Αυστηροί έλεγχοι για μετακινήσεις το Πάσχα- Τα νέα μέτρα

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν έως τη Δευτέρα 10 Μαΐου  τα οποία  απαγορεύουν την μετακίνηση εκτός νομού για Πάσχα στο χωριό. Θα υπάρχουν μπλόκα της αστυνομίας στις εθνικές οδούς.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα επιτραπούν το Σαββατοκύριακο του Πάσχα όπως γίνεται και κάθε άλλο Σαββατοκύριακο, ενώ από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπονται γενικά.

Ειδικότερα, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα  με οποιοδήποτε μέσο τόσο για αυτές που αφορούν λόγους εργασίας όσο και για θέματα υγείας. Συγκεκριμένα, η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων ενώ για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση αποκλειστικά από δημόσια υγειονομική αρχή.  Σε περίπτωση κηδείας θα απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου, ενώ όσοι μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, , θα μπορούν να το πράξουν εφάπαξ και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.

Η Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης,  λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή επιδεικνύεται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.  Ειδικά στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται: α) εκτός των ορίων της Περιφέρειας και β) από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση και γ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το πρόστιμο να είναι αθροιστικό εάν κριθεί ότι πρόκειται για διπλή παράβαση.

Εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξει και παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σχετικά με τα μέτρα για την απαγόρευση εξόδου.

Στην τακτική ενημέρωση στις έξι το απόγευμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αναμένεται να εξειδικεύσουν τους γενικότερους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.