Γ. Βαρουφάκης: «Συζητάμε για τα προβλήματα των ανθρώπων όχι για καρέκλες και ψηφοδέλτια»

Τις προϋποθέσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό που θέλει ο λαός είναι στην  Αριστερά «να συζητήσουμε τα προβλήματά του, όχι πώς θα μοιράσουμε καρέκλες και ψηφοδέλτια».

Ζητήματα όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η μείωση του ΦΠΑ, η κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το χτύπημα της ακρίβειας είναι αυτά για τα οποία θέλει να συζητήσουμε στην αριστερά ο λαός και όχι το πως θα μοιράσουμε καρέκλες και ψηφοδέλτια, τόνισε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επεσήμανε πως είναι πολύ βιαστικό να μιλάμε για συνεργασίες. «Συνεργασία με ποιον; Με ποιες αρχές; Ακόμα δεν έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, να δούμε ποιοι είναι και τι λένε αυτοί οι άνθρωποι. Προς το παρόν βλέπουμε 1000 κομμάτια, είναι δυνατόν να μιλάμε από την επόμενη μέρα για συνεργασίες;» αναρωτήθηκε, απαντώντας σε συνεχείς ερωτήσεις για το ενδεχόμενο κοινής πορείας με τους διαφωνούντες και αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως ήδη εδώ και δύο εβδομάδες το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο 10 σημείων για τα μεγάλα θέματα που καίνε τους πολίτες. Είμαστε διατεθειμένοι, είναι πολιτική επιταγή όλου του προοδευτικού κόσμου, να μιλήσουμε με όλους για αυτά. Αλλά πάντα πολιτικά, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Είναι άλλο να πιεις έναν καφέ και άλλο να συζητάς για κοινή δράση και για συνεργασίες.

Ερωτώμενος για το φαινόμενο Κασσελάκη ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως για την κατάληξη που πήραν τα πράγματα φταίει η προηγούμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν αλλάζεις το καταστατικό του κόμματος και ανοίγεις τη διαδικασία να ψηφίζει ο καθένας που δεν έχει ακούσει τίποτα για το κόμμα με δύο ευρώ, τότε πας στην αποπολιτικοποίηση του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

-Έχουμε επικεφαλής, δεν έχουμε πρόεδρο γιατί άμα τον πεις πρόεδρο τσακώνεται. Γραμματέας. Ο επικεφαλής του Μέρα 25, ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης είναι εδώ.

– Καλημέρα.

-Και όταν το λες κύριο πάλι, ένα περίεργο πράγμα με αυτόν τον άνθρωπο. Το λες πρόεδρο δεν θέλει, το λες κύριο δεν θέλει.

-Σ’ όλα αντίδραση..

-Πώς να σας προσφωνήσουμε, αγαπητέ…

-Τσακώνεται μόνος του ο Παπαδάκης.

-Γιατί δεν με προσφωνείς με τον τρόπο με προσφωνείς κάθε φορά. Γιάνη.

Γιάνη, Γιώργο.

-Και Μαρία.

-Καλώς ήρθες Γιάννη.

-Καλώς σας βρίσκω. Όλες κι όλους.

-Τελικά θα τα βρεις με την ομπρέλα ή με την ομάδα Αχτσιόγλου…

Να βρω τι;

-Εκείνοι είπαν, πρόσεξε, από την ομπρέλα λένε…

-Ό,τι έχετε χάσει κύριε Βαρουφάκη…

-Όταν ήσασταν στην Αμερική…

-Τι έχουμε χάσει δεν καταλαβαίνω, και τους φίλους μας τους έχουμε, και με τους ανθρώπους μιλάμε. Κοιτάξτε τώρα να μιλήσουμε σοβαρά.

Είναι πολιτική επιταγή όλου του προοδευτικού  κόσμου σε μια δύσκολη περίοδο για την αριστερά, για την κεντροαριστερά, για ολόκληρο αυτό το πράγμα που λέμε προοδευτικό κόσμο. Θέλουν να μιλάνε όλοι με όλους. Και εμείς δεν είμαστε ΚΚΕ, δεν έχουμε το μονοπώλιο της σοφίας και της αλήθειας. Αλλά το θέμα για εμάς στο ΜέΡΑ25 είναι να μιλήσουμε πολιτικά.

-Μιλάτε πολιτικά αυτή τη στιγμή  με ανθρώπους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

-Όχι, δεν μιλάμε.

