Μίκα Ιατρίδου, η Χ.Γιαταγάνα και ο Γ.Κουράκος. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι το σύνολο των ανεξαρτήτων βουλευτών είναι 23, 17 στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών και 6 εκτός αυτής.

Αδιευκρίνιστη είναι και η στάση του Σπύρου Λυκούδη ενώ σύμφωνα πληροφορίες οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που είχαν ενστάσεις έχουν καμφθεί. Ο Γρηγόρης Ψαριανός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι πλέον ΔΗΜΑΡ και ότι είναι υπέρ της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ».

Για να έχουμε καθαρή την απεικόνιση των συσχετισμών στη Βουλή με βάση το συγκεκριμένο θέμα, τα νούμερα έχουν ως εξής:

Με την κυβέρνηση συντάσσονται θεωρητικά το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών (152) συν τους Λοβέρδο και Αηδόνη που είναι ανεξάρτητοι της Ελιάς.

Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή καταθέτοντας ξεχωριστή πρόταση για δημοψήφισμα σχηματίζεται ένα μέτωπο αποτελούμενο από 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 13 των ΑΝΕΛ, 12 του ΚΚΕ, 11 της ΔΗΜΑΡ και 12 από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Σύνολο 119 βουλευτές κι ενώ εκκρεμεί η στάση του Σπύρου Λυκούδη.

Οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι Ανδρουλάκης, Γιαταγάνα, Κουράκος από την ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών, η Ιατρίδου (πρώην ΑΝΕΛ), οι διαγραμμένοι από την ΝΔ, Πολύδωρας και Κακλαμάνης και οι πρώην Χρυσαυγίτες Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην ληξιαρχική πράξη θανάτου της αφού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τις ευρωεκλογές κι ενώ σε 6 μήνες θα γίνουν οι διαδικασίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται αδύνατο να συγκεντρώσει τον αριθμό των 180 βουλευτών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιτρέψει το άθροισμα των υπογραφών προκειμένου να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια, παρά τις δηλώσεις περι αντιθέτου που έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σε κάθε περίπτωση η αποτύπωση του αρνητικού για την εκλογή Προέδρου συσχετισμού είναι υπαρκτή και αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

alterthess.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.