ΔΕΘ 2014: Κλίμα αστυνομοκρατίας – προληπτικές προσαγωγές -απαγόρευση διαδηλώσεων στο δυτικό τμήμα του κέντρου

Ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες διαδώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Επί ποδός τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ παρακολουθεί από ψηλά.

 

Στις 18.00 ξεκίνησε η πορεία των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ οι οποίοι ενώθηκαν με το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποιούν μέλη του ΠΑΜΕ.  Σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώνονται στην Καμάρα. Το «παρών» στις διαδηλώσεις έδωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Κουτσούμπας: Προκλητικές οι εξαγγελίες Σαμαρά

Ο γενικός γραμματέας  του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις του στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, κάλεσε τον λαό να οργανώσει την πάλη του με αιχμή τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Επίσης, χαρακτήρισε «προκλητικές» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Παράλληλα, έκανε για λόγο για  «αυταπάτες» που, όπως είπε, «σπέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα». Πρόσθεσε ότι το αποψινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη «πρέπει να σημάνει σάλπισμα φθινοπωρινής εργατικής αντεπίθεσης».

Λαφαζάνης: Μήνυμα ελπίδας από τη Θεσσαλονίκη

«Το μήνυμα ελπίδας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την πορεία των εργαζομένων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από τη συμμετοχή του κόσμου. Η Θεσσαλονίκη «γίνεται αφετηρία μεγάλων φθινοπωρινών κοινωνικών αγώνων που θα κάνουν παρελθόν την κυβέρνηση των μνημονίων και θα φέρουν στο προσκήνιο μια κυβέρνηση της αριστεράς για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η εργατική κοσμοπλημμύρα της Θεσσαλονίκης στέλνει παντού, σε όλη την Ελλάδα, ένα δυνατό κάλεσμα προοδευτικής ανατροπής».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι ο Α. Σαμαράς από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, μοίρασε «ψίχουλα» και έταξε «θα».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και ομολογιούχων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν ομολογιούχοι στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια κρατώντας σημαίες και πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόϊκας, πραγματοποίησαν πορεία με στόχο να φθάσουν μέχρι το συνεδριακό κέντρο και να διαμαρτυρηθούν. Ωστόσο, αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στο ύψος της πλατείας του Λευκού Πύργου, τους εμπόδισαν, τοποθετώντας κάθετα στο δρόμο κλούβες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Τελικά, οι διαδηλωτές εκπαιδευτικοί αποχώρησαν από το σημείο μετά από λίγη ώρα.

Στο μεταξύ, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ, κάτοχοι κρατικών ομολόγων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, απέναντι από την κεντρική είσοδο της έκθεσης, άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Απαγόρευση διαδηλώσεων στο δυτικό τμήμα του κέντρου

Νωρίτερα, απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο δυτικό τμήμα του κέντρου της πόλης, «για λόγους δημόσιας ασφαλείας και αποτροπής σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης».

Όπως ανακοινώθηκε, η απαγόρευση ισχύει από τα ξημερώματα σήμερα, Σάββατο, έως και τις 6 το πρωί της Δευτέρας (8/9) και αφορά την περιοχή, που οριοθετείται από τις οδούς: διασταύρωση Βενιζέλου με Λ. Νίκης – Βενιζέλου – Αγίου Δημητρίου – Λαγκαδά – Αγ. Πάντων – Μοναστηρίου – Ιωάννου Κωλέττη – 26ης Οκτωβρίου – Ναυάρχου Κουντουριώτη – Λ. Νίκης μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Βενιζέλου, καθώς και στο πλακόστρωτο της παραλίας που περικλείεται από τις οδούς Ι. Δραγούμη και Ε. Βενιζέλου.

Σημειώνεται ότι από την παραπάνω οριοθετούμενη περιοχή εξαιρείται ο χώρος, της οδού Καζαντζάκη 4, μέχρι του σημείου που η εν λόγω οδός τέμνεται με την 26ης Οκτωβρίου.

Η Χρυσή Αυγή είχε προγραμματίσει τη διοργάνωση συγκέντρωσης, στην πλατεία Ελευθερίας, αλλά μετά την απαγόρευση η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, κάτω από τα γραφεία της οργάνωσης, στην οδό Καζαντζάκη.

