Δίκη Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά οι κατηγορούμενοι για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης

Ένοχους χωρίς ελαφρυντικά έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τους δύο κατηγορούμενους για την φρικτή δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αριστοτέλεια Δόγκα  και επέβαλε σε πρώτο βαθμό ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από κοινού και επιπλέον 15 έτη για  ομαδικό βιασμό στον Μανώλη Κούκουρα και στον Αλέξανδρο Λουτσάι. Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα ελαφρυντικά τα οποία είχαν αιτηθεί οι ένοχοι. 

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα μελών του ακροατηρίου.Οι φωνές των γυναικών που βρίσκονται έξω από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ενώθηκαν μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης.: «Ποτέ μη ξεχαστεί τι έκαναν στην Ελένη. Καμία άλλη δολοφονημένη»

Ωστόσο, την ώρα που αγόρευε στο δικαστήριο ο συνήγορος του 23χρονου Ροδίτη, ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών και αναφέροντας πως μακάρι η Ελένη να βρίσκονταν στη ζωή, ξέσπασε η μητέρα της Ελένης, φωνάζοντας: «Δεν γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό, 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου». Η μητέρα αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας και κλαίγοντας με τον ακροατήριο να την χειροκροτεί.

Η υπεράσπιση ζήτησε τα εξής ελαφρυντικά:

  • Για τον 23χρονο Ροδίτη: Ακαταλόγιστο ή επικουρικώς μειωμένο καταλογισμό, μετεφηβικής ηλικίας, ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της δίκης.
  • Για τον 21χρονο Αλβανικής καταγωγής: Ακαταλόγιστο μετεφηβικής ηλικίας, πρότερου σύννομου βίου, καλής συμπεριφοράς κατά την πράξη και ότι βρισκόταν σε σχέση εξάρτησης με τον 23χρονο.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίςαπλός κόσμος για συμπαράσταση στους γονείς της Ελένης και  μέλη φεμινιστικών οργανώσεων, με συνθήματα κατά της βία εναντίον των γυναικών, ζητώντας την καταδίκη των κατηγορούμενων από τους τέσσερις ενόρκους και τους τρεις τακτικούς δικαστές. 

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία καθυστέρησε καθώς η εισαγγελέας εμφανίστηκε αργά στο δικαστήριο, ενώ κατά την είσοδό της καταχειροκροτήθηκε.

Τι προηγήθηκε

Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας, η οποία, μόλις ένα 24ωρο πριν, κινδύνευσε ακόμη και να μην ολοκληρωθεί. Αφορμή στάθηκε η αγόρευση της Εισαγγελέα, Αριστοτελίας Δόγκα, η οποία ερμηνεύθηκε, από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό, ως αμφισβήτηση του ρόλου του συνηγόρου υπεράσπισης ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης και μαζί με την αναφορά της πως πήγαν να συσκοτίσουν την υπόθεση, προσβάλλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα.

Μάλιστα η δήλωση του προέδρου των δικηγορικών συλλόγων παρουσιάστηκε και στο δικαστήριο, προκαλώντας ένταση και αντιδράσεις, τόσο από την εισαγγελέα και την έδρα, όσο και από τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη. Συγκεκριμένα, εντός του δικαστηρίου παρουσιάστηκε ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Κλεφτοδήμος, ο οποίος ζήτησε από την έδρα τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί, όπως είπε, για όσα ανέφερε η κ. Δόγκα στην αγόρευση. Η παρέμβασή του έγινε τη στιγμή που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, ώστε να ξεκινήσουν εκείνες της υπεράσπισης.

Τα παραπάνω προκάλεσαν αντιδράσεις και εντός του δικηγορικού σώματος, με χαρακτηριστικότερη αυτή του δικηγόρου και μέλους μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος τάχθηκε κατά της παρέμβασης Βερβεσού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμπαγιάννης είναι επίσης μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και συγκλόνισε  με την αγόρευσή του, την οποία έκλεισε με τη φράση, «με τις μέλισσες ή με τους λύκους», να αποτελεί ορόσημο της διαδικασίας.

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, το κλίμα πυροδοτήθηκε περαιτέρω, με την πολιτική παρέμβαση του υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό, Άρη Σκέρτσου, μέσω της σελίδας του στο facebook. Το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έγραψε, μεταξύ άλλων, ασκώντας κριτική στην Εισαγγελέα, πως «τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή». 

Η ανάρτηση Σκέρτσου προκάλεσε σάλο και  κριτική ακόμη και στο εσωτερικό της  ΝΔ , με αποτέλεσμα να σπεύσει με νέο μήνυμά του να δηλώσει πως εκφράζει «προσωπικές απόψεις».

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό να «διασκεδάσει» τις αρνητικές εντυπώσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την αποπομπή του.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.