Διάβημα της Αθήνας και οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις τουρκικές προκλήσεις

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά και την αναγγελία της τουρκικής NAVTEX για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελλόριζου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ: «Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

«Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.

Επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις με την Τουρκία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από έκτακτη σύσκεψη για το θέμα. Είχε προηγηθεί η αυστηρή σύσταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον πρωθυπουργό «να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018», με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν «η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η γειτονική χώρα για έρευνες του URUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές.

Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπενθύμιζαν ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο τομεάρχης της ΚΟ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

ΚΙΝΑΛ: Ετοιμότητα, αποφασιστικότητα, κυρώσεις

Προτεραιότητα αυτή την ώρα είναι η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τόνισε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε στελέχη του ΚΙΝΑΛ στην Κρήτη.

Σχολιάζοντας την τουρκική Navtex για έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης και του Καστελόριζου η κα Γεννηματά επέκρινε την ΕΕ υπογραμμίζοντας η καθυστέρηση στην επιβολή κυρώσεων αποθρασύνει την Τουρκία.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά εισαγωγική της ομιλία στην ανοιχτή τηλεδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής στην Κρήτη τόνισε: «Το πρωί δήλωσα από εδώ από την Κρήτη ότι δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

»Δεν πέρασαν ούτε  24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί.

»Τώρα προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

ΚΚΕ: ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ πίσω από την τουρκική προκλητικότητα

Την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δείχνει ως υπαίτιους της τουρκικής προκλητικότητας ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γραμματέας του ΚΚΕ με αφορμή την τουρκική navtex έκανε λόγο για «βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας».

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι αυτό έρχεται μία μέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων ενώ υπογράμμισε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «νίπτουν τα χείρας τους» έναντι της Τουρκίας προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών.

Αναλυτικά η δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το σημερινό βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια ημέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να “νίπτουν τας χείρας τους” μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών».

ΜΕΡΑ-25: Ψυχραιμία και ετοιμότητα

Για σχέδιο συντήρησης μιας χαμηλής αλλά διαρκούς έντασης από το καθεστώς Ερντογάν κάνει λόγο το ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας την έκδοση της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου.
Ψυχραιμία και ετοιμότητα

Το ΜΕΡΑ-25 συνιστά ψυχραιμία και ετοιμότητα ενώ διαμηνύει πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα.

«Η έκδοση Navtex από την Τουρκία για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο σε περιοχές ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο της χαμηλής αλλά διαρκούς έντασης που συντηρεί σταθερά και με σχέδιο το καθεστώς του Ερντογάν.

Συνιστούμε ετοιμότητα αλλά ψυχραιμία, ψυχραιμία αλλά ετοιμότητα.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι μια αδιαπραγμάτευτη σταθερά, κάτι που πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές σε όσους αστόχαστα προσπαθούν να τα παρακάμψουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.