Γιάνης Βαρουφάκης: Η αλήθεια για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ

O Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης αποδομεί τη διατεταγμένη θριαμβολογία των ΜΜΕ και εξηγεί γιατί η πολυδιαφημισμένη απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα αποφέρει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του ελληνικού κράτους. Οι μόνοι που θα πάρουν «ανάσα» θα είναι τα κερδοσκοπικά funds που κατέχουν τα ελληνικά ομόλογα.

Σε δήλωση του ο Γιάνης Βαρουφάκης  υπογραμμίζει: «Τα χρεωκοπημένα ΜΜΕ έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν το αφήγημα μιας κυβέρνησης που δεν κρύβει τη σπουδή της να εξυπηρετήσει τους κερδοσκόπους. Αλλά είναι εγκληματικό να παραπληροφορεί τους πολίτες, τις μέρες της δοκιμασίας τους».

«Η ΕΚΤ έχει δώσει στον εαυτό της το δικαίωμα να αγοράσει μέχρι και 12 δισ. ελληνικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές, δηλαδή από τα Fuds, από τα ταμεία. Δεν μπορεί δηλαδή να αγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο, άρα δεν θα πάνε στο ελληνικό Δημόσιο. Που θα πάνε; Στα Fuds. Τα Fuds είναι αυτά τα οποία, επειδή θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της κεντρικής τράπεζας, των ομολόγων της, η τιμή τους θα ανέβει και θα κερδίσουν κάποια χρήματα και θα μειώσουν τις ζημιές που έχουν κάνει από την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Το ελληνικό Δημόσιο τι έχει να λαμβάνει; Ένα τεράστιο μηδέν. Θα μου πείτε, αυτό δεν θα ρίξει τα επιτόκια; Η αύξηση της ζήτησης των ελληνικών ομολόγων θα ρίξει λίγο τα επιτόκια για μια-δυό μέρες. Θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία αν ο κ. Μητσοτάκης εκδώσει νέα ομόλογα. Δεν θα μπορέσει όμως να εκδώσει, γιατί παρά την πολύ μικρή μείωση των επιτοκίων που θα φέρει η ένταξη, πάλι θα είναι πολύ υψηλά. Θα είναι 2,5%-3%, όταν έχεις κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.