-Αν σας απευθύνουν πρόσκληση, έρθει ο Τσακαλώτος και σας πει ότι ξέρετε κάτι…

-Γιώργο μου, ένα καφέ τον πίνουμε με οποιονδήποτε οποιαδήποτε στιγμή. Αλλά η πολιτική συζήτηση για εμάς πρέπει να έχει συγκεκριμένα πρακτικά ζητήματα στο τραπέζι. Για παράδειγμα, θέλουμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι services και τα funds που παίρνουν γύρω στα 60-70 δισεκατομμύρια και τα ξεζουμίζουν από τον κόσμο και τα βγάζουν στα Cayman Islands. Αυτό θα το καταργήσουμε; Το ΦΠΑ θα το πάμε από το 24 στο 15, 16%. ;

-Κι αν πει ναι η ομπρέλα;

-Να το συζητήσουμε, ναι, αλλά αυτά είναι τα ζητήματα που θέλω να συζητήσουμε.

-Άρα ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνεργασία, αν τα βρείτε σε αυτά.

-Γιώργο, τρέχεις. Καταρχάς. Να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι.

-Τώρα το αλλάζουμε.

-Όχι, δεν είναι το αλλάζουμε. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε χίλια δύο κομμάτια. Δεν προλαβαίνουν να βγουν από το ΣΥΡΙΖΑ και μιλάνε για σχήματα ή μιλάνε για ψηφοδέλτια. Εμείς, να σου θυμίσω, ότι όταν εγώ έφυγα από το ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχα μεγάλη πίεση να δημιουργήσω κόμμα, να μπω σε κόμμα κτλ.

Από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2018 ήμουν απ’ έξω. Έκατσα απ’ έξω, καταρχάς, να κάνουμε μία αυτοκριτική, να δούμε πού πήγε στραβά το πράγμα, να το σκεφτούμε λίγο, να φτιάξουμε…

-Ωραία, πρακτικά έρχεται ο Τσακαλώτος  και λέει, Γιάνη, πάμε να βάλουμε πέντε βασικά ζητήματα κάτω και συμφωνείτε σε αυτά τα πέντε ζητήματα.

Μισό λεπτό, μισό λεπτό…

Θα μπορούσατε να συμπορευτείτε πολιτικά;

-Μαρία μου, είναι… Να σε ρωτήσω κάτι. Να μιλήσουμε τώρα ρεαλιστικά και ειλικρινά. Την 100% προπληρωμή φόρου που έβαλε ο κ. Τσακαλώτος  θα την καταργήσουμε; Τα 64 δισεκατομμύρια που δώσαμε, δώσανε στους τραπεζίτες όλα αυτά τα χρόνια, από τα οποία θα πάρουμε τρία πίσω τώρα, αυτό θεωρούμε ότι έχει γίνει σωστά και καλά;

Το χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο επιτρέπει σε πέντε ολιγάρχες ή τη CVC να βγάζουν 10 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στο εξωτερικό, ξεζουμίζοντας τους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά. Οι εταιρείες  ενέργειας. Αυτό θα το καταργήσουμε;                 Εσείς το βάλατε. Εσείς το νομοθετήσατε.

-Εσείς το βάλατε λέτε για τον Τσακαλώτο.

-Που σας διαδέχτηκε και στο Υπουργείο Οικονομικών.

-Δεν είναι να κάτσουμε να βρούμε πέντε πραγματάκια να κατέβουμε μαζί.

-Άρα υπάρχουν διαφορές που είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν.

-Προφανώς, προφανώς. Αλλά εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για όλα αλλά σε αυτή τη βάση. Επί πολιτικής βάσης.

-Μόνο με την ομπρέλα ή και με τους έξι συν έξι;. Με την Αχτσιόγλου και τους υπόλοιπους;

-Με οποιονδήποτε. Όπως είπα πριν, πρέπει όλοι να μιλάμε με όλους. Καταρχάς είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού. Αν έρθει κάποιος και μου πει πάμε να πιούμε ένα καφέ θα του πω όχι δεν θα πάω να πιούμε ένα καφέ;

-Για κοινή κάθοδο σε εκλογές δεν συζητάτε;

-Μαρία, πας πάρα πολύ μακριά.

-Δεν συζητάτε;

-Πας πάρα πολύ μακριά.

-Οι ευρωεκλογές δεν είναι μακριά.

-Παρακολουθώ για παράδειγμα όλον αυτόν τον  χαμό που έχει γίνει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ, εντός εκτός και τα. αυτά, για το θέμα μαξιλαράκι. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που από τον Μάρτιο του ‘19, λίγο πριν τις εκλογές, είχαμε βγει και είχαμε πει ότι αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, κυβέρνηση, ότι άφησε τριαντα..τόσα δισεκατομμύρια κουμπαρά για την επόμενη κυβέρνηση, ότι αυτή ήταν μια απόλυτη ανοησία, είναι σαν ένας γονιός να πει στα παιδιά του, σου αφήνω ένα τεράστιο χρέος, αλλά θα σου αφήσω και μια πιστωτική κάρτα για να τραβάς χρήματα για να προσποιείσαι ότι αποπληρώνεις για μερικά χρόνια.

