Δίωξη Παπαγγελόπουλου αποφάσισε η Βουλή με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Άσκηση ποινικής δίωξης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Ολομέλεια με 177 «ναι»και 3 διαρροές από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και για τα 8 αδικήματα που πρότεινε στο πόρισμα της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ψηφοφορία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177

7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας, η Βουλή θα προχωρήσει στη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για να αποστείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας, να αναδειχθούν, δια κληρώσεως τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.

Παπαγγελόπουλος: Λειτουργήσατε σαν κατοχικό δικαστήριο

Λειτουργήσατε σαν κατοχικό δικαστήριο με ναζιστές αξιωματικούς» κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία και το Κίνημα Αλλαγής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, κατά την οποία επιχείρησε να αποδομήσει ένα προς ένα τα σημεία επί του κατηγορητηρίου σε βάρος του. Μαφιόζικες μέθοδοι, εκβιασμοί δικαστικών, κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και για κατοχικό δικαστήριο, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτηση του μέλους της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Προσπαθούν με μαφιόζικες μεθόδους να κάνουν ότι έκαναν σε μένα με άλλους υπουργούς. Κασέτες παντού με παράνομες μαγνητοφωνήσεις. Θα τις αγοράζουμε στα περίπτερα σε λίγο. Εγώ ήμουν η αρχή, αλλά δεν τους πολυβγαίνω. Τώρα στοχεύουν τον Παππά και τη Γεροβασίλη. Δεν θα είναι οι τελευταίοι, ήδη οι κεραίες μου πιάνουν κάτι για Καλογήρου-Βασιλειάδη. Η παταγώδης αποτυχία στην οικονομία δεν μπορεί να καλύπτεται από τα παπαγαλάκια» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

«Το πόρισμα είναι προκατασκευασμένο και η συγγραφή του είχε ξεκινήσει πριν τις εργασίες της Προανακριτικής», σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις των ίδιων των μελών της Επιτροπής και έχει καταγραφεί στον τύπο, είπε κάνοντας λόγο για «μαύρη σελίδα» και το χαρακτήρισε «έκθεση ιδεών, πλημμυρισμένη από νομικές ακροβασίες και παράλογες ανακολουθίες».

Σαμαράς: πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ -θέτοντας στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα

Ο  Αντώνης Σαμαράς, εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ -θέτοντας στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα- λέγοντας πως μην ανησυχείτε, αλλά θα διερευνηθεί κάποια στιγμή και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση και πάνω από τον Παπαγγελόπουλο.

«Άντε λοιπόν και την έστησε τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος. Πως την έστησε αυτή τη σκευωρία; Μόνος του; Ποιος είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος ήταν ο πρωθυπουργός τότε;» αναρωτήθηκε σχετικά με τις ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα.

Ως φυσικούς αυτουργούς, ο Α. Σαμαράς ανέφερε τους «τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, γνωστούς και ως ‘μαθητές’ του Παπαγγελόπουλου» λέγοντας πως «οι ευθύνες Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανόλη είναι συγκεκριμένες και κατονομάζονται ήδη στο πόρισμα». Υπενθυμίζεται ότι την απόρριψη του αιτήματος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουάκη για ακύρωση της εναντίον της ποινικής δίωξης εισηγήθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο, με το σκεπτικό ότι παρότι οι δύο αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου, Ζαχαρής και Σοφουλάκης, κατέληξαν σε δύο αντικρουόμενα πορίσματα, δεν τίθεται ζήτημα, καθώς είχαν δικαίωμα αυτοτελούς κρίσης ο καθένας τους.

 Φώφη Γεννηματά: «Η υπόθεση Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά μίλησε για πολιτική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα για τον «θεσμικό εκτροχιασμό των ημερών του». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου στην Δικαιοσύνη που έχει τον τελικό λόγο, για να έρθουν όλα στο φως.

Υποστήριξε ότι η εκτόξευση της δαπάνης στο φάρμακο επί ΝΔ, την οποία μείωσε σημαντικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνέλαβε σημαντικά στην οικονομική κατάρρευση της χώρας και την επιβολή των μνημονίων και ισχυρίστηκε ότι πάνω σ΄αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε μια πολιτική πλεκτάνη. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το παραδικαστικό κύκλωμα γεννήθηκε από τα σπλάχνα της Δεξιάς κι είχε στόχο το ΠΑΣΟΚ. « Τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ το υιοθέτησε και πάνω στη τεχνογνωσία του κ. Παπαγγελόπουλου έστησε το δικό του παρακράτος. Δεν είχαν κανένα δισταγμό να αναθέσουν την καταπολέμηση της διαφθοράς στον επικεφαλής της ΚΥΠ επί Καραμανλή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά παρατήρησε ότι αρνείται να κάνει κάθαρση, παρά τίς ισχυρές ενδείξεις και αποδείξεις που αποκαλύπτονται.

