Εκδήλωση για την κεντροαριστερά: Οι τοποθετήσεις Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου και η έκπληξη Κασσελάκη

Κοσμοσυρροή στο θέατρο Άλφα  στην εκδήλωσης της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;» με ομιλητές τους Έφη Αχτσιόγλου, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Διονύση Τεμπονέρα.

Μέσα στην αίθουσα εκπροσωπούνται από πλήθος κόσμου και από τα τρία κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά από παλαιά και νυν στελέχη και πρώην βουλευτές.

Την παράσταση όμως έκλεψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος εμφανίστηκε στο Θέατρο «Αλφα», όπου παρέμεινε για περισσότερο από μία ώρα, παρακολούθησε τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών και στη συνέχεια αποχώρησε αφού χαιρέτησε δια χειραψίας όσους βρίσκονταν στο πάνελ. «Έχω τον εκπρόσωπό μου, τον Διονύση» ανέφερε χαριτολογώντας αποχωρώντας, αναφερόμενος προφανώς στον Διονύση Τεμπονέρα.

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε ερωτήματα και χλιαρές αντιδράσεις από κάποιους παρευρισκομένους, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ιη πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Χάρης Τσιόκας. Παρόντα ήταν και μέλη της ΚΕ ΠΑΣΟΚ, όπως οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλουμπασάκος, Γιωργος Σιακαντάρης, Έφη Παγκάλου και ο πρώην πρόεδρος ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Από τη Νέα Αριστερά στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος,  Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Καρπόζηλος, Κώστας Πουλάκης και Ανδρέας Νεφελούδης.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

΄Εφη Αχτσιόγλου:Κενό πολιτικής εκπροσώπησης

Aυτή τη στιγμή υφίσταται ένα κενό πολιτικής εκπροσώπησης. Έτσι ανταποκρίθηκα και στο κάλεσμα χωρίς δεύτερη σκέψη, είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Μίλησε για την ανάγκη μεταφοράς πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω και όχι απλά σε πέντε μεγάλες οικογένειες. Το αντίπαλο μπλοκ έχει κάθε λόγο να συγκροτηθεί. Για εμάς προηγείται η κοινωνική απεύθυνση, η ταξική απεύθυνση από τις αόριστες αναφορές σε μια δημοκρατική παράταξη που ερήμην πολιτικών προϋποθέσεων πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τη Δεξιά.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτός ο συνασπισμός των κοινωνικών δυνάμεων δεν θα μπορέσει ούτε να συγκροτηθεί πολιτικά ούτε να εκφραστεί κυρίαρχα αν ακολουθούνται λογικές μέσου όρου. Θα πούμε αυτή τη θέση σήμερα για να καλύψουμε τους μεν, την άλλη θέση αύριο – κι ας είναι αντιφατική με την πρώτη- για να καλύψουμε τους δε, και να τα έχουμε καλά με όλους».

«Ο συνασπισμός των κοινωνικών δυνάμεων δεν θα μπορέσει ούτε να συγκροτηθεί πολιτικά ούτε να εκφραστεί κυρίαρχα αν δεν δίνεται η ιδεολογική μάχη», είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι «δεν αρκεί η άμυνα. Η Αριστερά πρέπει να μιλήσει επιμένοντας στις θετικές δυνατότητες των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται σε πλανητική κλίμακα».

«Αυτός ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Και αν, όπως ταυτόχρονα πιστεύω, υπάρχουν δυνάμεις που ασφυκτιούν σήμερα στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών και ευρύτερα στο χώρο της σύγχρονης Αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, τις καλώ κάνουν το βήμα, να προτάξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα του πολιτικού περιεχομένου,  σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Χριστοδουλάκης: Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις. Δεν αθροίζουμε θυμό και απογοήτευση

