Βαρουφάκης: Δύο παραδείγματα πώς, με επιδόματα και ψευτο-πλαφόν, η «Μητσοτάκης ΑΕ» κατά-χρεώνει το λαό υπέρ των ολιγαρχών

Άρθρο στο TheOpinion του Γιάνη Βαρουφάκη, Γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Τόσο ο λαός μας όσο και οι απανταχού χρηματιστές, οι κυνικοί παίκτες των αγορών, το έχουν τούμπανο αλλά κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΜΜΕ επιμένουν να το έχουν κρυφό καμάρι: Ένα αδύναμο, πτωχευμένο κράτος που ζει με δανεικά από μια Κεντρική Τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια και καραδοκεί για νέες λιτότητες, επιδοτεί με δανεικά τον κόσμο για να μην σταματήσει την αισχροκέρδεια της ολιγαρχίας. Αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1ο: Η απάτη με το πλαφόν της χονδρικής τιμής και της επιδότησης της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Την 6η Ιουλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάτι που έμοιαζε με την πρόταση του ΜέΡΑ25: διαφορετικό πλαφόν για μεγαβατώρες από υδροηλεκτρικά (€112) και από ΑΠΕ (€85) ενώ για λιγνιτικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου καθορίστηκε πλαφόν μέσω αριθμητικού τύπου που υπολογίζει το μέσο κόστος. Δεν πάγωσε όμως το αμαρτωλό Χρηματιστήριο Ενέργειας που έως τότε καθόριζε την χονδρική τιμή. Εδώ έγκειται η ρίζα της απάτης. Ποια χονδρική τιμή νομίζετε ότι ισχύει τελικά; Π.χ. οι μεγαβατώρες που παράγει, από τα υδροηλεκτρικά η CVC-ΔΕΗ, πόσο τις χρεώνει; Τα €700 του Χρηματιστήριου; Ή τα €112 που είναι, λένε, το πλαφόν;

Κάνουν το εξής τραγελαφικό: Η CVC-ΔΕΗ εισπράττει τα €700 ανά μεγαβατώρα που «μαγειρεύουν» οι ολιγάρχες στο Χρηματιστήριο τους αλλά επιστρέφει στο κράτος €588, δηλαδή την διαφορά με το πλαφόν. Το κράτος, με την σειρά του, επιστρέφει αυτά τα €588 στους παρόχους ώστε, δήθεν, οι πάροχοι να μειώσουν την λιανική τιμή που πληρώνει ο πολίτης. Ναι, αλλά βασικός πάροχος είναι η CVC-ΔΕΗ! Το ίδιο και με τον κ. Μυτιληναίο, τον κ. Περιστέρη, τον κ. Λάτση και τον κ. Βαρδινογιάννη: Είναι και παραγωγοί και πάροχοι!

Η «Μητσοτάκης ΑΕ», με άλλα λόγια, παίρνει χρήματα από την μία τσέπη των ολιγαρχών αλλά τους τα επιστρέφει στην άλλη τσέπη! Χρειάζεται πολλή σκέψη ότι οι καταναλωτές δεν υπήρχε πιθανότητα να ωφεληθούν από αυτό! Να πως γίνεται να πήραν τον Αύγουστο €1,1δις από τους ιδιώτες αλλά και να χρειαστεί να φεσώνουν τον λαό δανειζόμενοι από την τρόικα €2δις κάθε μήνα για να επιδοτούν τους υπερ-φουσκωμένους υπέρ ολιγαρχών λογαριασμούς.

Παράδειγμα 2ο: Η απάτη των τραπεζών με τα δανεικά από την ΕΚΤ

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO III, η ΕΚΤ δάνεισε 50,8 δις στις τέσσερεις τράπεζες: Alpha Bank 13 δις, Εθνική 11,6 δις, Eurobank 11,7 δις και Πειραιώς 14,5 δις. Με ευρώ επιτόκιο ΜΕΙΟΝ 1%! Το υπέρογκο αυτό δάνειο είχε δήθεν στόχο να βοηθούν οι τραπεζίτες να δανείσουν τους μικρομεσαίους που δάνειο ακούνε και δάνειο δεν βλέπουνε. Και τί νομίζετε ότι έκαναν οι τραπεζίτες; Κράτησαν κάθε ένα από αυτά τα 51 δις ευρώ, αχρησιμοποίητα, στη Φρανκφούρτη – σ’ ένα λογαριασμό της ΕΚΤ όπου έπαιρναν επιτόκιο -0,5%, κερδίζοντας οι αθεόφοβες μισό τα εκατό επιτόκιο.

Προσέξτε τι σημαίνει αυτό: Οι τραπεζίτες τους οποίους ανακεφαλαιοποίησαν με δανεικά από την τρόικα οι πολίτες τουλάχιστον 2 φορές το ευρωσύστημα τους πληρώνει να δανείζονται επιτρέπει να ιδρύουν αρπακτικά ταμεία στα οποία περνάνε τα κόκκινα δάνεια του κοσμάκι σε εξευτελιστικές τιμές, σε αυτούς τους ίδιους τραπεζίτες δόθηκαν δάνεια €51 δις για τους μικρομεσαίους τα οποία δεν τα απέδωσαν στους μικρομεσαίους για να κερδίσουν σίγουρα χρήματα από την ΕΚΤ και – σαν να μην έφτανε αυτό – η «Μητσοτάκης ΑΕ» τους δίνει κι όλα τα δις του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε ούτε από αυτά να μην πάρει δεκάρα τσακιστή ο μικρομεσαίος.

Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα του είδους καθαρής απάτης στην οποία επιδίδονται σήμερα τρόικα, έλληνες ολιγάρχες και «Μητσοτάκης ΑΕ» – με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να σφυρίζουν αδιάφορα. Αποτέλεσμα είναι μια χώρα που οι πολλοί καταληστεύονται από τους ολιγάρχες με τις πλάτες ενός πολιτικού συστήματος που, για να μην επαναστατήσουν οι πολλοί, τους επιδοτεί με δανεικά έως ότου, μετεκλογικά, και αφού σχηματιστεί η επόμενη καθεστωτική κυβέρνηση, τους χτυπήσει με νέα χαράτσια, νέες περικοπές, νέες επιδρομές στην μισθωτή εργασία.

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή του ΜέΡΑ25 μέσα κι έξω από τη Βουλή και είναι απαραίτητη και δυναμώνει καθημερινά.

Πηγή: theopinion.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.