Ασφαλιστικό: Οριζόντιες παρεμβάσεις στις συντάξεις για την κάλυψη τρύπας 3,6 δισ. ευρώ στα ταμεία

Αύριο Παρασκευή, κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, στην οποία πιθανότατα θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εργασίας, αναμένεται να συζητηθούν τα πρώτα νέα μέτρα παρέμβασης στο Ασφαλιστικό, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας για ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ταμείων κατά 500 ή και 800 εκατομμύρια ευρώ μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής όχι μόνο δεν έπεισε τους τροϊκανούς, αλλά απορρίφθηκε.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιμένουν στη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών από το 2014 κατά 3,9 μονάδες, μέτρο που θα συσσωρεύσει νέο έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, όπως επίσης και στην κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που ουσιαστικά ενισχύει τη ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Επομένως τα νέα μέτρα, που τελικά θα συμφωνηθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, θα πρέπει να ισοδυναμούν με 3,6 δισ. ευρώ, καθώς τα ταμεία θα λάβουν το 2014 μικρότερη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα οι νέες δραματικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να περιοριστούν στις ήδη προβλεπόμενες περικοπές. Δηλαδή στη μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 30%, των μειώσεων στις εφάπαξ παροχές ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε ταμείου και στην περικοπή των κύριων συντάξεων των ευγενών ταμείων (ΔΕΚΟ, Τράπεζες) κατά 30%. Κατά τα φαινόμενα, για να καλυφθούν τα νέα ελλείμματα των ταμείων που προκαλούνται από τις (προηγούμενες) μνημονιακές παρεμβάσεις, οι μειώσεις θα αφορούν και πάλι τις κύριες συντάξεις, ενώ, αν δεν αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τα 62 έτη, θα προβλεφθεί «πέναλτι» στις συντάξιμες αποδοχές κατά 20% ή και 30%.

Να σημειωθεί τέλος ότι στην προχθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας συζητήθηκαν επίσης η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εν αναμονή της υπογραφής της υπουργικής απόφασης για την πιλοτική εφαρμογή του το 2014, αλλά και το «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο το υπουργείο Εργασίας δήλωσε στην τρόικα ότι περιμένει την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθούν οι κυβερνητικές προτάσεις.

Ανδρέας Πετρόπουλος

http://www.avgi.gr/article/1254568/asfalistiko-orizonties-parembaseis-stis-suntaxeis-gia-tin-kalupsi-trupas-3-6-dis-euro-sta-tameia

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.