Διεθνής επιστημονική συνάντηση για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην Αθήνα

Το τμήμα Μηχανολογίας  Μηχανικής και Αεροναυπηγικής του Πανεπιστημίου Πατρών   σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Μηχανικής και Μηχανολογίας (IFToMM), η μόνιμη Επιτροπή Ιστορίας της Μηχανικής και Μηχανολογίας και το Υπατία Ινστιτούτο καλεί επιστήμονες και ερευνητές  σε επιστημονική  συνάντηση με  θέμα τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων». Την οργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Λαμιώτης  επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών  Θωμάς Γ. Χονδρος (chondros@mech.upatras.gr).

Η διεθνής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στις 29 Ιανουαρίου 2013.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαίο αυτό όργανο υπολογισμού της θέσης των ουρανίων σωμάτων που χρονολογείται στον 10 π.Χ αιώνα και ως γνωστόν έχει ανασυρθεί από ναυάγιο στα ανοιχτά των Αντικυθήρων το 1901.   Πρόκειται για  την αρχαιότερη συσκευή με γρανάζια που έχει ιδιαίτερη αξία για την Ιστορία της Μηχανολογίας Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστημονική έρευνα και  έχουν αναπτυχθεί διάφορα μοντέλα για τον τρόπο λειτουργία του.

Τα τρία βασικά κομμάτια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και άλλα χάλκινα ευρήματα  από το ναυάγιο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Εκτίθενται επίσης, τα τέσσερα επιστημονικά μοντέλα  για  το μηχανισμό αρχειακό υλικό και διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα του ναυαγίου.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.