Απορρίφθηκε με 153 ψήφους η πρόταση δυσπιστίας – Τραυματισμένη η κυβέρνηση από το αποτέλεσμα

Με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων με υψηλούς τόνους και προσωπικές επιθέσεις ολοκληρώθηκε  η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας την οποία έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Η  πρόταση καταψηφίστηκε με 153 ψήφους,  124 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης ενώ παρών ψήφισαν 17. Απόντες ήσαν 6 βουλευτές. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 295 βουλευτές.  Υπέρ της δυσπιστίας ψήφισαν στο σύνολό τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , του ΚΚΕ της Χρυσής Αυγής, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και οι ανεξάρτητοι Οδ. Βουδούρης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Κουράκος και Ν. Σταυρογιάννης (από τη Νέα ΜΕΡΑ), Π. Μουτσινάς, Θ. Παραστρατίδης και Μ. Μπόλαρης  ενώ παρών δήλωσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Τραυματισμένη η κυβέρνηση στην ψηφοφορία, υπερψήφισε την πρόταση μομφής η Θ. Τζάκρη και διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Τζάκρη έκανε λόγο για κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα αναλγησίας,  ανικανότητας, από έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο απ’ την κρίση». Tα 153 «όχι» με τα οποία καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας δεν εμπνέουν ασφάλεια στη συμπολίτευση και αναδεικνύουν το ΠΑΣΟΚ στον αδύναμο κρίκο της συγκυβέρνησης.

Με οξύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑκαι ιδιαίτερα στον Αλέξη Τσίπρα  ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «παίζει θέατρο κοινοβουλευτικής παρέμβασης» καθώς και επικίνδυνα παιχνίδια, δεδομένης της στιγμής που επέλεξε για την πρόταση δυσπιστίας, εν μέσω κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές είπε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας: «Εκλογές θα γίνουν το 2016». «Σας τελείωσε η επανάσταση. Δεν σας βγήκαν οι δρόμοι τα πεζοδρόμια και επιστρέψατε στη Βουλή, εδώ δεν είναι πεζοδρόμιο» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για το «ψυχόδραμα» που παίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ της «σύγχυσης και των αντιφάσεων» και διεμήνυσε: «Εκλογές θα γίνουν το 2016».

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τη Βουλή να εναρμονιστεί με την κοινωνία, ψηφίζοντας την πρόταση μομφής, υπογραμμίζοντας ότι «η δυσπιστία είναι της ελληνικής κοινωνίας», που αντιμετωπίζεται σαν σκουπίδι. Την πρόταση μομφής την κατέθεσε η κοινωνία, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ο Αλέξης Τσίπρας.. Χαρίζετε λεφτά στο μεγάλο κεφάλαιο, υπερφορολογείτε τους πολίτες και κατέληξε ρίχνοντας το γάντι στον πρωθυπουργό: «Αν έχετε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, όπως εμείς, ιδού η λύση: Οι εκλογές, η Δημοκρατία».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε σε «προσωπική μονομαχία» τον Αλέξη Τσίπρα για τα θέματα των υποβρυχίων και λίγη ώρα πριν, αφού πρώτα χαρακτήρισε «εθνικά ανεύθυνο» τον ΣΥΡΙΖΑ, Απαντώντας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από την ψηφοφορία γ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε στη δευτερολογία του τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται σε «απόγνωση και αδιέξοδο» για το ενδεχόμενο «η κυβέρνηση να μην αποδεχθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές».

«Η κυβέρνηση καταθέτει την αυθεντική πρόταση για την ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ την ιμιτασιόν πρόταση» δήλωσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Η ανάπτυξη, τόσο όπως τη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η δικομματική κυβέρνηση, θα ωφελήσει τα μονοπώλια και τους καρχαρίες και όχι το λαό, δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης  κατά την ομιλία του υποστήριξε πως γινόμαστε «θεατές μιας Δεξιάς και Αριστερής ανωριμότητας». Αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ξέσπασε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η Κεντροαριστερά και ο «τρίτος πόλος».

 Χωρίς «λευκή επιταγή» η κυβέρνηση από αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Μωραϊτης και Μ. Κασσής στις ομιλίες τους από το βήμα της Βουλής κατέστησαν σαφές ότι πρόκειται επί της ουσίας για ψήφο ανοχής μέχρι νεωτέρας. Επίσης ερωτηματικά προκαλεί η απουσία του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη που αποδόθηκε από τον ίδιο σε ασθένεια και ενημέρωσε ότι θα καταψήφιζε την πρόταση μομφής, αλλά έχει καταγραφεί πως πρόκειται για ένα στέλεχος που ασκεί δριμύτατη κριτική στην οικονομική πολιτική  της κυβέρνησης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.