Βουλή: Πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ το αντεργατικό νομοσχέδιο

Με την στήριξη αποκλειστικά των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε στην Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Υπερ του νομοθετήματος τάχθηκαν «γαλάζιοι» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, 158 ψήφισαν υπέρ, και 142 κατά.

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το σύνολο των άρθρων, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι το νομοσχέδιο έχει  και «θετικές» διατάξεις.

O ΣΥΡΙΖΑ όπως και τάλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας κατά άρθρο  υπερψήφισαν τις ευρωπαϊκές οδηγίες δηλαδή τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις γονεϊκές άδειες ,και με την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς καθώς έπρεπε να έχουν ψηφιστεί από τον Ιούνιο του 2019 . Στην ψηφοφορία κατ’ άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε 56 άρθρα του νομοσχεδίου, ψήφισε «παρών» σε 17, ενώ το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε 74 άρθρα. Υπέρ σε 6 άρθρα είπε και το ΜΕΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση υπερψήφισε 21 άρθρα. Το νομοσχέδιο περιλάμβανε 128 άρθρα. Το ΚΚΕ καταψήφισε στο σύνολό του, τόσο επί της αρχής όσο και επί όλων των άρθρων το αντεργατικό  νομοσχέδιο, εκφράζοντας την ομόθυμη λαϊκή καταδίκη του και την απαίτηση να αποσυρθεί.

Προηγήθηκε μία 3ήμερη συζήτηση στο κοινοβούλιο που ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα, με βασικό χαρακτηριστικό τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και την πόλωση. Την ίδια στιγμή έξω από κτίριο της Βουλής πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξάγγελλαν τα συνδικάτα.

Η πολιτική κόντρα κορυφώθηκε σήμερα το μεσημέρι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την έντονη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον σύγχρονο χαρακτήρα του νομοθετήματος κάνοντας έντονη κριτική στον συνδικαλισμό και τον τρόπο που ασκείται στην χώρα.

«Ο νόμος πλέον, για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ακολουθούμε ευρωπαϊκή πολιτική στα εργασιακά ζητήματα. Είναι ένας νόμος που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη στην οικονομία», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Αλέξης Τσίπρας: «Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους μας όλο το μίσος»

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για νομοσχέδιο που εκφράζει τις απόψεις του ΣΕΒ εγκαλώντας την κυβέρνηση για μίσος απέναντι σε κάθε συλλογική διαδικασία και την νεολαία. Μάλιστα δεσμεύθηκε για την κατάργηση του νόμου εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην διακυβέρνηση της χώρας.

«Ποτέ εμείς δεν περάσαμε, ακόμα και όταν τα απαιτούσε η Τρόικα αυτά που περνάτε εσείς τώρα, χωρίς μνημόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους μας όλο το μίσος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο ως «ό,τι πιο αντιεργατικό έχει έρθει σε αυτήν την αίθουσα για ψήφιση» να διαπραγματεύεται «με ατομική σύμβαση ο πανίσχυρος εργοδότης με τον αδύναμο εργαζόμενο» και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι «βαφτίζει τον Μεσαίωνα Αναγέννηση».

Όταν ο κόσμος αναστοχάζεται και αναθεωρεί τις βεβαιότητες του χθες, εσείς βαδίζετε προς τα πίσω. Σαν να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του φιλελευθερισμού. Νομιμοποιείτε τα σπαστά ωράρια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κλείνοντας την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για την πιο κυνική και πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Το τέλος σας θα σημάνει μια νέα αρχή, λύτρωσης για τον τόπο. Γιατί όσο και αν προσπαθείτε με νύχια και με δόντια να το αποτρέψετε, αυτή η χώρα θα αλλάξει προς το καλύτερο».

Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Γεννηματά: Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη.

«Οι διατάξεις αυτές», τόνισε, «απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί».

«Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

Η Φ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:

-αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ .

-διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο. «Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι εάν δεν είσαι αρεστός στον εργοδότη, θα φύγεις. Τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Ακόμη και αν δικαιωθείς από τα δικαστήρια, δεν θα επαναπροσληφθείς.

απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. «Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος και όχι η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην απεργία και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη.

-οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως. «Η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι δεν θα σε στηρίξει ο συνδικαλιστής, γιατί θα τον απολύσω και αυτόν. Δεν έχει προστασία. Δεν θα πληρωθείς. Θα διαπραγματευτείς μόνος σου. Θα δουλεύεις 10ωρα, δεν θα παίρνει ρεπό, θα σου τα δίνει όποτε θέλει ο εργοδότης.

Γιάνης Βαρουφάκης: Η ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ισοδυναμεί με εργασιακή ζούγκλα.

