Αυθαιρεσία και μεθοδεύσεις σχετικά με την ιατροδικαστική εξέταση του Βασίλη Μάγγου καταγγέλλει ο πατέρας του

Δεν θέλουμε ένα κίνημα για το παιδί μας. Ένα κίνημα για την αστυνομική βία χρειαζόμαστε». 

Πλήθος ερωτημάτων και αντιδράσεις προκαλούν οι εξελίξεις σχετικά με την ιατροδικαστική εξέταση για το θάνατο του 27χρονου ακτιβιστή Βασίλη Μάγγου, που βρέθηκε χθες νεκρός στο Βόλο, ένα μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. 

Μεθοδεύσεις για τον τόπο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η νεκροψία του 27χρονου Βασίλη Μάγγου από τον Βόλο μεταφέρουν ο πατέρας και φίλοι της οικογένειας, καθώς όπως έγινε γνωστό, η εξέταση της σωρού του νεαρού ακτιβιστή θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη κατόπιν μονομερούς απόφασης της αστυνομίας, παρά το αίτημα της οικογένειας για εξέτασή της στη Λάρισα..

Mε δηλώσεις που έκανε στο tvxs.gr ο πατέρας του 27χρονου, Γιάννης Μάγγος, αποκάλυψε ότι η αστυνομία αποφάσισε μονομερώς να μεταφερθεί το άψυχο σώμα του νεαρού στη Θεσσαλονίκη για την νεκροψία και νεκροτομή, παρότι η Λάρισα βρίσκεται πιο κοντά στον Βόλο, και παρά την επιθυμία της οικογένειας γι’ αυτό.

«Μεταφέρουν τη σωρό του παιδιού μας στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία και όχι στη Λάρισα, χωρίς τη συγκατάθεση μας. Έχουμε δικαίωμα σαν οικογένεια να επιλέξουμε και μας το στερούν» καταγγέλλει ο πατέρας του 27χρονου.

«Ο γιος μας δεν είναι ένας νέος Γρηγορόπουλος, αλλά εμπιστοσύνη στο υπουργείο δεν έχουμε. Του σπάσανε τα πλευρά και τώρα τον τιμωρούν και μετά θάνατο» δηλώνει ακόμα, καθώς σημειώνει πως η οικογένεια έμαθε την τελευταία στιγμή για την απόφαση μεταφοράς της σωρού στη Θεσσαλονίκη, με πρόφαση πως αυτές τις ημέρες δεν λειτουργεί νεκροτομείο στη Λάρισα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος τονίζει πως η οικογένεια δεν αντέχει το οικονομικό κόστος μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, καθώς και πως οι απαντήσεις που πήρε από τον εισαγγελέα επέτειναν την καχυποψία του.Πρόσθεσε ότι ενώ αρχικά γνώριζαν ότι στη Λάρισα θα υπάρχει ιατροδικαστής την Πέμπτη, κατόπιν τους ενημέρωσαν ότι η πόλη δεν θα έχει ιατροδικαστή για τις επόμενες 15 ημέρες. «Σε ποιον να έχω εμπιστοσύνη λοιπόν;», σημείωσε. 

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία αποσιωπάται το γεγονός του ξυλοδαρμού και το εάν αυτή προδικάζει το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο κ. Μάγγος υπογραμμίζει: «Δεν λέμε ότι το παιδί μας πέθανε από τα τραύματα. Δεν λέμε πως αυτά ήταν η άμεση αιτία θανάτου του. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο ξυλοδαρμός, που είχαν πέσει δέκα πάνω του και του έσπασαν τα πλευρά, επηρέασε πολύ την ψυχολογία του. Αυτό δεν θα το δείξει καμία ιατροδικαστική έρευνα. Ο γιος μας λοιπόν δεν ήταν ένας Γρηγορόπουλος, δεν διεκδικούμε κάτι τέτοιο. Αλλά αγωνιζόταν ενάντια σε ένα αστυνομικό κράτος καταστολής. Δεν θέλουμε ένα κίνημα για το παιδί μας. Ένα κίνημα για την αστυνομική βία χρειαζόμαστε». 

Καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη

Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε και η ανακοίνωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το περιστατικό αφού από τη μία προδίκαζε το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης και από τη άλλη αποσιωπούσε τον ξυλοδαρμό του 26χρονου. Συγκεκριμένα ανέφερε: 

«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος 26 χρονών στον Βόλο. Σε ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο γίνεται προσπάθεια ή ακόμη χειρότερα συνδέεται ευθέως ο θάνατος με προ μηνός καταγγελία του για αστυνομική βία. Πρόκειται για αθλιότητα, ασύστολο ψέμα, ακόμη μία, ακόμη ένα. Είναι ανεύθυνοι και αδίστακτοι. Τα αίτια θανάτου θα αποδειχθούν από τη νεκροψία-νεκροτομή που έχει διαταχθεί. Ας αφήσουμε τη μνήμη του παιδιού στην ησυχία του και τους οικείους του στη θλίψη τους».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ουσιαστικά έσπευσε να προκαταλάβει το πόρισμα των ιατροδικαστών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έκανε, ουδεμία επίσημη δήλωση για τον τραγικό θάνατο του 27χρονου νέου στο Βόλο, περιμένοντας τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής». Τόνισε, ότι θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση των ερευνών προσθέτοντας ότι στο υπ. Προστασίας του Πολίτη «συνεχίζουν να πορεύονται στον κατήφορο ενός νεογκεμπελικού τύπου προπαγάνδας» και «διαρκώς κατασκευάζουν προβοκάτσιες εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο τη συκοφάντηση».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι ως κόμμα «τηρεί την αυτονόητη υπεύθυνη στάση της αναμονής για το επίσημο πόρισμα προτού τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τις πτυχές αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης. Δε συμβαίνει το ίδιο με τον υπουργό ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έσπευσε με ανακοίνωσή του να προκαταβάλει το πόρισμα της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του». «Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο κ. Χρυσοχοϊδης, πράγμα που σημαίνει ότι το λάθος μήνυμα που εκπέμπει προς τους υφισταμένους του για ασυλία και πολιτική κάλυψη, ανεξαρτήτως των πράξεων ή των παραλείψεών τους, είναι πάγια πολιτική επιλογή με την κάλυψη του Πρωθυπουργού», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Γιώργος Καμίνης, απο την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας απαντήσεις από τον Μ. Χρυσοχοΐδη τόσο για την καταγγελία του νεαρού για αστυνομική βία, όσο και για τις αιτίες που οδήγησαν στον θάνατό του. «Υποκαθιστώντας τους ιατροδικαστές, το Υπουργείο έσπευσε, κατά τρόπο παράδοξο, να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της νεκροψίας-νεκροτομής, σπεύδοντας να αποσυνδέσει τον προ μηνός βάναυσο ξυλοδαρμό με τον θάνατο του 27χρονου», αναφέρει και προσθέτει: «Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το Υπουργείο οφείλει να έχει ως πρώτιστο μέλημα την αναζήτηση της αλήθειας και όχι την εμπλοκή σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.