Βαρουφάκης: Τεράστια ήττα για την ΕΕ η συμφωνία – Που τα βρήκε τα 70 δισ. ο κ. Μητσοτάκης;

Για τεράστια ήττα και «ανύπαρκτα χρήματα» προς την Ελλάδα, έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης αναφορικά με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι κάποιες χώρες θα μιμηθούν την Θάτσερ και την μεγάλη Βρετανία και θα πάρουν χρήματα πίσω, ως όρο για το κλείσιμο της συμφωνίας που αποτελεί μια συμφωνία αποδόμησης της Ε.Ε και πρόσθεσε πως οι ενισχύσεις καλό είναι που θα έρθουν, όμως είναι πολύ λίγες γιατί από τα 19 δισ. πρέπει να αφαιρεθούν τα δέκα που χρωστάει η χώρα.

«Το ποσό αυτό το υπολογίζω στα 10 δισ. σε μια περίοδο τριών ετών, αλλά αυτό πρέπει να το αντισταθμίσουμε με το τεράστιο οστικό κύμα ύφεσης που θα έρθει από του χρόνου δεδομένου ότι θα μας ζητήσουν ισολογισμένο προϋπολογισμό. Ο κ. Σταϊκούρας έχει δεσμευθεί πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου το οποίο σημαίνει 9% του ΑΕΠ υφεσιακά μέτρα. Οπότε έχεις μια ενίσχυση από αυτό το ενισχυμένο ΕΣΠΑ που συμφώνησαν σήμερα το οποίο θα είναι το 1% του ΑΕΠ για κάθε χρόνο. Άρα 1,5% μείον και 9% ύφεση, μιλάμε για μια σκληρή πραγματικότητα που δεν είχε λόγο να πολιτογραφηθεί σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα μείνει στην ιστορία ως άλλη μια σύνοδος που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικά αποδόμησαν την ΕΕ και δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας και λιτότητας για το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ χωρίς κανένα λόγο», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφορικά με το πακέτο των 70 δισ. ευρώ για το οποίο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: 

«Που τα βρήκε τα 70 δισ. ο κ. Μητσοτάκης; Προσέθεσε στα 19 χωρίς να αφαιρέσει αυτά που χρωστάμε, ολόκληρο το ΕΣΠΑ. Μα αυτό υπήρχε και μάλιστα το νέο ΕΣΠΑ είναι μικρότερο της προηγούμενης εξαετίας. Αυτή η τακτική των μνημονιακών πρωθυπουργών να παίρνουν το ΕΣΠΑ, να το φουσκώνουν, να το προσθέτουν στα χρήματα που θα πάρουν οι μικρομεσαίοι, είναι μια διαδικασία απελπισίας. Δεν υπάρχουν 70 δισ. και ο κ. Μητσοτάκης έχει δικαίωμα στον αυτοεξευτελισμό, αλλά και οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα σε κάτι καλύτερο από το πέμπτο μνημόνιο και τη σκληρή λιτότητα που θα φέρει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν υποστήριξε το ευρωομόλογο και δέχθηκε ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ ως αντιστάθμισμα μιας νέας υφεσιακής μνημονιακής πολιτικής του χρόνου».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.