-Άρα συμφωνείτε με τον Κασελάκη που λέει ότι αυτό ήταν ό,τι μνημονιακότερο;

-Συγγνώμη, αυτή είναι η θέση του ΜέΡΑ25. Όποιος θέλει μπορεί να συμφωνήσει με εμάς ή να διαφωνήσει με εμάς. Αλλά αυτή ήταν η θέση μας από τον Μάρτιο του 2019. Εμείς είμαστε ένα μικρό κόμμα, αλλά δυστυχώς κάναμε το λάθος να έχουμε δίκιο νωρίς και το έχουμε πληρώσει αυτό, αλλά φαίνεται , αναφέρθηκα πριν στους τραπεζίτες…

-Δίκιο σε όλα, ?

έχουμε κάνει τεράστια λάθη αλλά για το θέμα των τραπεζών 64 δισεκατομμύρια τους δίνεις και παίρνεις τρία, δηλαδή που έχει γίνει αυτό σε ποια χώρα του κόσμου ένα κράτος έχει δώσει 64 δισεκατομμύρια στις τράπεζες και έχει πάρει τρία , πείτε μου μια χώρα!

-Γιάννη θέλω να σχολιάσουμε πολιτικά όμως.

-Μόνο πολιτικά σχολιάζουμε.

-Στέφανος Κασελάκης. Πιστεύω ότι θα πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια το εξής γεγονός, ότι ένας άνθρωπος που δεν τον ήξερε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ όχι εγώ και εσύ, εσύ μπορεί να τον ήξερες…

-Όχι δεν τον ήξερα, ομολογώ.

-Μέσα σε ένα μισή μήνα γίνεται πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με γεια του με χαρά του ο άνθρωπος, με δημοκρατικές διαδικασίες εξελέγει, έτσι, όπως προβλεπόταν από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μην μου πεις ότι δεν είναι ένα γεγονός το οποίο… θέλω λοιπόν πολιτικά να κρίνεις τον Στέφανο Κασελάκη.

-Δεν μπορώ να τον κρίνω, γιατί δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο και μία φορά τον έχω ακούσει να μιλάει στην Κεντρική Επιτροπή και δεν άντεξε το φως της κριτικής, η παρουσία του in situ? και η παρουσία του γενικότερα. Αλλά πρέπει να πω ότι το είχαμε συζητήσει Μαρία, θυμάσαι πριν από 1,5 μήνα…

-Συζητάς κρυφά με τον Βαρουφάκη και εμένα δε μου λες τίποτα

-Μπροστά σε όλο το Πανελλήνιο, τόσο κρυφά.

Είχα πει ότι , θα το θυμάσαι Μαρία,  ότι για το φαινόμενο Κασελάκη ευθύνεται η προηγούμενη ηγεσία.

-Ο Τσίπρας;

-Ολοκληρη ηγεσία, όχι μόνο ο Τσίπρας. Ολοκληρη η  ηγεσία.

-Ο επικεφαλής ήταν ο κύριος Τσίπρας. Ο κύριος Τσίπρας προετοίμασε το έδαφος προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασελάκης;

-Και αν το έκανε γιατί το έκανε.;

-Δεν μιλάω για…

-Πολιτικά πάντα.

-Όταν αλλάζεις το καταστατικό του κόμματος και σε ένα αριστερό κόμμα δημιουργείς αυτή τη διαδικασία εκλογής όχι μόνο του πρόεδρου, αλλά ολόκληρης της κεντρικής επιτροπής από ανθρώπους που δεν έχουν παρακολουθήσει τον εσωκομματικό διάλογο και μπαίνουν με ένα δίευρω και ψηφίζουν, έχεις δημιουργήσει τη διαδικασία αποπολιτικοποίησης ενός αριστερού κόμματος

-Μη μου πείτε, σας έχοντας επιλέξει και το πρόσωπο που θα ερχότανε;

-Όχι, βέβαια, αυτά δεν τα ξέρω Γιώργο, εγώ δεν έχω εσωτερική πληροφορία.

Κι ούτε το παίζω ότι έχω εσωτερική πληροφορία. Εγώ τώρα. Αλλά λέω ότι όταν όμως έχεις αποπολιτικοποιήσει το ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για χρόνια εφαρμόζεις τα μνημόνια σαν μνημονιακότερος των μνημονιακών, το κάνεις δήθεν στο όνομα μιας.. ενός διακυβεύματος να είσαι στην εξουσία. Της κυβερνησιμότητας,  λέγεται.

-Να είσαι στο ευρώ, όπως δικαιολογήθηκαν τότε.

-Της κυβερνησιμότητας, κυβερνησιμότητας, κυβερνησιμότητας.

-Γιατί σου καταλογίζουν εδώ ευθύνες ότι αν ακολουθούσαν τη δική σου άποψη θα είμαστε εκτός Ευρώπης. Τα θυμάσαι.

