Απόσυρση των διατάξεων για τη ρύθμιση οφειλών ζητά η τρόικα

Απόσυρση των διατάξεων για τις ρυθμίσεις οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και της ρύθμισης Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια φέρονται να ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, που επικαλείται αξιόπιστες πηγές, οι δανειστές εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος από τις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις οφειλές  ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ το 2015, ποσό που προστίθεται στο ήδη υπάρχον δημοσιονομικό κενό των 1,5 δισ. ευρώ. Η τρόικα εκτιμά ότι το  συνολικό ύψος του κενού θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και  ότι το κενό αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί με νέα μέτρα. Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης, ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν στην εφημερίδα ότι το  ΔΝΤ  θεωρεί  ότι  ούτως  ή  άλλως ότι το δημοσιονομικό κενό  των 2 δισ. ευρώ, είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να καλυφθεί με μέτρα, με αποτέλεσμα να έχει προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει την αλλαγή δημοσιονομικών στόχων.

Σχολιάζοντας νωρίτερα σήμερα το θέμα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως: «Η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Βουλή και πρέπει να εφαρμοστεί». Σχολίασε επίσης, πως «η στάση της τρόικα ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές».

«Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας απολύτως σαφές στους δανειστές ότι τόσο η φοροδοτική ικανότητα, όσο και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί» αναφέρεται σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ, η οποία εκτιμά ότι απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για το τέλος του μνημονίου.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.