Διάσωση 92 προσφύγων δυτικά της Χάλκης- Ελληνοτουρκικό επεισόδιο πάνω από το νέο προσφυγικό ναυάγιο

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης  προσφύγων και μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι ενενήντα δύο (92) άτομα. 

Υπάρχουν πληροφορίες για δύο αγνοούμενα παιδιά, οι οποίες, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής επίσημα.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Στην περιοχή, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Eλληνοτουρκικό επεισόδιο  πάνω στο νέο προσφυγικό ναυάγιο

Σύμφωνα, με το militaire.gr, οι τουρκικές λιμενικές αρχές έσπευσαν στο σημείο του ναυαγίου με σκάφη της ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες να αποχωρήσουν επειδή, όπως έλεγαν, το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας – διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία. Μάλιστα ορισμένα εμπορικά πλοία απομακρύνθηκαν από το σημείο. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άντρες της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησαν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να παραδώσει 15 πρόσφυγες που είχαν διασωθεί. Επίσης τα τουρκικά σκάφη επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την ελληνική πυραυλάκατο «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» που έσπευσε στο σημείο για τη διάσωση.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.