Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ το «πάγωμα» του ΕΣΠΑ λόγω ύπαρξης καρτέλ στα δημόσια έργα

Το υπουργείο Οικονομίας διαψεύδει τις πληροφορίες που ανέφεραν πως η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ «παγώνει» εξαιτίας της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την οποία προέκυψε  η ύπαρξη  καρτέλ  στα δημόσια έργα.

Ο λόγος της παύσης πληρωμών σύμφωνα με εσωτερική επιστολή της Κομισιόν που  έφερε στο φως το New Europe είναι η έρευνα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού που εγκαλεί δεκάδες τεχνικές εταιρείες για μη τήρηση των κανόνων ανάθεσης δημοσίων έργων τα τελευταία τουλάχιστον 27 χρόνια.  Στην επιστολή αναφέρεται πως οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν στις 21 Ιουλίου την υπόθεση, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των προϋποθέσεων στην ανάθεση δημοσίων έργων.

Στη σχετική επιστολή, αναφέρεται πως «το καρτέλ ενδεχομένως να ήταν ενεργό  από το 1989 μέχρι το 2016, στον τομέα της οδοποιίας, στην κατασκευή σιδηρόδρομων, μετρό κλπ», στο οποίο συμμετείχαν  οι βασικές ελληνικές κατασκευαστικές και μεγάλες ξένες ενώ επιβεβαιώνεται ότι μερικά από αυτά τα έργα έχουν  «σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της Ε.Ε.».

Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομίας  σχετικά με το θέμα διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.
  2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.
  3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Το σχόλιο της Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αρχικά στο New Europe, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «δεν σχολιάζουμε διαρροές». «Γνωρίζαμε την υπόθεση, αλλά είναι πρώτα απ’ όλα θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 17 Μαΐου η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή έχει ζητήσει λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την υπόθεση και θα την εξετάσει, μόλις συλλέξει όλες τις πληροφορίες».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναστολής ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι έτοιμη να πράξει τα δέοντα όταν αποσαφηνιστούν τα γεγονότα. «Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.