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ο εργασιακός νόμος χρειάζεται σε μια χώρα. Γιατί χρειάζεται ο εργασιακός νόμος; Επειδή η ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ισοδυναμεί με εργασιακή ζούγκλα. Γι’ αυτό χρειάζεται ο εργασιακός νόμος. Το έλεγε ο Αριστοτέλης. Τι είχε πει ο Αριστοτέλης για τη μεγαλύτερη αδικία; «Η μεγαλύτερη αδικία», είχε πει ο Αριστοτέλης, «είναι να αντιμετωπίζεις άνισους ως εάν ήταν ίσοι». Υιοθετώντας, λοιπόν, την ατομική διαπραγμάτευση ο εργασιακός σας νόμος, κύριε Χατζηδάκη, αυτοαναιρείται, μετατρέπεται σε αντεργατικό νόμο εξ ορισμού βέβαια. Επειδή είστε οξυδερκής άνθρωπος -δεν είναι ότι δεν το ξέρετε- σας αναγνωρίζω ότι αυτός είναι ο στόχος σας. Περνάτε σε άλλες καταστάσεις. Περνάμε, για την ακρίβεια, από σήμερα σε άλλες καταστάσεις σκοτεινές, όπως αυτές που παρουσιάζονται το αριστούργημα του Φράνσις Φορντ Κόπολα, τον «Νονό», τότε που ο Μάρλον Μπράντο εξηγεί πώς θα κάμψει τις αντιστάσεις ενός αντιπάλου του. «Θα του κάνουμε», λέει, «μία πρόταση που δεν θα μπορεί να αρνηθεί».

Η χειρότερη σκλαβιά είναι εκείνη στην οποία ο εργαζόμενος συναινεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή…. Αντί για προστασία του πρεκαριάτου, των ντελιβεράδων, των ανθρώπων που δουλεύουν με το κομμάτι, η ατομική διαπραγμάτευση μετατρέπει μεγάλες μάζες του έως τώρα προλεταριάτου σε ανυπεράσπιστο πρεκαριάτο. Αντί για κανόνες τηλεργασίας που θα προστατεύουν τους τηλεργάτες, η ατομική διαπραγμάτευση τι κάνει; Νομιμοποιεί την επέκταση της επικράτειας του αφεντικού στο σπίτι του εργαζομένου.

Όσο για την ψηφιακή κάρτα της Κυβέρνησης, με δεδομένη την κατάργηση των επιθεωρήσεων εργασίας απλά θα καταγράφει ό,τι πει ο εργοδότης ότι θα πρέπει να καταγράφει. Αντί για πάταξη, θα ζήσουμε νέες στιγμές «δόξας» για τη «μαύρη» εργασία.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός  μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις

«Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κατακραυγή στο νομοθετικό τερατούργημα είναι καθολική. Για να υπερασπιστεί τις διατάξεις, επιστράτευσε το ψέμα, τη συκοφαντία, το μίσος απέναντι στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται», επισήμανε ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Εκεί όμως, στους καταπέλτες των πλοίων, στα εργοστάσια, στα λιμάνια, σε διάφορους εργασιακούς χώρους όπου απήργησαν οι εργαζόμενοι, φάγατε τα μούτρα σας», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, αυτή ήταν η ομόθυμη απόφαση των εργαζομένων, ακόμα και αυτών που δεν απήργησαν κάτω από τις πιέσεις της εργοδοσίας, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών».

Όσον αφορά τα δήθεν θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου που επικαλείται η κυβέρνηση, όπως τις διατάξεις για την κακοποίηση των γυναικών ή τις γονικές άδειες, κατήγγειλε πως αυτά είναι το κερασάκι στην τούρτα, είναι για ξεκάρφωμα, αφού με άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου ακυρώνονται στην πράξη τα όποια δήθεν θετικά στοιχεία.

Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, τη στήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ξεπερνά σε κονδύλια για τους πολεμικούς εξοπλισμούς ακόμα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Αναφέρθηκε στο σούπερ μνημόνιο που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, τα κονδύλια του οποίου θα κατευθυνθούν στους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ οι εργαζόμενοι θα κληθούν να το αποπληρώσουν με νέα αντεργατικά μέτρα, όπως έγινε και με τα προηγούμενα μνημόνια. Κατήγγειλε ακόμα τις ψεύτικες προσδοκίες για την «πράσινη ανάπτυξη» και την «ψηφιακή μετάβαση» που καλλιεργούνται και σύντομα θα καταρρεύσουν ως χάρτινος πύργος από το βάθος της κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας που δεν τιθασεύονται από οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης.

«Το κρίσιμο είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον λαό και τους εργαζόμενους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους δυναμώνοντας την οργάνωση, τη συμμαχία, τον αγώνα τους ενάντια και απέναντι στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων. Περνώντας στην αντεπίθεση, ξεπερνώντας απειλές, καταστολές και συκοφαντίες, οι εργαζόμενοι και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βγουν πιο δυνατοί από αυτές τις μάχες. Γι’ αυτό λοιπόν «μαύρο» σε αυτό το νομοσχέδιο-σκουπίδι».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.