Εικόνες που συγκλονίζουν στην είσοδο της Λαμίας- Πρόσφυγες ξεκίνησαν για την Ειδομένη με τα πόδια

Εικόνες που συγκλονίζουν στην είσοδο της Λαμίας. Το δράμα των προσφύγων σε όλη του την τραγικότητα δίπλα μας με την «πολιτισμένη» Ευρώπη να υψώνει φράχτες, να παραβιάζει συμφωνίες  και να εγκλωβίζει  απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Είναι στιγμές που σαν πολίτες καλούμαστε έμπρακτα να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους και  να αντισταθούμε στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Από την πλευρά της η  κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει καθαρό  ότι η χώρα μας που σηκώνει το βάρος του προσφυγικού δεν θα δεχτεί  μονομερείς πραξικοπηματικές  ενέργειες μετατρέποντας την Ελλάδα σε αποθήκη ανθρώπων και να απαιτήσει από τους εταίρους μας στην  ΕΕ να επεξεργαστεί ένα  δίκαιο και αποτελεσματικό σχέδιο  για το προσφυγικό παίρνοντας ταυτόχρονα  πολιτικές πρωτοβουλίες για  να σταματήσουν οι πόλεμοι που γεννούν δυστυχία και προσφυγιά.

Γύρω  στα 30 πούλμαν με  πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν ανάμεσά τους μικρά παιδιά πέρασαν τη νύχτα μέσα σε ακινητοποιημένα στην εθνική οδο πούλμαν και τους γύρω δρόμους προσπαθώντας να βρουν λίγο ψωμί και νερό στα γειτονικά πρατήρια. Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και μωρά παιδιά και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.
Ο  Διοικητής της τροχαίας Λαμίας προσπάθησε να τους μεταπείσει λέγοντάς τους ότι το ταξίδι που θέλουν να κάνουν πεζοί είναι τεράστιο, δεν θα αντέξουν και κινδυνεύουν. Τους είπε ακόμη ότι πρέπει να γυρίσουν στα λεωφορεία και να περιμένουν εκεί, κοντά στα πρατήρια όπου μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα, μέχρι να δοθεί η άδεια να ξεκινήσουν και πάλι το ταξίδι τους. Πολλοί από αυτούς που ξεκίνησαν με τα πόδια για την Ειδομένη και μέσω Δομοκού έχουν φτάσει στο Νέο Μοναστήρι όπου οι κάτοικοι τους πρόσφεραν τρόφιμα. Άλλοι κατέλαβαν το οδόστρωμα διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν τους αφήνουν να συνεχίσουν  το ταξίδι τους προς τα σύνορα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί  δεκάδες  λεωφορεία. Όλη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.

Νωρίτερα περίπου δέκα λεωφορεία με εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες μετά από πολλές ώρες παραμονής στη Λαμία έφυγαν για να επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα μιας και κανείς δεν τους ενημέρωνε εαν θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ειδομένη.

Κλειστή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ τουλάχιστον 20 λεωφορεία με Αφγανούς επέστρεψαν στην Αθήνα.
Στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Η κατάσταση στην Ελλάδα η κατάσταση με  τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες παραμένει εκρηκτική  ενώ στον Πειραιά έχει φτασει από τη Μυτιλήνη ένα ακόμα πλοίο με πρόσφυγες.
Στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, έφτασαν νωρίς το πρωί τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες. Μέσα στην ημέρα υπολογίζεται ότι συνολικά θα καταφτάσουν 40 λεωφορεία, που μεταφέρουν πρόσφυγες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 19 λεωφορεία.
Κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν στη λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων, ζητούν να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία στα Διαβατά, η οποία ωστόσο έχει αποκλείσει την περιοχή προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.