ΔΕΘ 2014: Με διαδηλώσεις και πορείες ενάντια στη κυβερνητική πολιτική

Συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις προετοιμάζουν τη δυναμική παρουσία τους στη ΔΕΘ προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στη πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης της συγκυβέρνησης με κορύφωση την καθιερωμένη  μεγάλη διαδήλωση  των συνδικάτων του Σαββάτου 6 Σεπτέμβρη ημέρα των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς   θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου, 7 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από μικρή ομάδα υπουργών. θα παραστεί στην τελετή αγιασμού και θα μιλήσει σε εκδήλωση με την παρουσία εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και θα αποχωρήσει. Είναι βέβαιο ότι δεν θα δώσει  την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου όπως την προηγούμενη χρονιά για το φόβο των…. Ιουδαίων . Όσο και αν οι διαρροές του Μαξίμου θέλουν τη κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά να ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη «δώρα φέροντες» δεν πρόκειται να συναντήσουν ευήκοα ώτα. Ο αντιπροεδρίες της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου και θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς.

 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλεξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη στις 14 ή στις 15 Σεπτεμβρίου και ενδέχεται να μείνει και τις δύο μέρες. Θα επισκεφθεί την 78η ΔΕΘ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος θα βρίσκεται για τρεις μέρες στη Θεσσαλονίκη (9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου), θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ και  θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Ο  Φώτης Κουβέλης από τη ΔΗΜΑΡ θα επισκεφθεί επίσης τη ΔΕΘ, αλλά η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Δρακόντεια  είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη λόγω τωνκινητοποιήσεων για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης και την άφιξη του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας θα βρεθούν 3.500 με 4.000 αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα. Έντονη  είναι και η παρουσία δικυκλιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ στους δρόμους της πόλης, ενώ σε σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας θα προχωρήσει η Τροχαία τις ημέρες και ώρες των διαδηλώσεων.

Δράσεις  από ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ. ΚΑΛΕΣΜΑ  ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ –ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  στις 6.30 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΓΣΕΕ ξεκίνησαν τη δράση  τους από τη Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου με σύσκεψη – συνέντευξη Τύπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, στις 11π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του 7ου ορόφου του Ε.Κ.Θ. Ως «τραγική» περιέγραψαν τη κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα, οι Πρόεδροι των εργατικών κέντρων της περιοχής . Η αποβιομηχάνιση, η ανεργία και η εξαθλίωση ήταν τα κοινά στοιχεία όλων των τοποθετήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους η ανεργία ξεπερνά το 40% στον Έβρο, το 50% στη Δράμα, το 43% στις Σέρρες, το 50% στα Γιαννιτσά, το 35% στη Φλώρινα, το 50% στο Κιλκίς, το 33% στη Θεσσαλονίκη.

 Τη Πέμπτη το ΕΚΘ διοργανώνει σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και συνέντευξη Τύπου στις  12:00 στο ξενοδοχείο «IMPERIAL» (Αντιγονιδών 13) όπου θα παρουσιασθεί από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ περιληπτικά, η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία.

Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014 το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσουν σε χώρους εργασίας, προκειμένου να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για θέματα που τους αφορούν αλλά και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο.

Το Σάββατο το ΕΚΘ καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στις 6.30 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου. «Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους και προετοιμάζουν τις αγωνιστικές τους δράσεις προκειμένου να ανατρέψουν πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση, την ανεργία, τη λιτότητα, τον εκφοβισμό, τις απολύσεις, τις φοροεπιδρομές και να απαιτήσουμε να μπει ένα οριστικό τέλος στον αυταρχισμό και στη φτωχοποίηση»

Στο ίδιο σημείο καλεί και η ΟΚΔΕ η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η φετινή πανεργατική και παλλαϊκή αντικυβερνητική συγκέντρωση και διαδήλωση στη ΔΕΘ πρέπει και μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για τη χούντα της συγκυβέρνησης ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, για την εκδίωξη της Τρόικα και την κατάργηση των Μνημονίων».

