Εκκένωση της Πρυτανείας στο Α.Π.Θ 5 ώρες πριν λήξει η κατάληψη- Δεκάδες συλλήψεις και παρεμπόδιση δημοσιογράφων

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση στις 11 στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη 13:00 πανεκπαιδευτική πορεία.

Σε 33 ανέρχονται μέχρι στιγμής σύμφωνα με την αστυνομία οι προσαχθέντες στην ΓΑΔΘ.

 Μέρες  Πολυτεχνείου θυμίζουν τα όσα διαδραματίστηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  σήμερα το πρωί με την  επέμβαση της Αστυνομίας  για  εκκένωση της Πρυτανείας που τελεί εδώ και δυο εβδομάδες υπό κατάληψη με αίτημα των φοιτητών να αποσυρθεί ο νόμος Χρυσοχοϊδη- Κ εραμέως για τα ΑΕΙ και να ανοίξουν ξανά οι σχολές.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την περιοχή, ενώ στρατιές ΜΑΤ και ασφαλιτών με πολιτικά και κουκούλες, έχουν εισβάλλει στον χώρο του Πανεπιστημίου, χυδαιολογώντας, ρίχνοντας χημικά, συλλαμβάνοντας και ξυλοκοπώντας φοιτητές και πανεπιστημιακούς, ενώ επιτίθενται και σε δημοσιογράφους για να μην καταγραφεί η αστυνομική βαρβαρότητα.
Η εκκένωση της Πρυτανείας πραγματοποιήθηκε τελικά στις 6 το πρωί της Πέμπτης 11 Μαρτίους. Εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, της ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών περικύκλωσαν το πανεπιστημιακό campus αποτρέποντας την είσοδο και την έξοδο από αυτό, ακόμα και σε δημοσιογράφους ή νομικούς, ενώ ταυτόχρονα λάμβανε χώρα η εκκένωση του κτιρίου.

Κόσμος είναι  συγκεντρωμένος στη Θεάτρου και στο Φυσικό, ενώ το ελικόπτερο συνεχίζει τις εναέριες (!) περιπολίες.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διατάχτηκαν να ξαπλώσουν κάτω και οι αστυνομικοί δέσμευσαν τα χέρια τους με τάιρ απ και αργότερα, άγνωστο με ποιο κριτήριο, πραγματοποιήθηκε διαλογή. Μερικές δεκάδες φοιτητών και φοιτητριών μεταφέρθηκαν με μεταγωγική κλούβα στην ΓΑΔΘ, ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Αρνούμενοι όμως να αποχωρήσουν μέχρι να μάθουν το τι συμβαίνει με τους προσαχθέντες συμφοιτητές τους, δέχθηκαν επίθεση με ασπίδες από τα ΜΑΤ και απομακρύνθηκαν από το χώρο καταλήγοντας στο Φυσικό του ΑΠΘ.

 Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές  και φοιτήτριες   στη σχολή Θεάτρου εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

Σήμερα τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης της κατειλημμένης πρυτανείας πενήντα μπάτσοι με πολιτικά και κουκούλες εισέβαλαν στο κτίριο και με τακτικές αντιτρομοκρατικης ακινητοποίησαν στο έδαφος τα άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο φουαγιέ και τους πέρασαν tire wraps, ενω ματατζιδες έψαχναν όλους τους ορόφους για τα υπόλοιπα άτομα. Στη συνέχεια περίπου 25 απο τα άτομα αφέθηκαν, τα οποία ζήτησαν τον λόγο που διαχωριζονται απο τους/τις υπόλοιπους/ες συντρόφους/ισσες τους, απαίτησαν να αφεθούν όλοι ελεύθεροι και παράλληλα παρέμειναν στο προαύλιο της πρυτανείας φωνάζοντας συνθήματα μέχρι να απωθηθουν με ξύλο και χημικά απο τα ματ.

Το προηγούμενο βράδυ η συντονιστική συνέλευση της κατειλημμένης πρυτανείας αποφάσισε τη λήξη της κατάληψης και την έξοδο απο αυτή με την προγραμματισμένη φοιτητική πορεία της Πέμπτης, κάτι που αναπαραχθηκε απο τα καθεστωτικά μέσα, επομένως ήταν ευρέως γνωστό και απο τον κρατικό μηχανισμό. Παρόλα αυτά το κράτος μέσω Χρυσοχοΐδη πήρε την πολιτική απόφαση οι ένστολοι δολοφόνοι του να εκκενώσουν την κατάληψη λίγες ώρες πρίν την επίσημη λήξη της, θέλοντας να έχει τον τελευταίο λόγο πάνω σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει σύσσωμη τη φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς, σε ένα καθεστώς τρόμου με μοναδικό θεμέλιο την έπαρση και την αλαζονία.

Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι και θα νικήσουμε. Δεν υποτασσόμαστε.

Πρωτοβουλιακή ανακοίνωση από τη συγκέντρωση στη θεάτρου τώρα

Πηγή: https://alterthess.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.