.

Συνεχής ενημέρωση:

21:00: Ολοκληρώνονται οι διαδηλώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο συλλαλητήριο των συνδικάτων συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, του ΠΑΜΕ 8.000 και περίπου 4.000 ήταν οι διαδηλωτές από την πλατεία Αγίας Σοφίας και την Καμάρα.

20:49: Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις στην πορεία των συνδικάτων συμμετέχουν περίπου 20.000 διαδηλωτές. Η κεφαλή της πορείας πέρασε μπροστά στον Λευκό Πύργο στις 20:15 και τώρα περνάνε τα τελευταία μπλοκ. Η πλατεία ΧΑΝΘ είναι ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο. Να σημειωθεί πως μέρος των μπλοκ που συμμετείχαν στην πορεία κατευθύνονται μέσω της οδού Μανώλη Ανδρόνικου στις εγκαταστάσεις της τηλεόρασης της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3. Κλειστή η Λεωφόρος Στρατού με κλούβες των ΜΑΤ για άγνωστο λόγο.

Μαρτυρία προσαχθέντα: «Μας απειλούσαν και έλεγαν οτι είχαν νεύρα»

20:10 Σπρέι πιπεριού έριξε αστυνομικός των ΜΑΤ στη πορεία των αντιεξουσιαστών μετά απο διαπληκτισμό.

20:05 Η κεφαλή της πορείας των συνδικάτων βρίσκεται αυτήν την ώρα στο ύψος της οδού Στρατηγού Καλάρη, αναπτύσσεται σε όλη την λεοφώρο Νίκης και το τέλος της ακόμη κατεβαίνει την οδό Βενιζέλου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι διαδηλωτές της πορείας φτάνουν τους 15.000 -20.000. (πηγή: alterthess.gr).

20:00 Μαρτυρία προσαχθέντα: «Μας απειλούσαν και έλεγαν ότι είχαν νεύρα» (ηχητικό). Σύμφωνα με πληροφορίες στις 50 έχουν φτάσει οι προληπτικές προσαγωγές ακόμη και ανθρώπων που πήγαιναν στις δουλειές τους ή είχαν κατέβει για βόλτα. Σταδιακά οι προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι, ενώ υπάρχουν άτομα που κρατούνται ακόμη από τις 7 το πρωί.

19:45 Φραγμός της αστυνομίας προς τα δυτικά. Κλούβα των ΜΑΤ μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας. Στην πλατεία ΧΑΝΘ η πορεία του ΠΑΜΕ. Η πορεία θα κάνει στάση στην πλατεία Σιντριβανίου όπου ροδακινοπαραγωγοί της ΠΑΣΥ θα ρίξουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ροδάκινα. Ξεκίνησε στις 19:30 η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη συμμετοχή, από την συμβολή των οδών Βενιζέλου με Εγνατία και κατεβαίνει την οδό Βενιζέλου προς την λεωφόρο Νίκης (πηγή: alterthess.gr).

Embedded image permalink

19:40 Έχει ξεκινήσει η πορεία ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ από το άγαλμα του Βενζιέλου. Το δρομολόγιο που ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν είναι Βενιζέλου-Λεωφόρος Νίκης- Πλατεία ΧΑΝΘ. Στην πορεία συμμετέχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, Παν. Λαφαζάνης, Λ.Αμανατίδου και Δ. Χαραλαμπίδου (πηγή: thesstoday.gr). Σιγά-σιγά οι διαφορετικές πορείες ενώνονται η μια πίσω από την άλλη επί της Τσιμισκή με μέτωπο προς τη ΔΕΘ (πηγή: @dromografos).

19:20 Σε ασφυκτικό κλοιό το μπλοκ της Χαλκιδικής όπως και όλοι οι διαδηλωτές στην αστυνομοκρατούμενη Θεσσαλονίκη (@dromografos):

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

19:12 Από τη Τσιμισκή προς τη ΔΕΘ κατευθύνεται το μπλόκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε από τη Καμάρα. Διμοιρίες των ΜΑΤ «συνοδεύουν» τη πορεία (stokokkino.gr). 