-Εντάξει, μην ξαναπάμε σε αυτό. Αν θες να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά μιλάμε για το ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δημιούργησε συνθήκες αποπολιτικοποίησης και ήταν φυσιολογικό όταν η κυβερνησιμότητα, το δόγμα του is no good, να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ντε και καλά, αυτό είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει. Πώς θα γίνεις χαλίφης.

Έρχεται ένας άνθρωπος με ένα πολύ ωραίο ευχάριστο προφίλ, με καλό TikTok, Whatsapp και τα λοιπά.

-Μόνος του ήρθε; Είδε φως και μπήκε;

-Δεν γνωρίζω, Γιώργο. Εσύ είσαι δεινός δημοσιογράφος, θα κάνεις την έρευνα σου δημοσιογραφική, θα μας πεις. Αλλά είναι μια φυσιολογική εξέλιξη της αποπολιτικοποίησης του χώρου.

-Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μπορείτε να συνεργαστείτε σήμερα; Από αυτούς που φεύγουν, από αυτούς που αποχωρούν…

-Ή από αυτούς που μένουν.

– Η ζωή θα αποδείξει, καταρχάς, αν είναι διατεθειμένοι, οποιοιδήποτε..

Αυτοί που φύγανε, αυτοί που μείνανε. Αυτοί που φύγανε πήγανε πριν δέκα χρόνια.

-Αν ο Κασελάκης σας έλεγε έλα Γιάνη να μιλήσουμε.

-Εγώ θα του θέλατε κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα. Θα του ‘λεγα, αγαπητέ κύριε Κασελάκη, το χρηματιστήριο ενέργειας θα το καταργήσουμε, γιατί μιλάς και εσύ για την ενέργεια. Τις εξορύξεις θα τις καταργήσουμε;

-Να το κάνουμε πιο απλό.

Όποιος έχει ψηφίσει μνημόνιο, κύριε Βαρουφάκη, μπορεί να συμπορευτεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ναι ή όχι.

-Εξαρτάται από τον ίδιο και την ίδια.

Με άλλα λόγια, κοιτάξτε, εγώ συμφωνώ με τα πάντα. Τα πάντα. Αλλά, να μιλήσουμε όχι μόνο για το παρελθόν, για το μέλλον.

-Αφήνετε πόρτες ανοιχτές…

-Τις εξορύξεις θα τις καταργήσουμε; Θα δημιουργήσουμε, για παράδειγμα, συνθήκες έτσι ώστε να υπάρξει αντικατάσταση του Ηρακλή για τα κόκκινα δάνεια με μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης, ώστε και να μην πετιέται ο κόσμος από τα σπίτια του και να μην φύγουν 60-70 δισεκατομμύρια του εξωτερικού.?

-Δηλαδή αν συμφωνείτε σε αυτά κατεβαίνετε μαζί ή σε ευρωεκλογές.

-Αν συμφωνήσουμε σε αυτά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα διάλογο, τον οποίο ένα εκατομμύριο άνθρωποι που αντίθετα με μας στο ΜέΡΑ25, εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στο ΣΥΡΙΖΑ, τον αξίζουν αυτό το διάλογο.

-Που θα μπορούσε να μετουσιωθεί και σε κάτι εν όψει ευρωεκλογών αυτό;

-Μαρία μου βιάζεσαι πάλι.

-Δεν βιάζομαι, ΄εχουμε ευρωεκλογές σε 6 μήνες.

-Εγώ πριν τρέξω θέλω να μάθω να περπατάω και πριν περπατήσω θέλω να ..

Δεν είμαι ο Μαρία Γρήγορης.

– Δεν βιάζεται η Μαρία. Οι εξελίξεις βιάζονται. Διαφορετικά θα έχουμε την απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη, η οποία δεν θα αμφισβητείται από κανέναν.

-Εμείς είμαστε πάρα πολύ γρήγοροι. Εδώ και δύο εβδομάδες καταθέσαμε στο διάλογο δέκα σημεία συζήτησης. Ποιος θέλει να μιλήσουμε για αυτά; Δεν απαντήθηκε το ερώτημά μας.

-Εγώ πάντως σου είπα το πρωί ακούω τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αυτό. Ακούω τον Γιάνη Βαρουφάκη για πρώτη φορά, κύριε Γραμματέα, ακούω τον Γιάνη Βαρουφάκη να λέει ότι κοιτάξτε, να δείτε εμείς έχουμε κάποιες κόκκινες γραμμές. Αυτές είναι κόκκινες γραμμές μας σε θέματα.

-Μαρία μου δεν έχουμε κόκκινες γραμμές. Ελάτε να τα συζητήσουμε και βλέπουμε.

Οπότε, οι κόκκινες γραμμές είναι μακριά από μας.

Αποκλείουν τη συζήτηση.

