Δυο μέρες μόνο…48ωρη αναβολή στο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Αναβολή 48 ωρών φαίνεται πως πήρε το φημολογούμενο διαζύγιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συμφώνησαν να λύσουν τις διαφορές τους όχι στα τηλεοπτικά στούντιο, αλλά σε συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή, αμέσως μετά την αναχώρ ηση από την Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα βρίσκεται στη χώρα μας από αύριο.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο κ. Καμμένος έφτασε σε αυτή την απόφαση έπειτα από επαφή που είχε χθες με τον πρωθυπουργό. Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται και το δημοσίευμα  της «Εφ.Συν.»  σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητούσε από τον κυβερνητικό εταίρο του τον απαιτούμενο χρόνο ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αλλαγής της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, οι οποίες βρίσκονται στην τελική φάση τους.

Το γεγονός, επίσης, ότι έρχεται στην Αθήνα η κ. Μέρκελ και με δεδομένο το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται πως λειτούργησε καταλυτικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Θρίλερ

Για να φτάσουμε, ωστόσο, σε αυτή τη λύση προηγήθηκε σειρά γεγονότων και ανατροπών. Ολοι περίμεναν χθες μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμυνας μόλις ο τελευταίος θα έφτανε στην Αθήνα από το εξωτερικό.

Ακολούθησε, το απόγευμα, μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. θα εμφανιζόταν απόψε στο δελτίο ειδήσεων του Star την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έδινε συνέντευξη στο Open και την Ελλη Στάη.

Η ανακοίνωση αυτή φούντωσε τα σενάρια που ήθελαν τη συγκυβέρνηση να οδεύει σε διαζύγιο σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Τελικά, το σκηνικό άλλαξε εντελώς αργά χθες το βράδυ, όταν έγινε γνωστό πως ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε την τηλεοπτική εμφάνισή του στο Star και ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν την Παρασκευή.

Προφανώς η ακύρωση αυτή επήλθε κατόπιν της ανεπίσημης επαφής του κ. Καμμένου με τον πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι να φτάσουμε στην ακύρωση της συνέντευξης Καμμένου, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να σχολιάσουν πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήθελε να έχει τον τελευταίο λόγο και γι’ αυτό θα έβγαινε στον αέρα μετά τον πρωθυπουργό (το δελτίο ειδήσεων του Open αρχίζει στις 7 το βράδυ, ενώ εκείνο του Star 45 λεπτά αργότερα). Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε αφού ο πρωθυπουργός αναμενόταν να βγει στον αέρα μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 8.

Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί ήταν εκείνοι που άφηναν μια χαραμάδα… συνεννόησης, έστω και την τελευταία στιγμή και ειδικότερα για σήμερα το πρωί, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Για μια συνάντηση, δηλαδή, ή έστω επικοινωνία της τελευταίας στιγμής, που θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει το «φιλί της ζωής» στη συγκυβέρνηση για λίγες μέρες ακόμα, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ.

Αυτή η χαραμάδα άνοιξε για τα καλά χθες βράδυ. Κατά συνέπεια, η σημερινή συνεδρίαση των ΑΝ.ΕΛΛ. θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που οι ισορροπίες σε αυτήν δεν φαίνεται να είναι υπέρ του Πάνου Καμμένου.

Με τις τοποθετήσεις των στελεχών του όπως έχουν καταγραφεί ώς σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας φαίνεται να έχει στο πλευρό του μόνο δύο βουλευτές, τον Κωνσταντίνο Κατσίκη και τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Τα σενάρια για το τι θα πει ο Πάνος Καμμένος δίνουν και παίρνουν και έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα προσεγγίσει τα στελέχη του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποφασίσει να παραιτηθεί από υπουργός και να αποσυρθεί, ωστόσο παραμένει θολό ακόμα το μέλλον των υπόλοιπων στελεχών του και κυρίως εκείνων που διατηρούν υπουργικούς θώκους.

Παρέμβαση Πάιατ

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έπαιρνε για άλλη μια φορά θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκε ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ και η πορεία των διμερών σχέσεων.

Επίσης, οι κ. Κατρούγκαλος και Πάιατ συζήτησαν τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδος, συνεκτιμώντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ www.efsyn.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.