19:05 «Με τα ΘΑ του Σαμαρά και τα ψίχουλα τα οποία μοιράζει, η χώρα δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βάλτο. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με συκοφαντίες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η αφετηρία ενός μεγάλου, φθινοπωρινού, εργατικού λαϊκού κινήματος που θα σαρώσει τις μνημονιακές πολιτικές» δήλωσε στο thestival.gr ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης:

19:00 Σε εξέλιξη μεγάλη  πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας. Διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα που επιχειρείται εξόρυξη χρυσού (Κιλκίς, Θράκη, Σέρρες, Χαλκιδική) αυτήν την ώρα η πορεία κατεβαίνουν την Καρόλου Ντηλ και μέσω της οδού Τσιμισκή κατευθύνονται προς την ΔΕΘ. Παλμός και συνθήματα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Σε εξέλιξη και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους. Το παρών δίνει και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πανοραμική φωτογραφία από την πλατεία Αριστοτέλους, πριν από λίγο:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

18:40 Στο άγαλμα Βενιζέλου έφτασαν με πορεία από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 οι εργαζόμενοι της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στα γραφεία των νεοναζί στην οδό Καζαντζάκη. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής δεν θα πραγματοποιήσουν πορεία (πηγή: voria.gr).

18:20 Το ΠΑΜΕ στην Αριστοτέλους – Στους δρόμους και οι απεργοί της coca – cola (από @dromografos s):

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

17:55 Πληροφορίες του alterthess.gr κάνουν λόγο για 20 προληπτικές προσαγωγές έξω από το «Καζάνι που βράζει» και το «Art Core».

 17:45 Διαδηλωτές από τη Χαλκιδική στο πλαίσιο της κινητοποίησης των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας ετοιμάζουν πανό που αναφέρεται στις διεκδικήσεις Βαρδινογιάννη 53.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη Σιθωνία (πηγή: alterthess.gr): 

17:30 Κόσμος έχει ξεκινήσει να συγκεντρώνεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Μόλις έφτασε και ένα λεωφορεία από τα Ορμύλια Χαλκιδικής. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 προσαγωγές έξω από «Καζάνι που βράζει» (πηγή: alterthess.gr).

17:20 Πάτρα: Μαζικό συλλαλητήριο με το βλέμμα στη ΔΕΘ (φωτ.)

14:30 Ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα με τους ομολογιούχους στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Οι ομολογιούχοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το υπουργείο και οι δυνάμεις των ΜΑΤ αντέδρασαν άμεσα, απωθώντας τους (πηγή: thesstoday.gr).

14:25 Διαμαρτυρία μητέρων παιδιών που δεν μπήκαν σε παιδικούς σταθμούς

12:20 Από την πλατεία Αγίας Σοφίας ξεκίνησε η πορεία των εκπαιδευτικών και κατεύθυνση το Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. 

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αυτή την ώρα στον Λευκό Πύργο και εκεί πρόκειται να μείνουν καθώς η Αστυνομία δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Βελλίδειο. 

 «Μπλόκο» της Αστυνομίας στην πορεία των εκπαιδευτικών -Τους σταμάτησαν στο Λευκό Πύργο (φωτο)

(Πηγή: seleo.gr)

11:46 Δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους της ΕΡΤ να προσέλθουν στο κτίριο του ραδιοφώνου

11:10 Στην πλατεία Αγίας Σοφίας συγκεντρώνονται αυτή την ώρα εκπαιδευτικοί και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων που σκοπεύουν να κινηθούν με πορεία προς το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ωστόσο στο σημείο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που πιθανότατα δεν θα τους επιτρέψουν να κινηθούν πέρα από την πλατεία της ΧΑΝΘ όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι και ομολογιούχοι. 

ΤΩΡΑ - Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στην πλατεία Αγίας Σοφίας

Στην πλατεία της ΧΑΝΘ συγκεντρώνονται αυτη την ώρα οι ομολογιούχοι.

(Πηγή: seleo.gr)

– See more at: http://left.gr/new

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.