Εισαγγελική έρευνα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ- Επιμένει να την υποβαθμίζει η κυβέρνηση

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μπαίνει η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ -Η κυβέρνηση επιμένει να την υποβαθμίζει.

Συγκεκριμένα, η μελέτη των δύο καθηγητών εντάσσεται στην ευρύτερη έρευνα που διενεργεί εδώ και καιρό η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την κατάσταση στις ΜΕΘ την περίοδο της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η προκαταρκτική έρευνα έχει ως στόχο τη διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών για τις συνθήκες στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.

Στην ίδια έρευνα περιλαμβάνεται και το σκέλος που αφορά στις καταγγελίες που έκανε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, για κενές ΜΕΘ ενώ υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι σε απλές κλινικές.

Σημειώνεταιι ότι σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρου Λύτρα, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ, ποσοστό που εξαρτάται και από το αν οι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός ή εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Θεόδωρο Λύτρα

Ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, ένας από τους υπογράφοντες τη μελέτη έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στην προσπάθεια απαξίωσης της επιστημονικής έρευνας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η πολιτική ηγεσία είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Μάιο.

Ο Θεόδωρος Λύτρας σημείωσε χαρακτηριστικά «μια έρευνα που μεταφράζεται στη δημόσια υγεία οφείλουμε οι επιστήμονες να να την κοινοποιήσουμε σε αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις. Έχοντας κάνει αυτό τη στείλαμε για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό», ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέφερε «πρώτα την κοινοποιήσαμε πριν την υποβάλαμε προς δημοσίευση στο περιοδικό. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι τόσο εγώ όσο και ο κ. Τσιόδρας έχουμε το αυτί της ηγεσίας, εάν δεν είχαμε τρόπο να ειδοποιήσουμε την πολιτική ηγεσία θα είχαμε κάνει αυτό που λέγαμε προδημοσίευση ώστε σε λίγες ημέρες να ήταν κοινό κτήμα όλων». Υπογράμμισε ότι η κοινοποίηση της μελέτης προς κάθε αρμόδιο έγινε στο τέλος Μαΐου, ενώ συμφώνησε με τον Σωτήρη Τσιόδρα στα της πολιτικής αντιπαράθεσης, λέγοντας «ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας ως επιστήμονες, δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολιτική αντιπαράθεση»

Αναλυτικά η τοποθέτηση Λύτρα στο Twitter:

«Επειδή η προσωπική και επιστημονική μου αξιοπιστία δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης,

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ αυτό που είπα προχθές κ δεν είναι διαψεύσιμο, ξεκαθαρίζοντας οτι δε πρόκειται να εμπλακώ σε παιχνίδια λεκτικών διατυπώσεων.Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποπάσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.

Θέλω όμως να το εξηγήσω λίγο καλύτερα.

Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει…) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, κ την υγειονομική ανισότητα Αθήνας – περιφέρειας.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να σωθούν ζωές.

Ελάτε λίγο στη θέση μας κ σκεφτείτε αν δύο **ιατροί** που ανακαλύπτουν αυτά, είναι ποτέ δυνατό να μη κάνουν ΚΑΤΙ γι’αυτό.

Και δεδομένου οτι ούτε εγώ ούτε ο κ. Τσιόδρας έχουμε κανενός είδους εξουσία, οφείλαμε να ενημερώσουμε εκείνους που την έχουν και μπορούν να δράσουν.

Παρεμπιπτόντως, το “data for action” είναι βασική αρχή στη Δημόσια Υγεία και την επιδημιολογική επιτήρηση. Εάν ΔΕΝ είχαμε το “αυτί” εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αυτονοήτως θα κάναμε ΠΡΟ-δημοσίευση (pre-print) της μελέτης μας, ώστε να γίνει αμέσως κοινό κτήμα όλων, με την ελπίδα κάποιος να τη δει και να την αξιοποιήσει.

Όμως το “αυτί” τους το έχουμε, όπως όλοι αντιλαμβάνονται. Συνεπώς, αφού ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα όσους μπορούσαν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ, οφείλαμε ακολούθως να ενημερώσουμε και τον κόσμο.

Αυτό γίνεται μέσα από τη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Σαν διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς μεσολαβεί το λεγόμενο “peer review”, (=αξιολόγηση από τρίτους, ανεξάρτητους επιστήμονες) που όμως εξασφαλίζει μεγαλύτερη εγκυρότητα/βαρύτητα στη μελέτη έναντι ενός απλού pre-print που μπορεί να γράψει κάθε σχετικός ή άσχετος (κ του οποίου μόνο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα).

Επιλέξαμε λοιπόν να μη πάμε σε pre-print, αλλά απευθείας σε δημοσίευση σε αξιόλογο peer-reviewed περιοδικό, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, κι έχοντας πρώτα ενημερώσει αυτούς που έπρεπε.

Δηλαδή δε κρύψαμε το παραμικρό, και δράσαμε με επιστημονικά υπεύθυνο και ηθικό τρόπο (πράγμα που ήδη μας έχει αναγνωριστεί…). Σε καμία περίπτωση δε θέλαμε να εμπλακούμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις που απεχθανόμαστε — κι αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της ανακοίνωσης του Σωτήρη Τσιόδρα: η καταλαγή των παθών κ εστίαση στην ουσία της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κακώς κάποιοι στέκονται στη λέξη “παλαιότερη” Αντιθέτως **και οι δυό μας χαιρόμαστε** που η μελέτη μας ανέδειξε στη δημόσια συζήτηση την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Η οποία ουδόλως αντιμάχεται ή υποκαθιστά τον εμβολιασμό».

Η  δήλωση του καθηγητή Σωτηρη Τσιόδρα

Στον αντίποδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, για τον οποίο διαρρέεται σήμερα στην «Καθημερινή» ότι εμφανίζεται οργισμένος από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, επέλεξε, ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις, να στείλει χθες  μια μετριοπαθή ανακοίνωση  σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τη σκόνη που σήκωσε η έκθεσή του .

Στη δήλωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο» ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση. Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης.

»Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

»Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15.000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

»Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού».

Προσπάθεια  της κυβέρνησης για υποβάθμιση της μελέτης

 Από την πλευρά της  η  κυβέρνηση επιμένει να υποβαθμίζει προκλητικά τη μελέτη. Ο  στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος πριν λίγο καιρό χαρακτήρισε «πολυτέλεια» ένα ενισχυμένο ΕΣΥεπιχείρησε για να απαξιώσει πλήρως τη μελέτη μέσα στη Βουλή.

Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε την αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να διογκώσει ένα ζήτημα… ήσσονος σημασίας, ενώ υποστήριξε πως είναι αδιάφορο το εάν η κυβέρνηση γνώριζε ή όχι τη μελέτη.

«Έχει γίνει πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη, που δεν κομίζει κάτι καινούργιο. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για τα θέματα αυτά, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και έχει υλοποιήσει πολιτικές, που ενισχύουν το σύστημα Υγείας, και προσπαθούν αν θεραπεύσουν, ακριβώς αυτά τα προβλήματα»» είπε ο κ. Σκέτρτσος και συνέχισε: Ποια τα προβλήματα που εντοπίζει η μελέτη; ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το Σύστημα Υγείας είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στο ΕΣΥ.

«Και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος για να συμπεράνει προκλητικά «το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα. Μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Οικον΄΄ομου επέμεινε σήμερα, όπως και χθες, ότι η έρευνα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ακολουθώντας τη νέα γραμμή, αφού στην πρώτη του προχθεσινή τοποθέτηση δεν είχε πει τίποτα σε σχέση με το αν γνώριζε ή δεν γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.