 -Όχι, αλλά εγώ θέλω να συζητήσω. Το χρηματιστήριο ενέργειας θα το καταργήσουμε;

Παράδειγμα, τους ανώτατους δικαστές. Γιατί μιλάει και για τη δικαιοσύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτός που βγήκε απ’ έξω. Εμείς έχουμε μια πρόταση για το διορισμό των ανώτατων δικαστών. Να μην τους διορίζει η κυβέρνηση, να τους διορίζει ένα σώμα κληρωτών δικαστών από όλες τις βαθμίδες του διευθυντικού σώματος. Θα γίνει αυτή η κουβέντα.

-Ανοιχτός σε συζήτηση είστε με όλους.

-Ανοιχτός σε συζήτηση με πολιτικούς όρους πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Να μιλήσουμε τώρα για καρέκλες, αυτό ο κόσμος που μας βλέπει το σιχαίνεται.

Δεν μπορεί να το ακούει, δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να το βλέπει, δεν μπορεί να το οσφρίζεται.

Ανοιχτή η προοπτική συνεργασίας….

-Γιώργο μου, προεκλογικά δεν το λέγαμε; Εμείς προεκλογικά λέγαμε να κάτσουμε με όποιον αυτοπροσδιο…

-Ήταν άλλες οι συνθήκες όμως.

-Για εμάς δεν ήταν.

-Ήταν εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

-Ναι, αλλά είχαμε απλή αναλογική όμως προεκλογικά. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το πούλησε αυτό.

Πούλησε το διακύβευμα της απλής αναλογικής.

– Καταρχάς, για το ΜΕΡΑ25 πολύ έγκαιρα πριν από τις εκλογές είχε τοποθετηθεί υπέρ προγραμματικών συγκλήσεων και δεν σ’ ακούστηκε εγκαίρως από άλλες πλευρές της ευρύτερης αριστεράς, τέλος πάντων που δεν πίστευαν ότι τότε πρέπει να γίνουν αυτές οι συζητήσεις.

– Εγώ να δω να κατάλαβα καλά κύριε Βαρουφάκη, νομίζω ότι καλά κατάλαβα να το επαναλάβω. Δεν έχετε καμία επικοινωνία πολιτικού επίπεδου πρώτον,  με αποχωρήσαντες ή προς αποχώρηση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, ότι δεν ζητάτε σκληρή αυτοκριτική για αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά θέλετε να δείτε αν υπάρχει προγραμματική βάση σύγκλησης για συγκεκριμένες πολιτικές για το μέλλον. Αυτό το τρίπτυχο καταλαβαίνω ότι πρέπει να μείνει από αυτή τη συζήτηση.

-Έχουμε πάρα πολλές επαφές με πολύ κόσμο, όποιος είναι της ανένταχτης αριστεράς και άνθρωποι που φύγανε πολύ πιο πριν.

Πολύ σωστά είπατε, δεν έχουμε καμία απολύτως επαφή με ανθρώπους που τώρα φεύγουν, δεν έχουν φύγει, σκέφτονται να φύγουν και ξέρετε, δεν θα ήταν και σωστό. Ας αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν, να μιλήσουν και μεταξύ τους.

Γιατί μέχρι πριν, μέχρι προχθές ήταν στο ίδιο κόμμα.

-Σας κάνει εντύπωση πάρα πολύ κύριε Βαρουφάκη…

-Αλλά να τελειώσω για την απάντηση. Στο θέμα του πραγματικού διαλόγου, Μαρία, αγαπητέ, πραγματικά θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όλο αυτόν τον προοδευτικό κόσμο εκεί πέρα, ο οποίος μας σταματάει στον όμορφο. μιλήστε. Τουλάχιστον μιλήστε μεταξύ σας.

Ναι, να μιλήσουμε, αλλά εγώ επιμένω. Όχι για καρέκλες, όχι για αξιώματα, όχι για ψηφοδέλτια. Να μιλήσουμε για το τι πρέπει να γίνει αύριο, το οποίο βέβαια ναι πραγματικά εμείς δεν κρατάμε μανιάτικα από το παρελθόν, από το 15, από το 16, από το 17. Προφανώς δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό. Αλλά το τι θα κάνουμε στο μέλλον πρέπει να βασιστεί, να θεμελιωθεί και σε μια κοινή ερμηνεία του τι συνέβη στο παρελθόν.

-Κίνηση προσέγγισης  από την πλευρά του κυρίου Τσακαλώτου ή από στελέχη που είναι κοντά στον κύριο Τσακαλώτου έχει υπάρξει;

Όχι Μαρία δεν υπάρχει

-Γιατί κοιτάξτε και αυτοί γνωρίζουν μας. Γνωρίζουν ότι γνωρίζουμε ότι γνωρίζουν.

-Όχι έχουν βγει, όμως έχουν εκφραστεί. Έχουν βγει και έχουν εκφραστεί ανοιχτά ότι ξέρετε κάτι με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25 θα μπορούσαμε να συζητήσουμε.

-Αυτό δεν μας λέει τίποτα.

-Και εσείς το λέτε.

