Εκκένωσαν με αστυνομική επιχείρηση το Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων στο Λαύριο

Αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κέντρου προσφύγων στο Λαύριο έλαβε χώρα τα χαράματα  της Τετάρτης.  Στο οίκημα του Λαυρίου ζούσαν εδώ και δεκαετίες  χτίζοντας τις υποδομές του χωρίς καμιά κρατική βοήθεια δεκάδες Κούρδοι κυρίως γυναίκες και παιδιά, όπου ειδικά έπειτα από τις βάρβαρες επιθέσεις του ISIS σε Συρία και Ιράκ,  αναγκάστηκαν να καταφύγουν εκεί.

Από το κτίριο μεταφέρθηκαν συνολικά -53- άτομα (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά), στη δομή της Μαλακάσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένα από το τουρκικό κράτος ως «κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών» του PKK.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας άτομα της κουρδικής κοινότητας και το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καμπ στο Λαύριο. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στα Προπύλαια και ακολούθως έγινε πορεία προς το Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωσή του το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν, που κάλεσε στη σημερινή συγκέντρωση, σημειώνει: «Σήμερα κατά τις 4:00 το πρωί στο καμπ Λαυρίου που έμεναν οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες. Η αστυνομία έκανε με τη βία εκκένωση με τη παρουσία των ΜΑΤ. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικαλείται ότι οι πρόσφυγες εκκένωσαν το καμπ με τη θέληση τους, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Εμείς ως πρόσφυγες του καμπ και ως Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδισταν καταδικάζουμε αυτή τη πράξη της αστυνομίας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα».

Στις 5.30 σήμερα το πρωί η αστυνομία εκκένωσε με το Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο. Παρουσία εισαγγελέα, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής μπροστά…. Στρατός ολόκληρος, 300 άτομα σύνολο, ξύπνησαν τους πρόσφυγες, τους συγκέντρωσαν -ούτε τα ρούχα τους δεν πρόλαβαν να πάρουν, τους επιβίβασαν σε πούλμαν και τους πάνε Μαλακάσα.
Έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας βρέθηκαν Κούρδοι που ζουν στην πόλη του Λαυρίου. Κούρδοι από την Αθήνα και από το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν Αθήνας και αλληλέγγυοι.
Δεν εκκενώθηκε ο καταυλισμός με τα κοντέινερ στη θέση Νεράκι του Λαυρίου, όπου και εκεί μένουν Κούρδοι πρόσφυγες. Δεν εκκενώθηκε το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στα δύο κτίρια του Camp όπου ζουν Αφγανοί πρόσφυγες.
Η αθλιότητα του κράτους και του δημάρχου ήταν τέτοια που είχαν μαζί τους φορτηγά για να μαζέψουν και να πετάξουν τα πράγματα των προσφύγων μετά την αναγκαστική τους εκκένωση.
Αυτό αποτράπηκε και δόθηκε η υπόσχεση πως θα μπορέσουν οι Κούρδοι να μαζέψουν τα πράγματα τους… και τα σύμβολα του Κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος που κοσμούσαν το Camp (σημαίες, πανό, φωτογραφίες των μαρτύρων του Κουρδικού αγώνα, πορτρέτα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν).
Από το 2017 το ελληνικό κράτος θέλει να αδειάσει το Camp στο Λαύριο. Τον Αύγουστο του 2017 δεν είχε πάει η αστυνομία, όμως προσπάθησαν να διώξουν τους Κούρδους πρόσφυγες με εκβιασμό. Είχε αποχωρήσει ο Ερυθρός Σταυρός που στήριζε το Κέντρο, σταμάτησε η τροφοδοσία και κάθε στήριξη από το κράτος. Οι Κούρδοι δεν λύγισαν. Με δικά τους μέσα, με την αλληλεγγύη των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων και των πολιτών άντεξαν 6 χρόνια. Το Κέντρο Φιλοξενίας Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου μετατράπηκε από τον Αύγουστο του 2017 σε ένα κατειλημμένο / αυτοδιαχειριζόμενο Camp.
Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το χατίρι του Ερντογάν. Αποφάσισε να κλείσει το συγκεκριμένο Camp, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια «άντρο των τρομοκρατών του PKK».
Ευτυχισμένος είναι και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής που εδώ και χρόνια κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει τους Κούρδους πρόσφυγες και να «αξιοποιήσει» το κτίριο.
Οι Κούρδοι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι. Η αλληλεγγύη μας συνεχίζεται. Στηρίζουμε τον αγώνα τους.
Η βιασύνη του κράτους να ολοκληρώσει το έργο του ήταν μεγάλη. Κούρδοι πρόσφυγες που θα έφευγαν για δουλειά είχαν ξυπνήσει, είχαν κόψει ένα καρπούζι… τους μάζεψαν και αυτούς άρον – άρον. Το κομμένο καρπούζι έμεινε στο τραπέζι (δείτε το βίντεο).
Θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη που θα υπάρχει. Αναμένουμε τις αποφάσεις των Κούρδων πολιτικών προσφύγων και του Πολιτιστικού Δημοκρατικού Κέντρου Κουρδιστάν.
Σήμερα στις 5.00 μ.μ. το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Αν. Αττικής

Τα χαράματα σήμερα πάνω από 150 μέλη δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ κλπ) εκκένωσαν με την βία το Κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο.

Τα περί οικειοθελούς απομάκρυνσης των προσφύγων που ακούγονται από Υπουργείο, κυβέρνηση και Δήμο είναι προκλητικά και δείχνουν και τον δόλο της συγκεκριμένης ενέργειάς τους και την βάρβαρη πολιτική απέναντι στους εξαθλιωμένους.

Το επιχείρημα ότι τους «σώζουμε» από το επικίνδυνο κτήριο, μας θυμίζει το «σώσιμο» των προσφύγων στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο και ο Δήμος Λαυρεωτικής, έχουν τεράστιες ευθύνες. Αυτοί είναι που είχαν αφήσει τους ανθρώπους να διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες, σε ένα ετοιμόρροπο κτήριο και σήμερα πανηγυρίζουν ότι έλυσαν το πρόβλημα.Η εκκένωση σχετίζεται με την συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν και  το παζάρι που εξελίσσεται μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Εκεί κατέθεσαν την σημερινή επιχείρηση καταστολής.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Δημήτρη Λουκά, ότι σχεδιάζεται πάρκινγκ στον χώρο (και ποιος ξέρει τι άλλο) χάριν της τουριστικής ανάπτυξης, ετοιμάζει το έδαφος να εκδιωχθούν εκτός των προσφύγων και οι Λαυριώτες, τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Τα AirBnB, τα ακριβά ενοίκια, θα εξωθήσουν τους ντόπιους σε σύγχρονες φαβέλες.

Αυτοί που χαίρονται σήμερα, είναι όσοι μετράνε κέρδη και όχι ανθρώπινες ζωές, είναι οι φασίστες, επειδή είναι κατά 53 λιγότερους φτωχούς ανθρώπους «καθαρότεροι». Μαζί τους χαίρεται και ο Ερντογάν που είχε στοχοποιήσει ανοιχτά την δομή.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το Κουρδιστάν και από οποιοδήποτε μέρος της γης. Είμαστε με τους ανθρώπους, με όλους της γης τους κολασμένους και όχι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να κάνουν το Λαύριο τάχα «Ριβιέρα» για να κερδίζουν μια χούφτα παράσιτα της κοινωνίας, εκμεταλλευτές, κάνοντας τους εργαζόμενους «σερβιτόρους-δύτες» για ένα κομμάτι ψωμί.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.