Κάλεσμα για κοινή πορεία των κοινωνικών κινημάτων στη ΔΕΘ κάνουν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.«Σας καλούμε, σε μια μαζική, ανεξάρτητη και αυτόνομη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 5:00 μ.μ. στην Αγία Σοφία, όπου τα κοινωνικά κινήματα θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας σ’ ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην εξαθλίωση, το ξεπούλημα, την καταστροφή και την απαξίωσή μας» αναφέρουν.

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ «Αυτός ο Σεπτέμβρης  να είναι αφετηρία αντίστασης και ελπίδας για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη πλευρά του καλεί σε προσυγκέντρωση στις 18.00 στη συμβολή των οδών Εγνατία με Βενιζέλου.  «Αυτός ο Σεπτέμβρης λοιπόν μπορεί να είναι αφετηρία αντίστασης και ελπίδας μέσα από τις κινητοποιήσεις, αλλά και μέσα από την έναρξη της διαβούλευσης με την κοινωνία της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και την κοινωνική σωτήρια. Γιατί μόνο η ίδια η κοινωνία μπορεί να φέρει την ελπίδα ξανά. Όσο ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ψάχνουν τους 180 βουλευτές για να συνεχίσουν την καταστροφική πολιτικής τους, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και απλούς πολίτες που μπορούν να πιστέψουν σε ένα διαφορετικό δρόμο αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και δημοκρατίας και να αλλάξουν πραγματικά την χώρα» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΡΑΣΕΙΣ  ΜΕΤΑ (Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή)

Το ΜΕΤΑ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και με σύνθημα ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα των περιοχών της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και το συλλαλητήριο των συνδικάτων που θα γίνει το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 18:00, στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση – συζήτηση που οργανώνει την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη, στις 19:00, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.), με θέμα: [«Πυροβολούν» το συνδικαλισμό και τα δικαιώματα και «πέφτουν» οι άνθρωποι – Η απάντηση της κοινωνίας], και ομιλητές τους: Άρη Καζάκο, καθηγητή ΑΠΘ, Ζήση Παπαδημητρίου, ομότιμο καθηγητή Νομικής ΑΠΘ, και Γιάννη Κουζή, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Ε/Ε του Ε.Κ.Θ.

Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΜΕΤΑ, θα δώσει συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη, στις 12:30, σε αίθουσα της ΕΔΟΘ, όπου θα παρουσιάσει τις προτάσεις του απέναντι στην νέα επίθεση της κυβέρνηση στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ το Σάββατο 6/9/2014, στις 10:30, στο ΕΚΘ, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών του ΜΕΤΑ, με θέμα: «Απολογισμός δράσης του ΜΕΤΑ και η παρέμβασή του στο συνδικαλιστικό κίνημα για την επόμενη περίοδο».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστή συγκέντρωση, στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους. H K.O. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ διοργανώνουν συλλαλητήριο που καλεί «ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ» στις 18:00 στη πλατεία Αριστοτέλους. Μάλιστα στο συλλαλητήριο θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ   ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΛΕΥΤΙΚΗ Σ ΑΡΙΣΤΕΡΑς

Στις 18.00 στη Καμάρα καλεί η πρωτοβουλία συνδικαλιστών και σωματείων και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Σε σχετική ανακοίνωση η πρωτοβουλία αναφέρει πως «η φετινή ΔΕΘ πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για ένα νέο γύρο κοινωνικής αναμέτρησης, για την ανατροπή του μνημονιακού εφιάλτη, για την ανάδειξη και επιβολή των δικαιωμάτων όλων αυτών που παράγουμε τον πλούτο σε αυτή τη χώρα. Αυτή την απάντηση δεν μπορεί να τη δώσει ούτε ο κυβερνητικός, υποταγμένος συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ, ούτε οι εθιμοτυπικές συγκεντρώσεις χωρίς προοπτική συντονισμού και αγώνα του ΠΑΜΕ». Επιπλέον η πρωτοβουλία καλεί τη Κυριακή 7 Σεπτέμβρη στις 11.00 σε συνέλευση συντονισμού των αγώνων το άμεσο επόμενο διάστημα στο Εργατικό Κέντρο.

Τέλος στις 17:30 στο Συντριβάνι καλεί πορεία το μπλοκ Άμεσης Δημοκρατίας και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες.

Πληροφορίες από  www.alterthess.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.