 -Αυτό δεν λέει τίποτα γιατί εμείς είπαμε, ρε παιδιά, 10 σημεία μπορούμε να συζητήσουμε και 10 σημεία;

– Εδώ όμως υπάρχει κανένα άλλο…

Δηλώσεις τα κανάλια ότι θα συζητούσαμε τον Άλφα με τον Βήτα με τον Γάμα. Εμείς τι λέμε.

-Όλοι πρέπει να μιλάνε με όλους σε μια δημοκρατία.

Όμως ξέρετε κάτι, ενώ όντως είχατε κάνει προσπάθειες όπως είπε και ο Φοίβος για να τα βρείτε στις εκλογές…

Να μιλήσουμε καταρχάς. Πριν τα βρεις πρέπει να μιλήσεις. Έτσι δεν είνα;

-Δεν πέρασε αυτό στην κοινωνία. Αντιθέτως μπορεί να σας στοίχισε  κιόλας. Δηλαδή, εκείνοι οι οποίες θα σας ήθελαν τσιτωμένους απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα και όχι με διάθεση για να τα βρείτε και να συζητήσετε, σας έδωσαν ένα ποσοστό που σας έβγαλαν εκτός βουλής.

-Ή μήπως στο ανάποδο;

-Είναι ανάποδο αυτό. Όχι μήπως στο ανάποδο, λέω εγώ γιατί αρχικά είχε ταχθεί υπέρ διαλόγου, αλλά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρόταση…

-Ανεξάρτητα από αυτό.

-Συγγνώμη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία πρόταση διαλόγου ποτέ.

-Όμως δεν πέρασε στην κοινωνία.

-Να σου πω για ρωτή, τι συνέβη. Δεν πέρασε στην κοινωνία. Γιατί εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στα μέσα. Αν εξαιρέσεις εσένα, εσάς και άλλους ένας, δύο, εμείς δεν βγαίναμε. Ο κ. Μαρινάκης, για παράδειγμα, είχε δώσει εντολή κανένα μέλος του Μέρα 25 δεν θα βγει προεκλογικά.

– Καλά, εγώ θυμάμαι να σας ρωτάμε μετά τις εκλογές τι πήγε τόσο στραβά για το Μέρα 25 και μας είχατε απαντήσει ότι αν κάτσω και σας απαριθμίσω τα λάθη που κάναμε πρέπει να μιλάω μέχρι αύριο.

-Έτσι. Δεν είπατε ότι δεν κάναμε λάθη, αλλά η αλήθεια όμως είναι ότι διαστρεβλώθηκε η θέση μας για πάρα πολλά πράγματα. Ένα, εκ των οποίων, είναι  αυτό που λες Γιώργο. Δηλαδή εμείς τι είπαμε. Είπαμε θέλουμε να μιλήσουμε και με το ΣΥΡΙΖΑ και με το ΚΚΕ και με το ΠΑΣΟΚ και με όλους, με όποιον αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός, να κάσουμε κάτω να μιλήσουμε για το τι θα κάνουμε για τα κόκκινα δάνεια του κόσμου. Παράδειγμα. Ένα παράδειγμα. Αλλά μην  έρθετε την Κυριακή των Εκλογών ή μετά την Κυριακή των Εκλογών να μας πείτε να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, αν δεν έχουμε μιλήσει από πριν, αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το παρουσίασε, ότι εμείς είπαμε όχι στο διάλογο.

Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει μετά την Κυριακή των Εκλογών.

-Εδώ υπάρχει αντίφαση. Είπατε ότι ο Κασελάκης θα μπορούσε να ήταν ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτόν τον άνθρωπο θα μπορούσατε τώρα υπό προϋποθέσεις να καθίσετε να συζητήσετε.

-Ναι.

-Πώς, άρα και με τον κύριο Μητσοτάκη;

-Εάν ο κύριος Κασελάκης αποδείξει ότι είχα άδικο, Μαρία μου, δεν έχω το μονοπώλιο της αλήθειας. Ο κύριος Κασελάκης έχει ένα συγκεκριμένο στίγμα το οποίο αυτό έχω δει. Θεώρησα, και το θεωρώ ακόμα, ότι θα ήταν καλύτερος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από ότι  στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το είπα. Το δηλώνω ακόμα. Ας έρθει να αποδείξει ότι έχω άδικο. Πώς θα το αποδείξει αυτό. Να κάτσει να μου πει, ξέρεις κάτι, ναι, θα καταργήσουμε τις εξορύξεις. Θα πάμε τα φωτοβολταϊκά στις στέγες από τους αγρούς. Θα δημιουργήσουμε υπεράκτιες πλωτές ανεμογεννήτριες για να παράξουμε πράσινο υδρογόνο. Θα καταργήσουμε το χρηματιστήριο ενέργειας που εισήγαγε ο κύριος Τσίπρας, ο κύριος Σταθάκης..