Κλιμακώνοντας την σφοδρή κριτική της στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως δεν έχει ίχνος αξιοπιστίας έχοντας αποκρουστική, καθεστωτική αντίληψη. «Θύλακες παρακράτους, μαγαζιά, παραμάγαζα, επιχείρηση ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και τώρα οι φρικιαστικές αποκαλύψεις για το Μάτι. Τα λέγαμε από το 2018. Έστησαν αποκρουστικό σόου ξέροντας ότι καίγονται άνθρωποι. Προκλητικοί κι απαράδεκτοι χειρισμοί χωρίς δημοκρατική ευθύνη και ήθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηθικό ανάστημα και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αποδείχθηκε η μεγαλύτερη πλάνη της Μεταπολίτευσης» υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά.

Αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε, δεν θα αποδεχτούμε, να γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε», ανέφερε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και αμέσως μετά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα της ολομέλειας, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης και την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας.

Σε σχέση με τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό «επικεφαλής της ακροδεξιάς εθνικιστικής συμμορίας της ΝΔ που έχει κάνει καριέρα με την πατριδοκαπηλία, που τσάκιζε τον ελληνικό λαό από το 2012 μέχρι το 2014, υλοποιώντας τις πιο σκληρές και άγριες πολιτικές κοινωνικής λεηλασίας, και που σήμερα παριστάνει το θύμα».

«Κατανοώ τον καημό του κ. Σαμαρά με τον κ. Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι που τον οδήγησε, εκείνο το βράδυ του Ιουλίου, στην άρον άρον παραίτηση από την ηγεσία της ΝΔ», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και επισήμανε πως όταν κάποιος νιώθει την ανάγκη να επιχειρηματολογεί πόσο σπουδαίος είναι, σημαίνει ότι «η πολιτική του καριέρα έχει κλείσει και έχει κλείσει εξαιτίας του κ. Τσίπρα».

Σε σχέση με τις αναφορές ότι «η Αριστερά έχει χάσει το ηθικό της πλεονέκτημα», ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Η παράταξη των θαυμαστών του Παττακού, η παράταξη του Μαυρίκη, η παράταξη του Νηστικάκη, η παράταξη του Πουλή, η παράταξη του Παπαγεωργόπουλου, η παράταξη του Χριστοφοράκου, δεν μπορεί να μιλά για το ηθικό μας ανάστημα. Και κάτι για την κυρία Γεννηματά. Οι συνοδοιπόροι και κληρονόμοι του Τσουκάτου, του Μαντέλη, του Παπαντωνίου και του Τσοχατζόπουλου, ούτε αυτοί μπορεί να μιλούν για το ηθικό ανάστημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς και αυτό να το βάλετε πολύ καλά στο μυαλό σας!».

Στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο στάθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis. «Από χθες το μεσημέρι έχει βγει ολόκληρος ο τουρκικός στόλος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Άνω των 40 πολεμικών τουρκικών πλοίων βρίσκονται νότια της Ρόδου και δυτικά του Καστελόριζου, προφανώς για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί με Navtex της τουρκικής πλευράς σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα».

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση: «Κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είστε εδώ και συνεχίζετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό ακόμα και σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αποχή ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

«Το ΚΚΕ, με τη στάση του και σήμερα, δεν θα νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες. Δηλώνουμε ευθύς εξ’ αρχής ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτήν την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στο τέλος της συνεδρίασης. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον λαό για τα πραγματικά γεγονότα, θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε αυτά τα σκάνδαλα, δηλαδή την εξάλειψη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος», ανακοίνωσε για το ΚΚΕ ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Παράλληλα, την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 από τη συζήτηση και τη μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κλέων Γρηγοριάδης, δηλώνοντας πως το κόμμα του αρνείται να συμπράξει σε διαδικασίες που ευτελίζουν την πολιτική και το κοινοβούλιο.

Ο Κλ. Γρηγοριάδης ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα που να μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι, ενώ οι Τούρκοι έχουν βγάλει το μισό τους στόλο στο νότιο Αιγαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θριαμβολογεί εδώ και 48 ώρες επειδή κατάφερε να πάρει δεκαεπτά δισεκατομμύρια, τα οποία ονομάζει με κάποιο μεταφυσικό τρόπο εβδομήντα ή εβδομήντα δύο, ενώ έχει επανακάμψει ο COVID-19 και μετράμε τετραπλάσια καθημερινά κρούσματα και ταυτοχρόνως η τουριστική σεζόν δεν λέει να ανοίξει […] Πώς ο ελληνικός λαός που μας βλέπει από την τηλεόραση αυτήν τη στιγμή παίρνει κανέναν από εμάς στα σοβαρά όταν εξακολουθούμε αυτό το ασύλληπτο κυνήγι μαγισσών, το οποίο δεν έχει κανένα νόημα για κανέναν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως «εμείς από την προαναγγελία ακόμα της Εξεταστικής Επιτροπής μιλούσαμε για ευτελισμό του Κοινοβουλίου και μετατροπή των Βουλευτών, δηλαδή ημών, σε εισαγγελείς και μάλιστα μεροληπτικούς εισαγγελείς. Δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη φαρσοκωμωδία. Δεν δεχόμαστε να πολιτευόμαστε με όρους μικροκομματικής κόντρας για το ποιος από εμάς δήθεν είναι ο πιο καθαρός. Εμείς επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.