«Δεν είναι αθώοι. Οι ναζί στην φυλακή»- Μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Συλλογικότητες και φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν μεγάλη αντιφαστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται περιμετρικά της περιοχής και στην οδό Λουκάρεως υπάρχει φραγμός από κλούβες ΜΑΤ στο ύψος της οδού Αλεξάνδρας, ενώ η μία λωρίδα παραμένει κλειστή.

«Δεν είναι αθώοι. Οι ναζί στην φυλακή». Το σύνθημα των χιλιάδων πολιτών, που ακούστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2020 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας έξω από το Εφετείο Αθηνών αντηχεί και πάλι σήμερα.

Δεν ξεχνάμε…Τους φασίστες και το σύστημα που τους γεννά πολεμάμε»«Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά»«Οι εργάτες καταδικάσανε τους εγκληματίες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Να μείνουν στη φυλακή» έγραφαν κάποια από τα πανό των διαδηλωτών.

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβε τον. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον!», έγραφε το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων

Πολιτικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, εργαζόμενοι και φοιτητές δίνουν δυναμικό «παρών» ζητώντας να επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση και οι χρυσαυγίτες να παραμείνουν στη φυλακή. Η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο, έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 7 έως τις 10 το πρωί για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική. Σε τρίωρη στάση εργασίας για τον ίδιο λόγο καλούν και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά.

Η δίκη: Αναβολή για 6 Ιουλίου

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και παρόντες 16 από τους 26 καταδικασθέντες πρωτόδικα ξεκίνησε η εκδίκαση της δικης της εγκληματικής οργάνωσης ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ σε β βαθμό. Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 6 Ιουλίου.

Με την έναρξη της διαδικασίας, η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου υπέβαλε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αίτημα αναβολής της δίκης, με τον άλλοτε πανίσχυρο αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης να μην παρίσταται στη δίκη. Ο συνήγορος υπεράσπισης Δ. Παπαδέλλης ανέφερε στην έδρα ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος απουσιάζει για λόγους υγείας, καθώς είχε νοσηλευτεί με covid-19 επί δύο μήνες στην εντατική και πλέον βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

«Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση, δεν ξέρει γιατί δικάζεται!», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς, δεν εμφανίστηκε επίσης στο δικαστήριο, ενώ απών είναι και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Από τους 56 κατηγορούμενους, ένας έχει αποβιώσει και ένας παραιτήθηκε από την έφεση.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων που θα δικαστούν σε δεύτερο βαθμό είναι 54, με τους 50 να δικάζονται ξανά για εγκληματική οργάνωση. Από τους 26 καταδικασθέντες στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μόλις 16 έδωσαν το «παρών» στη δικαστική αίθουσα. Από τους κρατούμενους σε φυλακές, παρουσιάστηκαν μόλις επτά, ανάμεσά τους οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς και Αντώνης Γρέγος. Πέντε κατηγορούμενοι δεν είχαν δικηγόρο και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν από το δικαστήριο να τους διορίσει.

Ο Γιάννης Λαγός, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος δήλωσε «πολιτικός κρατούμενος» όταν η πρόεδρος εκφώνησε το όνομά του, ζήτησε την αναστολή έκτισης της 13 ετών ποινής κάθειρξης που του έχει επιβληθεί πρωτόδικα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 

«Θέλω να μου δώσετε τη δυνατότητα να εκτελέσω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής», είπε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να κριθεί ύποπτος φυγής, ενώ υποστήριξε ότι οι συνεργάτες του σε Ελλάδα και Βέλγιο «έχουν υποστεί τεράστια ζημία», λόγω της φυλάκισής του

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε τον κατάλογο των μαρτύρων, που φτάνουν τους 146.

Πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα, οι οποίοι θα δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. «Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως και πρωτόδικα. Καταδίκη», είπε η Μάγδα Φύσσα κατά την είσοδό της στο δικαστήριο.

Εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση της έδρας σχετικά με την παρουσία φωτορεπόρτερ στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, καθώς τους ανακοίνωσε ότι στις επόμενες συνεδριάσεις δε θα επιτρέψει να βρίσκονται εντός και να βγάζουν φωτογραφίες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.