Από την πλευρά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε πως «πρέπει να έχουμε το θάρρος να λέμε ότι την χώρα την χρεοκόπησε ο Κ.Καραμανλής το 2009». «Προσωπικά θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαρίσουμε ούτε το κέντρο ούτε τη μεσαία τάξη στη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε π βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτή η πολιτική οφείλει να συνθέτει γενιές, όχι με όρους διαγενιακής αντιπαράθεσης, αλλά με όρους αλληλεγγύης. Ευαγγελιζόμαστε πολλές φορές το νέο στην πολιτική. Αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε διαρκώς ότι αυτό το νέο ποτέ δεν είναι θέμα ηλικίας. Αφορά τη φρεσκάδα στις ιδέες», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Μίλησε ακόμη  για χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δομηθεί στη λογική του αντί. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πούμε – κατά τη δική μου τουλάχιστον άποψη – ότι όλοι όσοι διαφωνείτε με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ελάτε μαζί μας. Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις. Δεν αθροίζουμε θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια είναι η ιδεολογική μας βάση. Τι σημαίνει σύγχρονη ευρωπαΪκή σοσιαλδημοκρατία
Είμαστε αταλάντευτα με την ανοιχτή κοινωνία, με οτιδήποτε προάγει την ισότητα και προωθεί τη συμπερίληψη. Αταλάντευτα ναι στην συζήτηση που υπάρχει.
Είμαστε προσηλωμένοι στη θεσμική θωράκιση της εξουσίας. Πιστεύουμε στη διαφάνεια και στη λογοδοσία. 

Τεμπονέρας: Ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων

Το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε : Η σημερινή συζήτηση γίνεται χωρίς πολιτικές ανασφάλειες και αφουγκράζεται την αγωνία της προοδευτικής βάσης. Δεν επιτρέπεται άλλωστε, να μην συζητάμε δημοσίως, αυτό που συζητά όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία: την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Μοναδικό μας μέλημα -από τη μεριά νιτ τουλάχιστον- είναι να στηρίξουμε και να δυναμώσουμε το «σπίτι» μας, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένας κοινωνικά ισχυρός πόλος με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα αποτελέσει απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα, αλλά και τις γενετικές του καταβολές. Η ιστορία της Αριστεράς υπήρξε ανέκαθεν μια ιστορία όχι μόνο διασπάσεων, αλλά και μεγάλων συνθέσεων. Αυτός είναι και ο λόγος, που δεν συμμερίζομαι την απόφαση των πρώην συντρόφων μου, να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σήμερα πολύ περισσότερο, χρειαζόμαστε πρόσθεση και όχι αφαίρεση, χρειαζόμαστε σύνθεση αλλά και υπέρβαση του χθες».

Ο μόνος που φοβάται το σημερινό διάλογο και την σημερινή συζήτηση, για μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων, είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  ανέφερε από τη μεριά του ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Δεν θα αφήσουμε ούτε μια σπιθαμή στους φασίστες
Θα γίνουμε ένα παλλαϊκό ποτάμι, ένα μέτωπο δημοκρατίας που θα δώσει ανάσα και διέξοδο στην ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη ανέφερε: Πρόεδρε καλησπέρα, με την παρουσία σου αποδεικνύεις πως δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και ότι αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά κόμματα.
Η συζήτηση αυτή αφουγκράζεται την αγωνία της προοδευτικής βάσης.
Μοναδικό μας μέλημα είναι το πώς θα στηρίξουμε και θα δυναμώσουμε τον προοδευτικό χώρο. 

Κάνοντας, μια προσωπική αναφορά με φόντο τον θόρυβο για την παρουσία του στην εκδήλωση ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Τις τελευταίες μέρες γράφτηκαν πολλά, ακούστηκαν πολλά, ειπώθηκαν πολλά. Σε ότι με αφορά, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρο. Αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου μου – επιτρέψτε μου παρακαλώ την υπερβολή – στην παράταξη, στην Αριστερά και στη χώρα, ως Προμηθέας και όχι ως Επιμηθέας».

ΦΩΤΟ: (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.