Αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης με αίτημα την απόσυρση του ν/σ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Σε διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, βάσει των συλλογικών αποφάσεων τους αποφάσεων, προχώρησαν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής απέστειλε τη Δευτέρα έγγραφο προς τους φοιτητές και τους συλλόγους που κινητοποιούνται ζητώντας τους να υποχωρήσουν «…Έχετε πλήρη γνώση, λόγω των ιδιοτήτων σας, ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις συναθροίσεων υπήρξαν συγκρούσεις λόγω των αστυνομικών μέτρων που αυτεπαγγέλτως επιβλήθηκαν με πολύ σοβαρές συνέπειες και σε πρόσωπα (σωματικές βλάβες, ποινικές διώξεις και σε περιουσίες)…επιμένοντας σε μια μονομερή ενέργεια, που αντιβαίνει τους νόμους και κανόνες, παρακωλύει σημαντικά την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου και θέτει τους συμμετέχοντες σε αυτήν στους πιο πάνω κινδύνους, αναλαμβάνεται εσείς την πλήρη ευθύνη των σοβαρών συνεπειών που μετά βεβαιότητας θα προκληθούν…»

 
✊Παρά τις χθεσινές απειλές του πρύτανη του ΕΜΠ, πραγματοποιήθηκε κανονικά ο σημερινός αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που προωθεί η κυβέρνηση.
Σχετικές αποφάσεις έχουν λάβει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ, καθώς και οι Σύλλογοι Διοικητικών Υπαλλήλων, Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταπτυχιακών.
 
👉Βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών.
 
Ο αποκλεισμός είναι προγραμματισμένος και για αύριο Τετάρτη 20/1.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:

Σχεδόν ένα χρόνο τώρα τα ιδρύματα παραμένουν κλειστά και οι φοιτητές αναγκάζονται να ξοδεύουν τα φοιτητικά τους χρόνια πίσω από μια οθόνη, ξεκομμένοι από τον κοινωνικό τους χώρο και τη συνύπαρξη με τους συναδέλφους τους. Ο εγκλεισμός της νεολαίας έχει δώσει στην κυβέρνηση το χώρο να προχωρήσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση σε σημείο που ούτε η ίδια δεν θα φανταζόταν, φέρνοντας την αστυνομία και τις δυνάμεις καταστολής μέσα στις σχολές μας! Ο νέος Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, πριν λίγες μέρες δήλωσε πως οι σχολές δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε το εαρινό εξάμηνο, δήλωση που δεν βασίζεται σε υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να διατηρήσει απονεκρωμένα τα ιδρύματα.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι φοιτητές στις σχολές τους, βρήκε 30.000.000 ευρώ για να ιδρύσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να φέρει κάμερες και face control. Ενισχύει τα πειθαρχικά μέτρα ενάντια στους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση και όρια φοίτησης, δηλαδή διαγραφές φοιτητών. Προσπαθεί να «κολλεγιοποιήσει» τα ιδρύματα και να πειθαρχήσει τη νεολαία σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο φοιτητή που δεν θα έχει καμία ενασχόληση με τις συλλογικές διεργασίες και διεκδικήσεις.

Η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της «ανομίας», προωθεί την κατάργηση του ασύλου, επιχειρεί τη συκοφαντία και το χτύπημα της οργανωμένης πάλης, των αγώνων των φοιτητών. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν θα έρθει για να μας προστατέψει, αλλά για να προωθήσει τις αντιλαϊκές πολιτικές στην ανώτατη εκπαίδευση. Η κατάργηση του ασύλου, η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και η προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων αυτό το στόχο έχουν. Προωθέι την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ιδρυμάτων σε πιο αυταρχική κατεύθυνση για να υπάρξει άλλο πλαίσιο ύπαρξης των φοιτητών και των Συλλόγων σε αυτά.

Οι πρυτανικές αρχές, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου έχουν τεράστια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Όχι μόνο συναινούν στις εξαγγελίες και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν υλοποιούν τις προτάσεις των Συλλόγων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, αντίθετα συκοφαντούν τους αγώνες των φοιτητών, και αποφεύγουν διαρκώς να πάρει θέση το ΕΜΠ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σιωπή τους είναι ενεργή στήριξη στην κυβέρνηση!

Όλοι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΜΠ χρειάζεται τώρα να εναντιωθούμε σε αυτά τα μέτρα, να συντονίσουμε τις δράσεις μας μέσα από τους συλλόγους μας, να στείλουμε ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και σύγκλητο ότι θα μας βρουν απέναντί τους!

Απαιτούμε να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών.

 Αποφασίζουμε:

• Σύσκεψη συντονισμού όλων των συλλόγων του ΕΜΠ (εργαζομένων, φοιτητών, ερευνητών) τη Δευτέρα 18/1 στην πύλη Ζωγράφου στις 12.00

• Διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης στις 19 και 20 Γενάρη

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.