Βουλή: Στα 8.636 το αφορολόγητο – Βροχή τροπολογιών

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  ο οποίος   έθετε κόκκινη γραμμή πως το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από τα 9.100,  μειώνει το αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ, από 9.545 που είναι σήμερα.

Πλήγμα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ακόμα και ένας εργαζόμενος των 616 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα που είχε αφορολόγητο, θα πληρώνει φόρο από φέτος, και αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2016.  Εχασαν  σε μια στιγμή 909 ευρώ από το αφορολόγητο που είχαν (ή σχεδόν 500 ευρώ παραπάνω από όσα υπολόγιζαν όταν στην κυβέρνηση μιλούσαν για αφορολόγητο 9.100 ευρώ)  αλλά και 50-200 ευρώ  για επιπλέον φόρους      Για ζευγάρια χαμηλόμιθων και χαμηλοσυνταξιούχων οι απώλειες διπλασιάζονται.

Οι αλλαγές τις τελευταίας στιγμής είναι οι εξής:

​- Για άγαμους και ζευγάρια χωρίς παιδιά, η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1900 ευρώ, από 2100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

​- Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1950 ευρώ.

​- Για μισθοσυντήρητους με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 2000 ευρώ.

Συντελεστής 29% στις επιχειρήσεις

Η ίδια τροπολογία αυξάνει το συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών, από το 26% στο 29% για τα κέρδη έως 50.000 ευρώ. Με βάση την προηγούμενη διατύπωση του νομοσχεδίου οι παρακάτω νομικές οντότητες φορολογούνταν με συντελεστή 26% για τα κέρδη τους έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το τμήμα των κερδών τους πάνω από 50.000 ευρώ. 

Ορίζεται ως συντελεστής φορολόγησης  το 29% για τις παρακάτω νομικές οντότητες

  • οι προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή,
  • τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου,
  • συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών,
  • κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,
  • κοινοπραξίες,
  • οι νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις.

 Φόρος στις αγροτικές επιδοτήσεις

Με την ίδια τροπολογία ξεκαθαρίζεται και το καθεστώς για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Θεωρείται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα η βασική ενίσχυση του πυλώνα 1 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις κατά το ποσό που ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

​Με τις προτεινόμενες τροπολογίες το Υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο, εισάγεται σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια και η ψήφισή του αναμένεται αργά το βράδυ της Κυριακής, κατά την οποία η ΝΔ και το ΚΚΕ, αναμένεται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά και στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, εκτός από ορισμένα για τα οποία δήλωσαν «παρών» ή επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Επί του συνόλου των άρθρων, θετική ψήφο έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και το Ποτάμι επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια, ενώ «κατά» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει καταθέσει 24 νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι αποδέχεται τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για το συνταξιοδοτικό των ΑμεΑ, καθώς και τροπολογία για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών οργανώσεων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.