Εισαγγελική έρευνα για τις ευθύνες της τραγωδίας στην Εύβοια

 Έρευνα για αδικήματα που διώκονται και σε βαθμό κακουργήματος διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας  Δημ. Προκοπίου προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες για τον τραγικό χαμό 8 συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Από την μία θα αναζητηθούν ευθύνες της πυροσβεστικής για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινομένου και από την άλλη, θα εξεταστεί το ζήτημα των τυχόν αυθαίρετων δομήσεων και των παράνομων επιχωματώσεων στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα».

Η πρώτη παραγγελία για έρευνα δόθηκε στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, δόθηκε στον αρμόδιο πταισματοδίκη Χαλκίδας, με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η έρευνα αφορά πέραν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Στην έρευνα αναμένεται να συνδράμει και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα-μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Σύμφωνα πάντα με την παραγγελία Προκοπίου, αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα επισκεφθεί αύριο τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία, συνοδευόμενος από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας.

Σημειώνεται ότι  μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 8 άνθρωποι. 

Νεκρός ο Γιώργος Λιβέρας, στενός συνεργάτης του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη

Σε Κύπριο ανήκει η σορός που ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Αγ. Αποστόλων Καλάμου. Ήταν στενός συνεργάτης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.  Είναι  το 80 θύμα των φονικών  πλημμυρών στην Εύβοια.

Πρόκειται για τον 72χρονο Γιώργο Λιβέρα, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη. Η σορός αναγνωρίσθηκε από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα οποία κατάφεραν να σωθούν από τη μανία των καιρικών φαινομένων. Ο 72χρονος Κύπριος αγνοείτο από τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή Μπούρτζι Ευβοίας.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Εύβοια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τις περιοχές που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο και στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, προκαλώντας παράλληλα ανυπολόγιστες ζημιές.

Ήδη έκανε την πρώτη αυτοψία στο Μπούρτζι συνοδευόμενος από τοπικούς παράγοντες της περιοχής.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.