-Ποιος θα πει ναι.

-Το κάνουμε να μιλήσουμε τότε. Αλλά δεν θα μου το πει όμως αυτό το ναι, αγαπητέ μου Γιώργο.

-Τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Σας κάνει καθόλου εντύπωση πώς διαχειρίστηκε ο κ. Τσίπρας αυτή τη μεγάλη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ που τον απειλεί με διάλυση. Θα έπρεπε να κάνει κάτι?

-Θα πρέπει να μιλήσει;

-Δεν είναι νομίζω ευγενικό να μπω στα χωράφια ενός άλλου κόμματος ιδίως ενός κόμματος το οποίο ήμουνα μέλος ή μέλος ή ήμουνα στέλεχος και με ανθρώπους με τους οποίους είχα φάει ψωμί και αλάτι κάποια στιγμή. Νομίζω ότι πρέπει να τους αφήσουμε να διαχειριστούν την κρίση τους με τον τρόπο που εκείνοι ξέρουν.

Αν μου έχει κάνει εντύπωση, μου έχει κάνει εντύπωση. Η όλη διαδικασία μου έχει κάνει εντύπωση από, να μην σας πω προεκλογικά, όταν, για παράδειγμα, υπήρχε εκείνη η απίστευτη στρατηγική, ας την πούμε έτσι με εισαγωγικά, να ανακοινώνει ο κύριος Τσίπρας ότι θα κάνει συγκυβέρνηση με εμάς, αλλά μην δέχεται να μιλήσει με εμάς προεκλογικά, όταν εμείς του λέγαμε ότι στο τριήμερο μετά την Κυριακή δεν προλαβαίνουμε να συζητήσουμε για κυβερνητικό πρόγραμμα.

Αν θέλεις να κάνεις κυβέρνηση με εμάς, μίλα μας πριν, χωρίς κόκκινες γραμμές πάλι. Και σε καμία περίπτωση και μετά όταν τον πίεσε η Ν.Δ. για το Δήμητρα μας αποκήρυξε και έπεσε σε μια μεγάλη παγίδα ο ίδιος. Έλεγε θα κάνω κυβέρνηση με το ΜέΡΑ25  και μετά η Ν.Δ. τον πίεσε και λέει καλά δεν θα κάνω.

-Το θέμα του Δήμητρα σας στοίχισε όμως;

-Ναι, αυτό ήθελα να ρωτήσω και εγώ γιατί και εσείς το βάλατε πάρα πολύ εμφατικά. Όχι μόνο λέγατε τώρα πια δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε διάλογο, πια το έχουμε κάνει 6 μήνες πριν, αλλά λέγατε βάζατε ένα θέμα το οποίο ήταν κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι έδειχνε στην κοινωνία ότι αυτοί οι χώροι ακόμα και αν δεν το έχουν προετοιμάσει ούτε μετά αποκλείεται να βρουν κάποιο σημείο.

-Στο debate αν δεν κάνω λάθος δε σας βγήκε σε καλό το θέμα Δήμητρα..

-Κόκκινη γραμμή δεν ήταν για το ΣΥΡΙΖΑ. Κόκκινη γραμμή ήταν για την ολιγαρχία στη χώρα και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Γεγονός ότι… Είπατε ότι πιστεύετε ότι το Δήμητρα είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο.

-Δεν στοίχισε σε εκλογές;

Θα σας θυμίσω τι είναι το Δήμητρα.

Ένα ψηφιακό δωρεάν σύστημα συναλλαγών των πολιτών. Το οποίο θα γίνει. Είτε είμαστε εμείς τα πράγματα είτε δεν είμαστε.

Η κυρία Λαγκάρντ  ήδη το ανακοίνωσε.

-Το επαναφέρετε κύριε Βαρουφάκη.

-Ε βεβαίως το επαναφέρω. Δεν το έβγαλα ποτέ από το τραπέζι. Θεωρώ ότι οι δωρεάν ψηφιακές συναλλαγές είναι το μέλλον. Είτε στην Ελλάδα είτε στην Γερμανία.

-Δεν ήταν λάθος το Δήμητρα, αλλά το πώς το επικοινωνήσατε λέτε.

-Κοιτάξτε δεν είχαμε τη δυνατότητα να το επικοινωνήσουμε εμείς.

-Το Δήμητρα ήταν στο πρόγραμμα μας από το 2018. Ακούστε με. Το Δήμητρα ήταν στο πρόγραμμα μας από το Μάρτιο 2018.

Δεν το βγάλαμε εμείς μπροστά. Ξέρετε ποιος το βγάλε μπροστά? Η ομάδα ψέματος, αλήθειας τη λένε, της Νέας Δημοκρατίας. Για να χτυπήσουν και εμάς. Για να χτυπήσουνε τον Τσίπρα

-Υπερθεματίσατε όμως εσείς τώρα, κύριε Βαρουφάκη.

-Μάλιστα.

