Διεθνής Αμνηστία: Ανάγκη για αντικειμενική έρευνα σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα για το ναυάγιο στην Πύλο

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με κοινή τους αναφορά την Πέμπτη 3 Αυγούστου επισημαίνουν ότι οι «έντονα αποκλίνουσες αναφορές από επιζώντες και ελληνικές αρχές σχετικά με τις συνθήκες του θανατηφόρου ναυαγίου της Πύλου, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια αποτελεσματική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».

Πήραν συνέντευξη από 19 επιζώντες του ναυαγίου, από 4 συγγενείς αγνοουμένων, καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανισμούς του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς, όπως επίσης από εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) και της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Οι αρχικές παρατηρήσεις των οργανώσεων επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που αναφέρονται από πολλές άλλες αξιόπιστες πηγές σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ναυαγίου. Οι επιζώντες που ερωτήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν σταθερά ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που στάλθηκε στο σημείο προσάρτησε σχοινί στο «Adriana» και άρχισε να το ρυμουλκεί, με αποτέλεσμα το σκάφος να αρχίσει να ταλαντεύεται και στη συνέχεια να ανατραπεί. Οι επιζώντες δήλωσαν επίσης σταθερά ότι οι επιβάτες ζητούσαν να διασωθούν και ότι είδαν άλλους στο σκάφος να εκλιπαρούν για διάσωση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου τις ώρες πριν από την ανατροπή του σκάφους τους.  

Από την πλευρά τους, ανώτεροι αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος δήλωσαν ότι τα άτομα που βρίσκονταν στο σκάφος περιόρισαν το αίτημά τους για βοήθεια σε τρόφιμα και νερό και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν προς την Ιταλία. Είπαν ότι το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού πλησίασε το «Adriana» και χρησιμοποίησε ένα σχοινί ώστε να προσεγγίσει το σκάφος και να εκτιμήσει αν οι επιβάτες ήθελαν βοήθεια, αλλά ότι μετά τις πρώτες «διαπραγματεύσεις», οι επιβάτες πέταξαν το σχοινί πίσω, και το σκάφος συνέχισε το ταξίδι του.

«Οι διαφορές μεταξύ των αφηγήσεων των επιζώντων για το ναυάγιο της Πύλου και της εκδοχής των αρχών για τα γεγονότα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζοντας πως «οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη και τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει διαφανής έρευνα για την παροχή αλήθειας και δικαιοσύνης στους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

«Η μακροχρόνια αποτυχία των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν τη λογοδοσία για βίαιες και παράνομες απωθήσεις στα σύνορα της χώρας εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα και την προθυμία τους να διεξάγουν αποτελεσματικές και ανεξάρτητες έρευνες» επισημαίνεται, με τους δύο διεθνείς οργανισμούς να καλούν την ΕΕ να αλλάξει τη μεταναστευτική της πολιτική εξασφαλίζοντας ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.