Αφορολόγητο με το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Aύξηση του ορίου πληρωμών με κάρτες και ηλεκτρονικά μέσα, το οποίο «κατοχυρώνει» το αφορολόγητο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος, αλλά και επέκταση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε περιοχές με πολύ υψηλή αξία, οι οποίες έμεναν εκτός συστήματος πληρώνοντας πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ το 2020, καλύπτοντας έτσι το «δημοσιονομικό κενό» του 1,2 δισ. ευρώ που θα δημιουργούσε στην αντίθετη περίπτωση η πλήρης εφαρμογή του πακέτου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο αναφέρει η καθιέρωση ενιαίου  συντελεστή 30% του εισοδήματος ως ελάχιστες δαπάνες με ηλεκτρονικό τρόπο για μισθωτούς και συνταξιούχους με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πρακτικά, το 2020, οι φορολογούμενοι, για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο, θα πρέπει να «συλλέγουν» το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες μέσω καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος ακόμη και από το πρώτο ευρώ! H υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων ισχύει και για το τεκμαρτό εισόδημα αν αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό. Πολλοί  φορολογούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν το αφορολόγητο  γιατί δεν θα μπορέσουν να  συγκεντρώσουν τις  απαραίτητες αποδείξεις με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα συγκεντρώσουν τις ανάλογες αποδείξεις, θα τιμωρούνται με την επιβολή φόρου εισοδήματος 9% στη διαφορά μεταξύ του ποσού των ηλεκτρονικών αποδείξεων που όφειλαν να συγκεντρώσουν και εκείνων που τελικά συγκέντρωσαν.

Το «χτίσιμο» του αφορολόγητου δυσκολεύει πλέον, καθώς δεν αναγνωρίζονται δαπάνες για:

  • Ενοίκια
  • Τέλη κυκλοφορίας
  • Πληρωμές φόρων
  • Πληρωμές δόσεων δανείων
  • Αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων)
  • Αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
  • Αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων.
  • Αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ)

Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι κλιμακωτές: 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 και πάνω από 30.000 είναι 20%.

Με την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή 30% προκύπτει σημαντική αύξηση για όλους των ελάχιστων απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Για τις αντικειμενικές αξίες

Όσο αφορά τα ακίνητα θα ενταχθούν στις αντικειμενικές αξίες περίπου 7.000 περιοχές, οι οποίες βρίσκονται εκτός του συστήματος σήμερα με αποτέλεσμα να πληρώνουν πολύ χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από αντίστοιχα ακίνητα που εντάσσονταν στο σύστημα. 

Η μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ το 2019 θα έχει κόστος μόλις 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου και θα καλυφθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ, που κόστισε η μείωση.

Οι εισπράξεις από φόρο ακινήτων το 2020 θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες στα 2,708 δισ. ευρώ από 2,740 δισ. ευρώ το 2019 παρά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα προκύψουν αυξημένα έσοδα για το κράτος  από τον ΕΝΦΙΑ και από περίπου 18 φόρους ακινήτων.

Για τις αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο επισημαίνει ότι «η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη.

Αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας».

Διαβάστε ακόμη

Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή- Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% και αισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8%

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.