Βουλή: Δεκτό επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, με αντιδράσεις από τους κοινωνικούς φορείς

Δεκτό επί της αρχής έγινε την Τετάρτη από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης.

Η επεξεργασία επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου ξεκίνησε την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, ενώ το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, και την Παρασκευή το βράδυ θα τεθεί προς ψηφοφορία. 

Υπέρ του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ εναντίον Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εκπροσώπων φορέων για τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου για το τρίτο μνημόνιο που συζητούνται στη Βουλή. Στο «στόχαστρο» βρέθηκαν η φαρμακευτική δαπάνη, η φορολογία των ακινήτων, καθώς και η κατάργηση της δυνατότητας νέων ασφαλισμένων επαγγελματιών να επιλέγουν κατώτερη ασφαλιστική κλάση.

«Αν ψηφίσετε, θα κλείσουν επιχειρήσεις δεκαετιών, η χώρα δεν θα έχει φάρμακο, το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί από ακριβό ξένο», ανέφερε  ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ.

«Εάν αφήσετε τα μέτρα αυτά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που έχει 11.000 εργαζόμενους, δεν είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Βασίλης Πενταφράγκος, σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Από τον κλάδο των δικηγόρων και των μηχανικών την κατάργηση της ευχέρειας νέων ασφαλισμένων να επιλέγουν κατώτερη ασφαλιστική κλάση επέκριναν, τόσο ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, όσο και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Η διάταξη «είναι εμπνεύσεως Ηρώδη» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, τονίζοντας ότι οδηγούνται εκτός κλάδου οι νέοι ασφαλισμένοι, καθώς 8.036 δικηγόροι έχουν μηδενικές παραστάσεις το 2015.

«Το τρίτο μνημόνιο είναι η χαριστική βολή» δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών.

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ο πρόεδρος Στράτος Παραδιάς, σημείωσε: «Δεν χρειαζόμαστε εξώσεις. Η κοινωνία δεν χρειάζεται εξώσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση». Ο κ. Παραδιάς έκρινε ως θετική κίνηση την (ανακοινωθείσα ήδη) εξαίρεση των διαχειριστών πολυκατοικιών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, εάν και εφόσον δεν έχουν εισοδήματα. 

«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία επιλέγονται τα ακίνητα για να φορολογηθούν και τα μπρος πίσω με την φορολόγηση των ακινήτων», ανέφερε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κώστας Κόλλιας.

«Περιμέναμε από την κυβέρνηση της αριστεράς να έχει διαφορετική πορεία, να μην προχωρά σε οριζόντιες περικοπές, να υπολογίζει το πρόσθετο κόστος που επιβάλει στον άνθρωπο η αναπηρία», είπε ο Νίκος Γιαλουρής, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, Κώστας Κουκλέλης, ζήτησε να κλιμακωθεί το τέλος διανομής.

alterthess.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.