Απομακρύνεται οριστικά η άρση του lockdown στις 7 Δεκέμβρη

Οριστικά εκτός συζήτησης δείχνει να βρίσκεται πλέον το ενδεχόμενο της άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε συστάσεις σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη να μην μιλάνε για ημερομηνίες άρσης του lockdown, δείχνοντας πως ακόμη απέχουμε από τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.

Την παράταση του lockdown προανήγγειλε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, επισημαίνοντας πως είναι «αδύνατο να γίνει άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου».

Τι λένε οι ειδικοί – Ποιοι φόβοι εκφράζονται

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, καθώς  τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα χρειαστεί και άλλη παράταση του lockdown πέρα από αυτή που έχει ανακοινωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, καθώς υπάρχει ο φόβος για περαιτέρω διασπορά του ιού και νέα πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, αν ανοίξουν άμεσα λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε σήμερα (ΣΚΑΪ) ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα παρθούν οι αποφάσεις για τον χάρτη του ανοίγματος των επιχειρήσιων και των δραστηριοτήτων. Η ίδια τάχθηκε υπέρ της άρσης «δύο ταχυτήτων» χαρακτηρίζοντας ότι «άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα» και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή μπορεί να το προτείνει αλλά να μην εισακουστεί, καθώς η απόφαση είναι πολιτική. Η κ. Παπαευαγγέλου εξέφρασε την άποψη ότι  τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων, ώστε  να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

Κατά της επαναλειτουργίας του εμπορίου αλλά και των σχολείων ο Νίκος Σύψας, επίσης μέλος της επιτροπής. «Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε το πρωί μιλώντας στον Ant1. Αναφορικά με την εικόνα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο καθηγητής έκανε λόγο για σημαντική μείωση, η οποία ωστόσο δεν παρατηρείται στον αριθμό των διασωληνωμένων που παραμένει υψηλός. «Υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων», εξήγησε.

Και σημείωσε πως όσο πιο αργά ανοίξει το λιανεμπόριο για τις γιορτές, τόσο το καλύτερο θα είναι, γιατί «θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα. Όταν ρωτήθηκε για την εστίαση απάντησε πως «τα πράγματα είναι δύσκολα στην εστίαση. Είναι σημείο υπερμετάδοσης και το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά ή σε γυμναστήρια. Θα είναι πάντως το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Στο ίδιο πλαίσιο η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, απέρριψε κατηγορηματικά την άρση του lockdown σε μία εβδομάδα τονίζοντας πως ο αριθμός κρουσμάτων και νοσηλευομένων παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά» και «σίγουρα 10 ημέρες» για να προσθέσει πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές, αφού το διάστημα που θα διαμεσολαβήσει αν ανοίξουν σε μία ή δύο εβδομάδες θα είναι μικρό. Η κ. Παγώνη επανέλαβε πως το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Μιλώντας στο MEGA από τη δική του μεριά ο Μανώλης Δερμιτζάκης, υπογράμμισε ότι  οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. «Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε.

Τέλος, την άποψη ότι «είναι παρακινδυνευμένο όταν έχεις τόσα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα», να ανοίξουν δραστηριότητα της οικονομίας και της κοινωνίας από τις 7 Δεκεμβρίου, εξέφρασε και ο  καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε δική του ραδιοφωνική συνέντευξη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.