Δεύτερη ημέρα έντασης στη Λέσβο- Άσυλο με …ξύλο και χημικά στους εγκλωβισμένους της «Μόρια»

Πρόσφυγες απαιτούν τον απεγκλωβισμό τους από την κόλαση της Μόριας και η κυβέρνηση τους «κερνά» χημικά. Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει από την πρόβλεψη του νέου νόμου που επιβάλλει την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου των νεοεισερχόμενων, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους «παλιούς».

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο νησί της Λέσβου μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών από τη Μόρια και το «μπουρλότο» που έβαλαν οι δυνάμεις της αστυνομίας με τη άσκοπη χρήση χημικών.

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι το ίδιο έντονη, καθώς τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν κάτοικοι του νησιού (κυρίως της Μόριας), οι οποίοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής είναι η Χριστίνα Καλογήρου, πρώην περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία για τη θέση, αλλά και εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλο ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή τα ΜΑΤ ενισχύουν την παρουσία τους, καθώς οι κάτοικοι ζήτησαν την σταθερή παρουσία διμοιρίας στην είσοδο του χωριού ώστε να αποτραπεί η προσέγγιση από πρόσφυγες και μετανάστες.

Να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 

Μιλώντας για τα χθεσινά γεγονότα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης σημείωσε ότι τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα, ενώ χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια προπομπό χειρότερων καταστάσεων.

Ο Κ. Μουτζούρης, μέσω της ΕΡΤ, αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει να κηρυχθούν Μυτιλήνη, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ενημέρωσε ότι αναμένει σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης.

Η σπέκουλα περί υποκίνησης

Εκτός από τις χθεσινές βίαιες εικόνες αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη, ο οποίος άφησε υπόνοιες περί υποκίνησης των κινητοποιήσεων και των επεισοδίων στη Λέσβο.

Την άποψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου φαίνεται πως συμμερίζεται και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο οποίος, όμως επισήμανε ότι «δεν έχω στοιχεία να το τεκμηριώσω, όμως, εμμέσως, γνωρίζω ότι πολλοί έχουν στόχους και σκοπούς και εικάζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει.Κάλεσε, παράλληλα, τον υπουργό εάν έχει περισσότερα στοιχεία να τα δηλώσει.

«Πασιφανής η ανικανότητα της κυβέρνησης»

Αιχμηρή στην κριτική της ήταν η Όλγα Γεροβασίλη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε (ΕΡΤ) ότι «η ανικανότητα της κυβέρνησης είναι πασιφανής. Δεν έχει διαγνώσει καν το πρόβλημα. Όταν δεν διαγνώσεις δεν είναι δυνατό να θεραπεύσεις».

Σημείωσε, ακόμη, ότι όταν στοιβάζονται σε τέτοιο χώρο 22.000 άνθρωποι ήταν θέμα χρόνο να υπάρξει εξέγερση, ενώ άσκησε κριτική και στο θέμα με τον πλωτό φράχτη λέγοντας «αντί για λύσεις πετάμε και μία μπαρούφα. Γίνεται ένα δίχτυ το οποίο θα ανακόψει τις ροές. Αυτά είναι πυροτεχνήματα που όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά διασύρουν τη χώρα διεθνώς».

Και η ίδια, πάντως, δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις Μηταράκη περί υποκίνησης αναφέροντας «η δουλειά που έκαναν οι περισσότερες ΜΚΟ ήταν καθοριστική. Υπήρχαν και κάποιες ΜΚΟ που είχαν ρόλο που δεν ήταν σαφής. Δεν αποκλείω κάποιες να έχουν έναν μυστήριο ρόλο».

 Ελευθερία! Το χρονικό της  πορείας  διαμαρτυρίας

Μαζική και ειρηνική πορεία με τη συμμετοχή περίπου 2.000 προσφύγων -στη συντριπτική τους πλειονότητα Αφγανοί- ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από το ΚΥΤ της Μόριας με κατεύθυνση το κέντρο της Μυτιλήνης. Οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ που έγραφαν στα αγγλικά τη λέξη «ελευθερία» ζήτησαν να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου και παράλληλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο της κυβέρνησης που επιβάλλει την άμεση εξέταση των αιτημάτων που καταθέτουν οι νεοεισερχόμενοι, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους «παλιούς».

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τη στιγμή που οι διαδηλωτές έφτασαν στο ύψος του Καρά Τεπέ και βρήκαν μπροστά τους παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις που τους απαγόρευσαν τη συνέχιση της πορείας. Η κατάσταση που μέχρι εκείνη την ώρα -εκτός από κάποιες μικροεντάσεις- δεν προδιέθετε πως θα υπάρξουν επεισόδια άλλαξε άρδην καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος κινήθηκε προς τον αστυνομικό κλοιό. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη χρήση χημικών με στόχο να αποτρέψουν (ανεπιτυχώς) τους πρόσφυγες να φτάσουν στο κέντρο της Μυτιλήνης, δυναμιτίζοντας το κλίμα. Ένας μέρος των διαδηλωτών κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσει μέχρι την προκυμαία ενώ ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Οι διαδηλωτές, νωρίς το απόγευμα αποχώρησαν συντεταγμένα προκειμένου να επιστρέψουν στο καμπ της Μόριας όμως και πάλι τα πνεύματα οξύνθηκαν με ευθύνη της αστυνομίας. Περίπου 300 Αφγανοί αιτούντες άσυλο, συνοδεία αστυνομικών πέρασαν μέσα από το χωριό της Μόριας προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό.

Ομάδα κατοίκων άρχισε να αντιδρά ενώ άρχισαν να χτυπούν και οι καμπάνες του χωριού. Ευτυχώς, η αναστάτωση σύντομα αποκλιμακώθηκε ενώ στο χωριό έφτασαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης προκειμένου να καθησυχάσουν τους κατοίκους.

Τελικά, οι κάτοικοι της Μόριας, λίγο πριν τις δέκα το βράδυ, αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τρίτη (04/03) σε κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, που εδρεύει στη Μυτιλήνη με επικεφαλής την πρώην περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφια με τη Ν.Δ. για την ίδια θέση, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλο ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστιάννα Καλογήρου!

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.