-Δεν υπερθεμάτισα.

Εμείς είμαστε περήφανοι για το Δήμητρα.  Η τραγωδία ξέρετε ποια είναι; Οτι το Δήμητρα θα εφαρμοστεί, θα εφαρμοστεί όμως από την κυρία Λαγκάρντ, χωρίς να υπάρχουν τα οφέλη για τους πολλούς, υπέρ των τραπεζιτών και πάλι.

-Θέλω να κλείσουμε με τον κύριο Κασελάκη.

-Πάλι. Τι μανία είναι αυτή.

-Είπατε για το 2 ευρώ.

Δηλαδή ένα δίευρο και η αλλαγή του καταστατικού δίνει τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο που δεν τον ήξερε κανένας να βάλει υποψηφιότητα;

-Βέβαια.

Αλλά δε φταίει ο κ. Κασελάκης γι’ αυτό.

-Γιατί λένε τώρα κάποιοι πρέπει να μιλάτε εμείς για να το πιστεύουμε…

-Φταίει η προηγούμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε το καταστατικό προεκλογικά και το επέτρεψε αυτό. Νόμιζαν όλοι ότι θα είναι μόνο ο κύριος Τσίπρας υποψηφίος;

Είναι τραγικό για ένα κόμμα της αριστεράς… αυτό το 2 ευρώ που λες Γιώργο, γιατί τι σημαίνει, σημαίνει… 2 ευρώ,

Βεβαίως, αλλά ήταν ο μόνος. Αυτό ήταν ένα happening. Όταν όμως ο Τσίπρας ο ίδιος παρετείται και πρέπει να αντικατασταθεί και γίνεται με αυτή την αδιαμεσολάβητη υποτίθεται διαδικασία, τι σημαίνει αυτό, σημαίνει ότι έχεις ένα κόμμα, το οποίο έχουνε συνέδριο, έχουνε κεντρική επιτροπή..

– Το αδιαμεσολάβητο λέει και ο Κασελάκης πολύ, προσέξτε. Αδιαμεσολάβητη σχέση με την κοινωνία.

Ναι, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει σε ένα κόμμα της αριστεράς. Σε ένα προοδευτικό κόμμα δεν μπορεί να υπάρχει αδιαμεσολάβητη σχέση.

-Δεν θα τη γράψετε αυτή την καλή πρακτική, δηλαδή, το δικό σας κόμμα της εκλογής από τη βάση..

-Προφανώς. Αυτό βοηθάει ένα κόμμα σαν τη Νέα Δημοκρατία μόνο.

-Κύριε Βαρουφάκη, προτρέχω ζητώντας, παρακαλώ να μου πείτε, δεν μπαίνω εγώ στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ήσασταν μαζί με τον κύριο Τσίπρας, ήσασταν υπουργός οικονομικών από τα κορυφαία στελέχη, έχουν περάσει κάποια χρόνια αλλά δεν ξεχνιούνται. Η εκτίμησή σας λοιπόν, πολιτικά, είναι ότι ο Τσίπρας έφυγε για να επιστρέψει.

-Α, δεν έχω ιδέα. Παρακαλώ, ψυχανάλυση του κύριου Τσίπρα δεν με ενδιαφέρει να κάνω.

-Ψυχανάλυση… πολιτικά λέμε κύριε Βαρουφάκη.

-Αυτό που θα σου πω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για μένα, τελείωσε το βράδυ του δημοψηφίσματος. Γιατί όταν ο κύριος Τσίπρας αποφάσισε…

Το 15 λέτε. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε.

 Απλά ήταν πολύ πιο βραδυφλεγής η διαδικασία αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και έπεσα έξω στο πόσο καιρό θα έπεφτε. Αλλά η δρομολόγηση της αποπολιτικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της αναδυόμενης ασημαντότητας του Κασελάκη ξεκινάει το βράδυ του δημοψηφίσματος.

-Αυτό το είπατε ξανά, αναδυόμενη ασημαντότητα.

-Είναι έκφραση του Κορνήλιου Καστοριάδη.

Ναι, ναι, ναι, το ξέρω. Το είχατε πει και την επομένη που είχε βγει…

-Νομίζω ότι αυτό όμως είναι αναπόφευκτη εξέλιξη εκείνου που ξεκινάει, όταν ένας ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει ότι θα είναι μνημονιακότερος  των μνημονιακών και ότι θα γιορτάσει…

-Και στο τέλος πλήρης διάλυση.

-Κοιτάξτε, δεν έχει καμία σημασία. Έχει καμία σημασία αν θα μείνει στο 3%, στο 5%. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος εκεί έξω, αυτό το 1 εκατομμύριο που εναπόθεσαν τις ελπίδες  τους στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που έχουν.

Λοιπόν, να σας ευχαριστήσουμε. Βέβαια, θα βρούμε σύντομα. Βεβαίως.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.